- 3 litry świeżego mleka 2%
- 4 limonki (15 łyżek soku)
- ziarna czarnej gorczycy (ok. 2-3 łyżeczki)
- 2-3 łyżeczki sproszkowanej bottargi
Jak zrobić domowy ser? Najprościej jak się da – wystarczą dwa składniki i wybrany dodatek smakowy.
Przepis na najprostszy domowy ser pojawił się na FiK-owym blogu dość dawno temu:
JAK ZROBIĆ DOMOWY SER – LEKCJA 1
Podstawowa zasada jest bardzo prosta: mleko trzeba po prostu zakwasić – sokiem wyciśniętym z limonki albo cytryny. Nie trzeba używać podpuszczki, nie trzeba termometru do mierzenia temperatury mleka, ba nie trzeba nawet mleka prosto od krowy – wystarczy świeże (czyli nie UHaTe, ale może być pasteryzowane) mleko ze sklepu. Uprzedzając ewentualne pytania (które pojawiły się za pierwszym razem): tak, ser naprawdę da się zrobić ze zwykłego świeżego mleka ze sklepu.
Tym razem porcję sera podzieliłem na dwie części i przygotowałem dwa sery o różnych smakach. Jeden z pyszną, ekologiczną chrupiącą prażoną gorczycą, a drugi z bottargą, która nadała serowi nie tylko ciekawej rdzawo-pomarańczowej barwy, ale również dobrze wyczuwalnego, „rybnego” posmaku. Możesz oczywiście użyć dowolnych innych dodatków smakowych – soli himalajskiej, płatków chilli, pieprzu, domowego pesto, etc.
Przygotowany w ten sposób ser jest zbity i dość twardy. Z trzech litrów mleka uzyskasz około 400 gramów sera.
Ser idealnie odchodzi od gazy. Nie kruszy się, ale w razie potrzeby można go bardzo łatwo pokruszyć. Bez problemu można także kroić go w plastry lub w kostkę. Najlepiej zjeść go w ciągu 2 dni, ale jest tak dobry, że nie mam wątpliwości, iż poradzisz sobie z tym znacznie szybciej ;-)
PRZEPIS:
1. Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.
2. W tym czasie na rozgrzanej suchej teflonowej patelni praż przez chwilę ziarna gorczycy, aż zaczną „strzelać”.
3. Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki.
4. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
5. Przelej zawartość garnka przez duże sitko o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, po prostu przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.
6. Naciskając łyżką masę dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. W tym czasie przygotuj dwa równej wielkości kawałki gazy i włóż je do dwóch naczynek.
7. Podziel ser na dwie części i przełóż na przygotowaną gazę.
8. Do jednej porcji dodaj uprażoną gorczycę, a do drugiej bottargę, i dokładnie wymieszaj.
9. Zwiń gazę u góry tworząc zgrabne, kuliste zawiniątka i dokładnie odciśnij resztę serwatki (ZOBACZ).
10. Włóż zawiniątka do miseczek, przyciśnij czymś ciężkim (ja tradycyjnie używam krążków od hantla, owiniętych folią aluminiową) i wstaw na noc do lodówki.
Smacznego!
Napisałeś ” Podziel ser na dwie połowy „, a można podzielić np na trzy połowy ?:)))
Fajny ser .
Słusznie;-) Na dwie części oczywiście:-)
Szok… Domowy ser, tak po prostu!
Domowy ser jest najsmacznieszy i rzeczywiście nie trzeba dużo wysiłku, aby taki zrobić. Nawet ze zwykłego pasteryzowanego kartonowego mleka 2% wychodzi twaróg o wiele smaczniejszy od tych sklepowych gniotów, no chyba że kupujemy tylko te luksusowe z importu, ale to już inna klasa. Ja robię z 1 litra całkiem sporą porcję twarogu, która starcza mi na dwa dni, chociaż dałbym spokojnie radę zjeść na raz bo jest taki pyszny. Można też dodawać swoje ulubione przyprawy i zioła bez żadnej chemii,cukrów czy innego badziewia, którym faszerują wyroby sklepowe.
Dokładnie tak:-). Domowy twaróg robi się w 5 minut i smakuje świetnie. Warto odrobinę się wysilić.
Uwielbiam takie domowe przepisy, zrobimy :)
WOW!!!
Pycha. Jeśli to takie łatwe, muszę spróbować:)
Ale czary…
Niesamowite! Naprawdę wystarczy tylko świeże mleko z marketu i trochę soku z limonki? Jestem w szoku, ale wierzę i zrobię. Przyrzekam tu wszem i wobec, że jeśli mi wyjdzie, będę robić sobie ser sama. W domu:D
Naprawdę:-) Trzymam za słowo;-)
Czadowy :D
Świetny pomysł :D
Wygląda rewelacyjnie, jadłbym!!!
Jak smakuje botarga?
Tak proste, że aż trudno uwierzyć. Biorę się jutro do roboty.
Świetny pomysł z uprażeniem gorczycy, zupełnie inaczej smakuje. Wykorzystałam wczoraj do sałatki.
Witam! świetny pomysł. Ale jak zawsze muszę sobie utrudnić – ostatnio nie jem nabiału i w związku z tym mam pytanie – czy można zrobić taki ser z jakiegokolwiek mleka roślinnego? np. z mleka laskowego (chociażby domowej roboty, wtedy jest dosyć tłuste). Bardzo mi na tym zależy. pozdrawiam! :)
Super, naprawdę wychodzi? Muszę się z tym zmierzyć!
0!
Fascynujące, ser pięknie mi się udał
Przepis jest banalnie prosty i zawsze się udaje, a domowy ser bardzo smaczny, więc warto kombinować z różnymi dodatkami:-)
Super przepis, ser udał się idealnie, jesteś moim guru!
Kiedy czytałam przepis po raz pierwszy, pomyślałam sobie „aha, takie czary”;) a ser udał mi się pięknie już za pierwszym razem! Facet i Kuchnia niezawodny :D
Super wyszlo. Można z Cytryną ?
:-)
Czy można użyć mleka roślinnego?
Nie
nie wiem co jest nie tak: mam mleko prosto od kozy, robię jak przepis nakazuje i nic. próbuję już koleny raz. był już w użyciu ocet, był i kwasek cytrynowy. poprzedni ser w końcu się „zrobił” – były piękne grudki. tylko że był tak kwaśny, że zupełnie nie zjadliwy – ale przy mniejszej ilości kwasku w ogóle się nie chciał zrobić. może takie świeże mleko się do tego nie nadaje? :(
Może kozie się nie nadaje. Zgaduję, nie jestem serowarem.
Świetny przepis! Dziękuję☺️ bardzo dobrze wytłumaczył Pan krok po kroku co zrobić i wyszło genialnie☺️ ser smakowity😍 użyłam świeżego mleka krowiego i soku z cytryny.
Świetny przepis! Dziękuję☺️ bardzo dobrze wytłumaczył Pan krok po kroku co zrobić i wyszło genialnie☺️ ser smakowity😍