Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Brut.

Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Brut

Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Brut

W Caves da Murganheira od połowy ubiegłego stulecia powstaje portugalski szampan w kilkunastu wariantach, któremu w ślepych testach zdarza się wygrywać z Moët & Chandon Brut. Portugalczycy z Caves da Murganheira o szampanach z bardziej zanieczyszczonego regionu macierzystego nie mają najlepszego zdania, a swój produkt uważają za równie dobry, jeśli nie lepszy. Winorośle na obszarze dzisiejszej Távora-Varosa pojawiły się w okresie średniowiecza za sprawą zakonu Cystersów. Ten mały, choć znaczący portugalski region winiarski, wciśnięty między Douro i Dão, położony w północno-zachodniej części Beiras, charakteryzuje się mocno zróżnicowanym ukształtowaniem terenu. Dominują tu gleby granitowe, występują spore wysokości npm i panuje sezonowy klimat kontynentalny. Dzięki korzystnym warunkom klimatycznym i geologicznym to właśnie ta część Portugalii stała się kolebką pierwszych portugalskich win musujących i dla nich utworzono apelację Távora-Varosa DOC. Caves da Murganheira znajduje się na obrzeżach wioski Ucanha, kilkanaście kilometrów od Lamego, a droga do jej granitowych piwnic wije się wzdłuż winnic, plantacji oliwek i sadów jabłkowych jak z polskiego Mazowsza.

Murganheira Extrême de Pinot Blanc (100% Pinot Blanc) produkowany jest metodą tradycyjną (szampańską): fermentacja w stalowych kadziach z kontrolą temperatury, wtórna fermentacja w butelce oraz kończący cały proces dégorgement á la volée, czyli ręczna technika usuwania osadu drożdżowego z butelek z odpowiednio już dojrzałym winem, w których zakończyła się wtórna fermentacja, i nieinwazyjna wymiana korka. Tradycyjny dégorgement á la volée (bez zamrażania), zanikający w świecie, a wciąż stosowany w Murganheira, jest obecnie unikalną w skali Portugalii techniką usuwania osadu. Po drugiej fermentacji wino w butelce dojrzewało 6 lat w piwnicy.

Extrême de Pinot Blanc 2013 Espumante Bruto jest wyraziście cytrusowy (grejpfrut, limonka, satsuma), pikantny, z tostową/biszkoptową nutą, tłusty i kremowy, a jednocześnie stylowy, elegancki, wyrafinowany i pełen osobowości. Mocno wytrawny, z wyeksponowaną migdałową goryczką w długiej końcówce, rewelacja! Taki mus w pełni docenią amatorzy zdecydowanie wytrawnych bąbelków, a pozostali powinni co najmniej zachować ostrożność. Rewelacyjne wino sauté jako toast sylwestrowy i z każdej innej okazji, doskonałe jako aperitif oraz podkład pod lekkie przystawki, sałatki, ale też nietuzinkowe desery. Podawaj schłodzone do około 10-12°C (czyt. mrozić z umiarem).

Więcej o Caves da Murganheira, które odwiedziliśmy kilka lat temu, przeczytasz w tym wpisie.

Nazwa: Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Bruto
Kraj: Portugalia
Region: Beiras, DOC Távora-Varosa
Rodzaj: wytrawne, musujące
Szczep: 100% Pinot Blanc
Moc: 14%

Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Brut

Murganheira Extrême de Pinot Blanc 2013 Brut