Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami.

Szybki obiad z airfryera? Proszę bardzo! Przepyszne ziemniaki pieczone w mundurkach, podane z aromatycznym kremowym twarogiem z koziego mleka, doprawionym kaparami, pikantną zieloną papryczką chili i chrupkimi solonymi migdałami. Ziemniaki piekę w całości, po czym kroję na połówki, dodaję przyprawiony twaróg i gotowe!

Airfryer to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowetartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami – SKŁADNIKI:

  • 2 duże ziemniaki o kremowym żółtym miąższu
  • ok. 250 g tłustego twarogu lub ricotty (u mnie ricotta z koziego mleka, jest dostępna w stałej sprzedaży na targu w Brwinowie)
  • kilka łyżek marynowanych kaparów
  • 2 zielone papryczki chili, marynowane
  • mały pęczek drobnego szczypiorku
  • garść solonych migdałów, posiekanych
  • łyżeczka łagodnej chili w płatkach

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami – PRZEPIS:

  1. Ziemniaki starannie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i upiecz w airfryerze: zawiń ziemniaki w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym odwiń je z folii i piecz kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż idealnie zmiękną.
  2. W czasie, gdy pieką się ziemniaki, przygotuj twaróg: przełóż go do miski, dodaj kapary, dwie drobno posiekane zielone papryczki chili, drobno posiekany szczypiorek, grubo siekane solone migdały, łagodną chili w płatkach i wymieszaj.
  3. Upieczone ziemniaki przekrój na pół, na każdą połówkę nałóż solidną porcję doprawionego wcześniej twarogu, skrop oliwą, opcjonalnie oprósz solą (np. wędzoną Maldon) i gotowe!

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami

Pieczone ziemniaki z twarogiem i migdałami