Ośmiornica z ziemniakami.
Ośmiornica z ziemniakami to proste danko w stylu baskijskich pintxos – przekąsek na tyle małych, że można łączyć je z innymi, a jednocześnie na tyle konkretnych i sycących, że spokojnie można najeść się dwiema / trzema porcjami; to ostatnie w głównej mierze odróżnia je od klasycznych hiszpańskich tapas. Nawet drewniane talerzyki widoczne na zdjęciach kupiłem w jednej z baskijskich wiosek rybackich.
W prostych barowych pintxos ośmiornica tradycyjnie łączona jest z ziemniakami, dlatego ograniczyłem do minimum ilość innych składników. Ziemniaki piekę z rozmarynem, ponieważ uwielbiam to połączenie.
Jeżeli chodzi o macki, zamawiałem je przez telefon, z dostawą do domu. Spodziewałem się trzech dużych macek o wadze co najmniej jednego kilograma, a tymczasem dojechały macki filigranowe, ważące o połowę mniej. Takie uroki izolacji i zakupów na odległość ;-) Tak czy owak, macki okazały się drobne, więc gotowałem je krótko. Ośmiornica potraktowana pimentonem (czyli mieloną wędzoną papryką) nabiera fajnego intensywnego, wędzonego i dymnego aromatu i smaku. Jeżeli wolisz, by ośmiornice smakowały łagodniej, usmaż je bez dodatków, po czym gotowe skrop sosem z oliwy i pimentonu.
Ośmiornica z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2-3 macki ośmiornicy, w zależności od wielkości (tu łącznie ok. 500 g)
- pół kg młodych ziemniaków
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pimentonu (picante) – mielona wędzona papryka
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Ośmiornica z ziemniakami – PRZEPIS:
- Oczyść macki ośmiornicy z zewnętrznej błony i opłucz, a następnie ugotuj. Czas gotowania każdorazowo zależy od grubości i wagi macek. Do ugotowania dość drobnych macek, których użyłem w tym przepisie, wystarczy około 20 minut. Gotową ośmiornicę odłóż.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane ziemniaki pokrój w plastry i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
- Wymieszaj pimenton z odrobiną oleju i natrzyj nim ośmiornicę. Smaż, aż macki mocno się zrumienią.
- Na talerze wyłóż ziemniaki, a na nich ułóż pokrojone na kawałki macki ośmiornicy. Wymieszaj trochę oliwy z pimentonem i skrop nią danie.