• 600 g bobu (waga po wyłuskaniu)
  • 100 g musztardowca
  • mała garść pinioli lub nerkowców
  • sok z 1 cytryny
  • trochę listków świeżej mięty
  • 2 kacze jaja (mogą być też kurze)
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Bób z pesto z musztardowca i jajkiem w koszulce.

Dziś mam dla Was kolejny nieskomplikowany sezonowy przepis z bobem w roli głównej.

Bób znakomicie łączy się z domowym pesto, które można zrobić z właściwie dowolnych ziół. Możesz sięgnąć po tradycyjną bazylię albo przyrządzić pesto z mięty, rukoli czy musztardowca (ZOBACZ). Jeśli nie masz dostępu do musztardowca, wykorzystaj do pesto inną zieleninę – taką, jaką lubisz.

Zobacz też: BÓB Z LIMONKOWO-ZIOŁOWYM PESTO

Robiąc domowe pesto, szczególnie latem najczęściej przyrządzam je w lżejszej wersji, co zapewne nie spotkałoby się ze zrozumieniem przywiązanych do tradycji ortodoksyjnych Włochów. Na szczęście, żadnego z nich nie ma w pobliżu 🙂 więc bez obaw mogę pozostać przy swojej metodzie: pomijam parmezan, a część oliwy zastępuję sokiem z cytryny. Dzięki temu pesto nabiera dodatkowo fajnego, kwaskowatego i odświeżającego smaku, szczególnie pożądanego w ciepłe letnie dni.

Jaja w koszulce w tym przepisie są kacze (kto nie próbował kaczych jaj, polecam, są naprawdę pyszne!), ale spokojnie możesz zastąpić je kurzymi. W przypadku jaj kurzych powinny wystarczyć ok. 3 minuty gotowania; jaja kacze się większe, dlatego gotuję je 4 minuty.

Nie przejmuj się, jeśli nie uzyskasz jajka w koszulce w idealnym kształcie. Powstawaniu długich welonów z białka zapobiegniesz, używając do ugotowania jajka szerokiego rondla lub garnka. Inne pomysły, takie jak np. dolewanie octu do wody i tworzenie wirów mają – moim zdaniem – mocno umiarkowaną (żeby nie powiedzieć zerową) skuteczność.

Generalnie, mam wrażenie, że w zakresie gotowania perfekcyjnych jaj w koszulce mam jeszcze trochę do zrobienia i nie uważam się za mistrza w tym fachu, dlatego bez problemu akceptuję taki kształt jajka, jaki powstanie siłami natury, z tylko niewielką moją ingerencją 🙂 To nie konkurs piękności, więc powinien być spełniony właściwie tylko jeden warunek – żółtko musi pozostać płynne. Reszta ma mniejsze znaczenie.

Bob z jajkiem w koszulce L_10

Bob z jajkiem w koszulce L_02

Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB

PRZEPIS:

  1. W blenderze zmiksuj listki musztardowca wraz z solą, orzechami, sokiem z cytryny i oliwą w takiej ilości, by urządzenie dobrze zmiksowało pesto. Dopraw pieprzem i – w razie potrzeby – dodaj więcej soli.
  2. Ugotuj bób we wrzątku (3-4 minuty), odcedź, przelej zimną wodą, by schłodzić go przed obieraniem, po czym obierz ze skórki.
  3. Zagotuj wodę w szerokim rondlu o dość wysokich ściankach. Wbij jajka do dwóch małych miseczek.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i ostrożnie wlej do wrzątku jajka. Łopatką nadaj białku jako taki kształt i gotuj jaja przez ok. 4 minuty.
  5. Wymieszaj bób z pesto; pesto nie powinno być zbyt wiele (nie musisz wykorzystywać całego, pozostałe możesz dodać do sałatki lub makaronu).
  6. Podziel bób z pesto na porcje. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce. Posyp porwanymi lub grubo posiekanymi listkami mięty i ewentualnie solą (tu: czarna sól z Hawajów).

Bob z jajkiem w koszulce L_15

Bob z jajkiem w koszulce L_04

Bob z jajkiem w koszulce L_08