Pieczone ziemniaki z rozmarynem.

Ziemniaki, oliwa, świeże lub suszone zioła oraz przyprawy, które każdy (lub prawie każdy) ma zawsze pod ręką – tylko tyle potrzeba, by w kilka chwil, bez zbędnych ceregieli przygotować blachę pysznych, aromatycznych warzyw. Ziemniaki z rozmarynem możesz piec przez cały rok – zarówno młode, jak i starsze, podzielone na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane ziemniaki mogą stanowić samodzielny roślinny posiłek (uwierz, że najesz się nimi aż nadto), dodatek do obiadu lub kolacji (w zestawieniu z rybą lub mięsem) albo składnik dowolnie skomponowanej sałatki, na przykład w stylu szwedzkiej sałatki ziemniaczanej. Jak dla mnie, najlepszy zestaw to porcja pieczonych ziemniaków i kubek dobrze schłodzonej maślanki albo kefiru. Po prostu 🙂

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 kg ziemniaków (dowolnych – młodych, starych, francuskich, cypryjskich, kolorowych…)
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu, roztartych w moździerzu
  • 2 duże szczypty soli, roztartej w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Ziemniaki z rozmarynem

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Jeżeli używasz młodych ziemniaków, wyszoruj je i pokrój w ładne kawałki – na przykład w łódeczki (stare ziemniaki wcześniej obierz ze skóry).
  3. Przełóż ziemniaki do miski, wlej trochę oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, sól oraz przyprawy roztarte w moździerzu.
  4. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz do miękkości (ok. 45-50 minut lub dłużej).

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Sprawdź też inne przepisy na przepyszne ziemniaki: