Mel i Mató czyli twaróg z miodem.
Mel i Mató to kataloński deser, którego po raz pierwszy spróbowaliśmy w małej rodzinnej restauracji w Gironie (zobacz film). Robi się go z mató – tradycyjnego świeżego sera twarogowego, od stuleci wytwarzanego w Katalonii z mleka krowiego lub koziego bez dodatku soli. Mató ma konsystencję podobną do ricotty, choć jest jeszcze łagodniejszy w smaku. Klasycznie podawany jest skropiony miodem (najczęściej z kwiatów kasztanowca), ewentualnie z dodatkiem siekanych orzechów.
Historia deseru sięga Średniowiecza, kiedy to mató wytwarzano z koziego mleka, które ówcześnie było tańsze i łatwiej dostępne aniżeli mleko krowie. Najciekawsze jest jednak to, że choć mamy już XXI wiek, mató wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością w całej Katalonii. Można go spotkać w menu wielu tradycyjnych restauracji w regionie, zarówno w Barcelonie, jak i poza nią.
To idealnie skomponowany, kusząco dekadencki deser z kilku prostych składników. Mató jest bardzo delikatny, gładki i kremowy, miód dodaje mu fajnej słodyczy, a orzechy chrupkości. Smakuje znakomicie, warto spróbować!
Mel i Mato czyli twaróg z miodem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 2 litry pełnotłustego świeżego mleka, najlepiej wiejskiego – można takie zamówić pod Halą Mirowską (mleko nie może być UHT)
- 2-3 cytryny (lub limonki) na sok
- miód (łyżka / gałka na porcję), tu: miód z kwiatów gorczycy
- garść orzechów laskowych albo dowolnych innych
- opcjonalnie, można dodać aromatyczne „deserowe” przyprawy, np. tonkę, kardamon, goździki, anyż, etc.
Uwagi:
- do mleka, z którego robisz ser, możesz dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny dla wzmocnienia aromatu
- zamiast twarogu z mleka i cytryny możesz zrobić klasyczny labneh z jogurtu, który sprawdzi się tu równie dobrze
- leniwi mogą dopuścić się małego oszustwa i zrobić deser z dobrego gotowego wiejskiego twarogu (polecam te, których sam używam – Strzałkowo, Ziembiński – twaróg secymiński, Garwolin, Ekołukta)
- inne fajne dodatki obok lub zamiast orzechów to m.in. (w zależności od pory roku) truskawki, maliny, morele, świeże figi, płatki migdałowe, pokruszone amaretti lub dolcetti, etc.
Mel i Mato czyli twaróg z miodem – PRZEPIS:
- W rondlu zagotuj mleko, po czym zdejmij z ognia. Do gorącego mleka dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Od mleka zacznie oddzielać się serwatka.
- Durszlak lub sito wyłóż gazą lub czystą cienką bawełnianą ściereczką i odcedź skrzep od serwatki. Serwatkę możesz zachować, tak jak tutaj.
- Durszlak z twarogiem zawieś nad miską lub garnkiem, by usunąć nadmiar wody, i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Kiedy twaróg będzie gotowy, przełóż go na talerze, dodaj miód, orzechy i ciesz się pysznym domowym deserem.