- 600 g bobu (waga po wyłuskaniu)
- 100 g musztardowca
- mała garść pinioli lub nerkowców
- sok z 1 cytryny
- trochę listków świeżej mięty
- 2 kacze jaja (mogą być też kurze)
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Bób z pesto z musztardowca i jajkiem w koszulce.
Dziś mam dla Was kolejny nieskomplikowany sezonowy przepis z bobem w roli głównej.
Bób znakomicie łączy się z domowym pesto, które można zrobić z właściwie dowolnych ziół. Możesz sięgnąć po tradycyjną bazylię albo przyrządzić pesto z mięty, rukoli czy musztardowca (ZOBACZ). Jeśli nie masz dostępu do musztardowca, wykorzystaj do pesto inną zieleninę – taką, jaką lubisz.
Zobacz też: BÓB Z LIMONKOWO-ZIOŁOWYM PESTO
Robiąc domowe pesto, szczególnie latem najczęściej przyrządzam je w lżejszej wersji, co zapewne nie spotkałoby się ze zrozumieniem przywiązanych do tradycji ortodoksyjnych Włochów. Na szczęście, żadnego z nich nie ma w pobliżu :-) więc bez obaw mogę pozostać przy swojej metodzie: pomijam parmezan, a część oliwy zastępuję sokiem z cytryny. Dzięki temu pesto nabiera dodatkowo fajnego, kwaskowatego i odświeżającego smaku, szczególnie pożądanego w ciepłe letnie dni.
Jaja w koszulce w tym przepisie są kacze (kto nie próbował kaczych jaj, polecam, są naprawdę pyszne!), ale spokojnie możesz zastąpić je kurzymi. W przypadku jaj kurzych powinny wystarczyć ok. 3 minuty gotowania; jaja kacze się większe, dlatego gotuję je 4 minuty.
Nie przejmuj się, jeśli nie uzyskasz jajka w koszulce w idealnym kształcie. Powstawaniu długich welonów z białka zapobiegniesz, używając do ugotowania jajka szerokiego rondla lub garnka. Inne pomysły, takie jak np. dolewanie octu do wody i tworzenie wirów mają – moim zdaniem – mocno umiarkowaną (żeby nie powiedzieć zerową) skuteczność.
Generalnie, mam wrażenie, że w zakresie gotowania perfekcyjnych jaj w koszulce mam jeszcze trochę do zrobienia i nie uważam się za mistrza w tym fachu, dlatego bez problemu akceptuję taki kształt jajka, jaki powstanie siłami natury, z tylko niewielką moją ingerencją :-) To nie konkurs piękności, więc powinien być spełniony właściwie tylko jeden warunek – żółtko musi pozostać płynne. Reszta ma mniejsze znaczenie.
Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB
PRZEPIS:
- W blenderze zmiksuj listki musztardowca wraz z solą, orzechami, sokiem z cytryny i oliwą w takiej ilości, by urządzenie dobrze zmiksowało pesto. Dopraw pieprzem i – w razie potrzeby – dodaj więcej soli.
- Ugotuj bób we wrzątku (3-4 minuty), odcedź, przelej zimną wodą, by schłodzić go przed obieraniem, po czym obierz ze skórki.
- Zagotuj wodę w szerokim rondlu o dość wysokich ściankach. Wbij jajka do dwóch małych miseczek.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i ostrożnie wlej do wrzątku jajka. Łopatką nadaj białku jako taki kształt i gotuj jaja przez ok. 4 minuty.
- Wymieszaj bób z pesto; pesto nie powinno być zbyt wiele (nie musisz wykorzystywać całego, pozostałe możesz dodać do sałatki lub makaronu).
- Podziel bób z pesto na porcje. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce. Posyp porwanymi lub grubo posiekanymi listkami mięty i ewentualnie solą (tu: czarna sól z Hawajów).
Gdzie sprzedają w Wawie kacze jaja?
Pod Halą Mirowską
Witaj, bardzo podoba mi się Twoja / Wasza strona, świetne przepisy, piękne zdjęcia. Uwielbiam gotować z warzyw, a tu znajduję tyle inspiracji! Mam pytanie, czy próbowałeś kiedyś gotować w koszulce jaja przepiórcze?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie próbowałem, ale planuję kiedyś sprawdzić, jak się zachowają, pozdrawiam
To jest mega!!! :D
:-)
Fantastyczna propozycja, będzie gotowane :)
Mistrzowskie <3
Absolutnie przegenialny przepis :D Cudo, niebo, obłęd. Jaja i bób to magia, dzięki FACET!!!
:D smacznego!!!
czym ewentualnie mogłabym zastąpić musztardowiec? Może być np. rukola?
Tak, jak najbardziej:-)
Petarda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To najlepszy przepis z bobem na jaki trafiłem :D
TOTALNY HIT I OBŁĘD, POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rewelacja, zamiast musztardowca (mieszkam na zadupiu) użyłam z trudem zdobytej rukoli (bo mieszkam na zadupiu), ale jaja były jak należy czyli kacze, bo w rodzinie mam hodowcę i od kilku lat bardzo doceniam ten fakt :) Magiczny smak, fantastycznie zestawione składniki. W prostocie siła, Facet i Kuchnia rządzi :)
Uwielbiam celebrować śniadania, szczególnie z jajem w roli głównej, a ten przepis nadaje się do tego idealnie :) Kocham!
SZTOS