Ośmiornica z ziemniakami.

Ośmiornica z ziemniakami to proste danko w stylu baskijskich pintxos – przekąsek na tyle małych, że można łączyć je z innymi, a jednocześnie na tyle konkretnych i sycących, że spokojnie można najeść się dwiema / trzema porcjami; to ostatnie w głównej mierze odróżnia je od klasycznych hiszpańskich tapas. Nawet drewniane talerzyki widoczne na zdjęciach kupiłem w jednej z baskijskich wiosek rybackich.

W prostych barowych pintxos ośmiornica tradycyjnie łączona jest z ziemniakami, dlatego ograniczyłem do minimum ilość innych składników. Ziemniaki piekę z rozmarynem, ponieważ uwielbiam to połączenie.

Jeżeli chodzi o macki, zamawiałem je przez telefon, z dostawą do domu. Spodziewałem się trzech dużych macek o wadze co najmniej jednego kilograma, a tymczasem dojechały macki filigranowe, ważące o połowę mniej. Takie uroki izolacji i zakupów na odległość 😉 Tak czy owak, macki okazały się drobne, więc gotowałem je krótko. Ośmiornica potraktowana pimentonem (czyli mieloną wędzoną papryką) nabiera fajnego intensywnego, wędzonego i dymnego aromatu i smaku. Jeżeli wolisz, by ośmiornice smakowały łagodniej, usmaż je bez dodatków, po czym gotowe skrop sosem z oliwy i pimentonu.

Ośmiornica z ziemniakami

Ośmiornica z ziemniakami

Ośmiornica z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2-3 macki ośmiornicy, w zależności od wielkości (tu łącznie ok. 500 g)
  • pół kg młodych ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pimentonu (picante) – mielona wędzona papryka
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Ośmiornica z ziemniakami – PRZEPIS:

  1. Oczyść macki ośmiornicy z zewnętrznej błony i opłucz, a następnie ugotuj. Czas gotowania każdorazowo zależy od grubości i wagi macek. Do ugotowania dość drobnych macek, których użyłem w tym przepisie, wystarczy około 20 minut. Gotową ośmiornicę odłóż.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Wyszorowane ziemniaki pokrój w plastry i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
  4. Wymieszaj pimenton z odrobiną oleju i natrzyj nim ośmiornicę. Smaż, aż macki mocno się zrumienią.
  5. Na talerze wyłóż ziemniaki, a na nich ułóż pokrojone na kawałki macki ośmiornicy. Wymieszaj trochę oliwy z pimentonem i skrop nią danie.

Ośmiornica z ziemniakami

Ośmiornica z ziemniakami