Gofry Hash browns – z ziemniaków.

Hash browns (lub hashed browns) to amerykański klasyk śniadaniowy, którego początki sięgają drugiej połowy XIX wieku. Głównym składnikiem tego prostego danka są surowe ziemniaki, zwykle tarte lub drobno siekane, które smaży się na patelni – uformowane w coś na kształt placków – z dużą ilością tłuszczu, przez co nieco przypominają szwajcarskie rösti. Hash browns są bardzo smaczne, ale jednocześnie ciężkie i tłuste. Jak przyrządzić je inaczej? Tak, by były równie smaczne (moim zdaniem nawet smaczniejsze!), a jednocześnie znacznie zdrowsze i nieporównanie mniej tłuste od oryginału? W gofrownicy 🙂

Gofrownica to sprzęt, który znakomicie nadaje się do przyrządzania warzyw. Jakiś czas temu podałem Wam przepis na rewelacyjne gofry z bobu, które z miejsca stały się wielkim hitem, później na uzależniające gofry z dyni (z malinami) i przepyszne serowe gofry z groszku. Dziś pora na gofry z ziemniaków, na które pomysł kilka miesięcy temu podrzuciła mi Karolina.

Technicznie rzecz biorąc gofry z ziemniaków można traktować jak placki ziemniaczane pieczone w gofrownicy z minimalną ilością tłuszczu. Cały myk polega jednak na tym, że ziemniaki upieczone w gofrownicy smakują milion razy lepiej niż placki ziemniaczane z piekarnika. Metoda niby podobna, ale efekt… całkiem różny. Gofry ziemniaczane są chrupkie i spieczone z wierzchu oraz mięciutkie i wilgotne w środku. Takie czary 🙂

Do ziemniaczanej masy na gofry możesz dodać przyprawy, zioła (np. rozmaryn, tymianek czy oregano), a nawet posiekaną cebulę, która jest częstym składnikiem Hash browns przyrządzanych według klasycznej receptury.

Gofry z ziemniaków, choć zdecydowanie bardziej dietetyczne niż klasyczne Hash browns, i tak są bardzo sycące, dlatego radzę przyjąć, że 1 sztuka = 1 porcja, szczególnie z takimi dodatkami jak szynka, ser czy jajka sadzone albo po benedyktyńsku. Nadprogramowe gofry można odłożyć do lodówki i zjeść następnego dnia (podgrzane lub na zimno).

Gofry Hash browns

Gofry Hash browns

Gofry Hash browns – SKŁADNIKI na 5 gofrów:

  • ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem, użyłem odmiany Catania – to ziemniaki typu B)
  • 3 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Gofry Hash browns – PRZEPIS:

  1. Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz i zetrzyj na tarce. Najwygodniej i najszybciej zrobisz to przy użyciu odpowiedniej przystawki do dobrego robota kuchennego, np. takiego jak używany przeze mnie niezawodny Magimix.
  2. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu, po czym przełóż je do miski. Dodaj jajka, Parmezan i przyprawy. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Włącz i nagrzej gofrownicę.
  4. Natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie nałóż na nie porcję ziemniaków.
  5. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy; w przypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.
  6. Gofry z ziemniaków możesz podać z dowolnymi wytrawnymi dodatkami. Wspaniale sprawdzają się m.in. jajka (przyrządzone w dowolny sposób, na przykład tak), dobrej jakości szynka (spróbuj wersji z bellotą lub prosciutto), sery, pieczona lub wędzona ryba, świeże, pieczone lub duszone warzywa, musztarda i tak dalej, chociaż prawda jest taka, że… ziemniaczane gofry smakują rewelacyjnie nawet bez dodatków 🙂 Smacznego!

Sprawdź też:

Wszystkie podane przepisy na gofry są bezglutenowe.

Gofry Hash browns

Gofry Hash browns