Śledzie z awokado i olejem lnianym – pyszna sałatka z matiasów.

Powszechnie wiadomo, że pieczone ziemniaki są ósmym cudem świata, ale… na tym koniec. Jak je udoskonalić? Na przykład prostą sałatką z holenderskich matiasów i awokado, którą na spokojnie przygotujesz w czasie, gdy pieką się ziemniaki. Całość smakuje tak znakomicie, że tylko wysoki poziom samokontroli zdoła powstrzymać Cię przed spałaszowaniem wszystkiego od razu. 

Ziemniaki możesz upiec w dowolny sposób, np. pokrojone w kostkę, plasterki lub łódki. Ziemniaki do sałatek często piekę w plasterkach, ponieważ ładnie się rumienią, jednocześnie zachowując idealną kremowość – by osiągnąć taki efekt, ułóż je w jednej warstwie, tak by na siebie nie zachodziły.

Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki i matiasy.

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Domowy olej lniany

Olej lniany (ze złocistego siemienia lnianego) tłoczony na zimno świetnie dopełnia smak. Nasiona lnu to łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach. Olej tłoczony z nich na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Przeczytaj też:

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado w oleju lnianym – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Matiasy

  • 3 duże filety z matiasów holenderskich
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 kiszone ogórki
  • 2-3 małe (francuskie) szalotki lub 1 mała czerwona cebula
  • papryczka chilli
  • 2 cebulki dymki
  • garść posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry
  • olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju
  • sok z połowy limonki lub cytryny (sprawdzi się też ocet z sherry)
  • sól i pieprz, roztarte w moździerzu

Pieczone ziemniaki

  • ok. 500 g młodych ziemniaków (francuskie są dostępne przez okrągły rok)
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Śledzie z awokado w oleju lnianym – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszorowane ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj posiekany rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj, po czym rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki powinny utworzyć jedną warstwę – wtedy upieką się równomiernie. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.
  3. W tym czasie pokrój w kostkę matiasy i przełóż do miski, dodaj kiszone ogórki i awokado oraz posiekane szalotki, chilli, natkę pietruszki i większość dymki.
  4. Dodaj olej lniany i sok z limonki oraz pieprz i sól (tę ostatnią tylko jeśli potrzebujesz, ponieważ matiasy i ogórki kiszone już są słone). Wymieszaj.
  5. Na talerze przełóż upieczone ziemniaki, a na wierzchu dodaj porcje sałatki. Całość skrop dodatkowo olejem lnianym i posyp pozostałą dymką.

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado i olejem lnianym

Śledzie z awokado i olejem lnianym