• 3 litry świeżego mleka 2%
  • 4 limonki (15 łyżek soku)
  • ziarna czarnej gorczycy (ok. 2-3 łyżeczki)
  • 2-3 łyżeczki sproszkowanej bottargi

Jak zrobić domowy ser? Najprościej jak się da – wystarczą dwa składniki i wybrany dodatek smakowy.

Przepis na najprostszy domowy ser pojawił się na FiK-owym blogu dość dawno temu:

JAK ZROBIĆ DOMOWY SER – LEKCJA 1

Podstawowa zasada jest bardzo prosta: mleko trzeba po prostu zakwasić – sokiem wyciśniętym z limonki albo cytryny. Nie trzeba używać podpuszczki, nie trzeba termometru do mierzenia temperatury mleka, ba nie trzeba nawet mleka prosto od krowy – wystarczy świeże (czyli nie UHaTe, ale może być pasteryzowane) mleko ze sklepu. Uprzedzając ewentualne pytania (które pojawiły się za pierwszym razem): tak, ser naprawdę da się zrobić ze zwykłego świeżego mleka ze sklepu.

Tym razem porcję sera podzieliłem na dwie części i przygotowałem dwa sery o różnych smakach. Jeden z pyszną, ekologiczną chrupiącą prażoną gorczycą, a drugi z bottargą, która nadała serowi nie tylko ciekawej rdzawo-pomarańczowej barwy, ale również dobrze wyczuwalnego, „rybnego” posmaku. Możesz oczywiście użyć dowolnych innych dodatków smakowych – soli himalajskiej, płatków chilli, pieprzu, domowego pesto, etc.

Przygotowany w ten sposób ser jest zbity i dość twardy. Z trzech litrów mleka uzyskasz około 400 gramów sera.

Ser idealnie odchodzi od gazy. Nie kruszy się, ale w razie potrzeby można go bardzo łatwo pokruszyć. Bez problemu można także kroić go w plastry lub w kostkę. Najlepiej zjeść go w ciągu 2 dni, ale jest tak dobry, że nie mam wątpliwości, iż poradzisz sobie z tym znacznie szybciej 😉

Domowy ser botarga gorczyca L_07

Domowy ser botarga gorczyca L_08

PRZEPIS:

1. Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.

2. W tym czasie na rozgrzanej suchej teflonowej patelni praż przez chwilę ziarna gorczycy, aż zaczną „strzelać”.

3. Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki.

4. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

5. Przelej zawartość garnka przez duże sitko o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, po prostu przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.

6. Naciskając łyżką masę dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. W tym czasie przygotuj dwa równej wielkości kawałki gazy i włóż je do dwóch naczynek.

7. Podziel ser na dwie części i przełóż na przygotowaną gazę.

8. Do jednej porcji dodaj uprażoną gorczycę, a do drugiej bottargę, i dokładnie wymieszaj.

9. Zwiń gazę u góry tworząc zgrabne, kuliste zawiniątka i dokładnie odciśnij resztę serwatki (ZOBACZ).

10. Włóż zawiniątka do miseczek, przyciśnij czymś ciężkim (ja tradycyjnie używam krążków od hantla, owiniętych folią aluminiową) i wstaw na noc do lodówki.

Smacznego!

Domowy ser botarga gorczyca L_04