Mazurki daktylowe – cztery mini wersje dla leniwych.

Tradycyjny mazurek, jaki jest, każdy widzi 😉 Nudny. Mąka i cukier. Cukier i mąka. No i masło. A tu nie ma ani rafinowanego cukru, ani pszennej mąki, ani masła. Są natomiast świeże daktyle, orzechy i – ewentualnie – pełnowartościowe białko z konopi, które w ich braku można zastąpić odpowiednio większą porcją orzechów lub migdałów.

Mazurki daktylowo-kakaowe to znakomity pomysł na domowe łakocie z najlepszych składników. Zamiast piec – suszę je w dehydratorze, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze i zachowują pełnię składników odżywczych.

Z gotowej, ususzonej czystej masy daktylowej możesz zrobić krówki lub cukierki albo pokroić ją w większe kwadraty i udekorować na wzór i podobieństwo klasycznych mazurków.

Wszystkie mazurki są bezglutenowe, a trzy z czterech – wegańskie.

Mazurki daktylowe

Mazurki daktylowe

Mazurki daktylowe

Mazurki daktylowe

Mazurki daktylowe

Mazurki daktylowe – SKŁADNIKI na 4 sztuki (8-16 porcji):

  • 500 g świeżych daktyli izraelskich Medjool lub irańskich (waga po wypestkowaniu)
  • 250 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie: orzechy laskowe i brazylijskie)
  • 125 g pasty z konopi (albo łuskanego ziarna konopi); jeżeli chcesz pominąć konopie, zastąp je orzechami w tej samej proporcji (dodatkowe 150 g)
  • 5 kopiastych łyżek surowego kakao (zamiast kakao może być karob)
  • tonka (1 ziarenko) lub wanilia (2 laski) – opcjonalnie

Mazurki daktylowe – PRZEPIS:

  1. W dużej misie robota kuchennego zmiksuj orzechy na mąkę.
  2. Dodaj do misy wypestkowane daktyle, pastę z konopi, surowe kakao i ewentualnie przyprawy. Ponownie zmiksuj. Powstanie jednolite, plastyczne i lepkie ciasto.
  3. Przełóż masę do dużej miski i dodatkowo zagnieć, by powstała kula ciasta. Zajmie to max. 1-2 minuty. Świeże daktyle Medjool są tak soczyste, że podczas zagniatania masy może pojawić się wilgoć – to słodka woda „wyciśnięta” z daktyli pod wpływem wyrabiania.
  4. Płaskie ceramiczne naczynie (tu: o wymiarach 17 x 17 cm) lub inną foremkę wyłóż papierem do pieczenia (albo folią spożywczą) i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i starannie ugnieć (na przykład przy użyciu ausztachera).
  5. Wyjmij papier z masą z naczynia, przełóż na tacę dehydratora i umieść ją w dehydratorze. Zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni i susz przez 3 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 45 stopni i susz przez kolejne 12-14 godzin, aż wyschną.
  6. Gotową masę daktylowo-orzechową podziel na cztery mniejsze porcje. Udekoruj jak chcesz, np. miodem / masłem orzechowym / kremem czekoladowym i dowolnymi bakaliami.
  7. Suszoną bazę możesz przechowywać przez kilka miesięcy – w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, pod przykryciem (najlepiej sprawdza się pergamin lub osłonki do owoców).

Mazurki daktylowe – 4 warianty:

1.  Z miodem gryczanym, orzechami laskowymi i pierzgą pszczelą

Mazurki daktylowe

2. Z kremem z gorzkiej czekolady, sezamem i orzechami laskowymi

Mazurki daktylowe

3. Z kremem kokosowym i nerkowcami

Mazurki daktylowe

4. Z masłem z orzechów laskowych i morelami

Mazurki daktylowe