• trochę endywii
  • trochę rukoli
  • 4 plasterki prosciutto
  • kawałek dobrego sera pleśniowego (tu: 6 plasterków)
  • kilka jeżyn i borówek
  • ok. 30 malin

Niewielka elegancka przystawka. Prosta, a zarazem całkiem efektowna.

Jak widać, przypadł mi do gustu taki sposób tytułowania potraw (praktykowany zresztą często w kartach restauracyjnych, np. w recenzowanej przeze mnie jakiś czas temu Rozbrat20). Pozwala on uniknąć wymyślania kłopotliwych tasiemców, mających możliwie precyzyjnie oddać zawartość dania / talerza. A tak, są wymienione składniki i nim każdy zainteresowany wejdzie w przepis, może popuścić wodze fantazji i we własnym zakresie zastanowić się, w jaki sposób mogły zostać zestawione.

To bardzo nieskomplikowana przystawka, a ostateczny rezultat wymaga znacznie mniej wysiłku, niż z początku może się wydawać. Potrzeba tylko nieco precyzji, dokładności i… sporych rozmiarów talerza, na którym całość zaprezentuje się najlepiej.

Snopek L_02PRZEPIS:

1. Przygotuj sos z malin: przetrzyj łyżką maliny przez sito o drobnych oczkach. Na porcję wystarczy jedna łyżka sosu. Kilka malin pozostaw w całości.

2. Ułóż na desce obok siebie dwa plasterki prosciutto tak, żeby na siebie zachodziły i tworzyły jeden długi pasek.

3. Na jednym końcu plasterka szynki ułóż trochę endywii, rukoli i kilka plasterków sera. Zawiń całość w szynkę, tworząc „kopczyk”. Kopczyk musi być odpowiednio gruby, by można go było ustawić pionowo (sprawdź to, zanim postawisz go na talerzu, ponieważ gdy wywróci się w sosie, trudniej będzie uratować sytuację). W razie potrzeby odetnij wystające końcówki łodyg, utrudniające ustawienie kopczyka w pionie.

4. Na środku dużego talerza wylej łyżkę sosu malinowego i lekko rozetrzyj łyżką (w razie potrzeby użyj więcej sosu). Pośrodku ustaw kopczyk z szynki i dodatków.

5. Dodaj jeżyny, maliny i borówki oraz małe listki endywii (patrz: zdjęcia). Przed podaniem możesz skropić całość oliwą extra vergine.

Smacznego!

Snopek L_01

Snopek L_05