Krówki z daktyli – przepis krok po kroku.

Krówki z daktyli to pomysł na słodkie, miękkie i ciągnące cukierki z dwóch głównych składników – świeżych daktyli i zmielonych migdałów.

Tradycyjne krówki to rozpuszczalne cukierki z cukru, masła i mleka lub śmietanki, a tu nie ma żadnego z tych składników. Jak to zatem możliwe, że słodkie jak toffi krówki-mordoklejki można zrobić w nieporównanie zdrowszej, wegańskiej i surowej wersji? Bez dodatku cukru i bez gotowania? Po prostu. Cała magia dzieje się dzięki świeżym daktylom, które nawet w naturalnej postaci są jak mix krówki i toffi. Wystarczy połączyć je w robocie kuchennym z migdałami, a powstanie z nich idealna masa na krówki. Daktylowe krówki można zrobić bez bakaliowych dodatków, ale skoro są domowe, warto przełamać ich słodycz jakimś fajnym kontrastującym składnikiem, na przykład chrupkimi orzechami włoskimi lub kwaskowatym berberysem. Albo jednym i drugim 🙂

Rozmiar krówek to kwestia dowolna. U mnie są nieco większe niż tradycyjne, ale nie ma przeszkód, by podzielić masę na mniejsze cząstki i w efekcie uzyskać więcej cukierków.

Daktylowe krówki są zdrową pełnowartościową przekąską, która dodatkowo świetnie sprawdza się w każdych warunkach. Polowych też 🙂 W przypadku słodkości z daktyli suszonych w dehydratorze nie ma ryzyka, że przechowywane z dala od lodówki stracą fason, zmienią konsystencję czy kształt. Suszenie zapewnia trwałość i odpowiednią strukturę.

Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie. A tutaj znajdziesz 10 sprawdzonych pomysłów na kreatywne użycie dehydratora, z których aż 9 docenią również weganie.

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli – SKŁADNIKI na 18 dużych krówek:

  • 18 świeżych daktyli Medjool (wypestkowanych) = ok. 350 g
  • 300 g migdałów (używam ze skórką, ale jeśli wolisz, możesz je wcześniej zblanszować i obrać)
  • ok. 120 g orzechów włoskich (lub dowolnych innych)
  • 100 g suszonego berberysu (mogą być też goji, miechunka, domowe rodzynki, etc.)

Krówki z daktyli – PRZEPIS:

  1. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj migdały na mąkę.
  2. Dodaj do misy wypestkowane daktyle. Ponownie zmiksuj. Powstanie jednolite, plastyczne i lepkie ciasto.
  3. Przełóż masę do dużej miski i dodatkowo zagnieć, by powstała kula ciasta. Zajmie to max. 1-2 minuty. Świeże daktyle Medjool są tak soczyste, że podczas zagniatania masy na krówki może pojawić się wilgoć – to słodka woda „wyciśnięta” z daktyli pod wpływem wyrabiania.
  4. Dodaj do ciasta orzechy włoskie i berberys. Zagnieć tak, by składniki dobrze się połączyły.
  5. Płaskie ceramiczne naczynie (tu: o wymiarach 17 x 17 cm) lub inną foremkę wyłóż papierem do pieczenia (albo folią spożywczą) i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i starannie ugnieć (na przykład przy użyciu ausztachera).
  6. Delikatnie wyjmij papier z masą z naczynia i pokrój ją w kwadraty lub prostokąty, które później podzielisz na małe kawałki (jak krówki).
  7. Tacę dehydratora Zyle Express II wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej porcje masy na daktylowe krówki.
  8. Umieść tacę w dehydratorze, zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia na 65 stopni i susz batony przez 3 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 45 stopni i susz przez kolejne 10-12 godzin, aż wyschną, a masa daktylowo-migdałowa stanie się jasna i zwarta.
  9. Gotową masę daktylową podziel na mniejsze porcje. Możesz zapakować je w papier, jak krówki.
  10. Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
  11. Krówki możesz przechowywać przez wiele tygodni.

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli

Krówki z daktyli