Wegańskie placki z dwóch składników – łatwy przepis.

Wegańskie i bezglutenowe placki z samych naturalnych składników można zrobić co najmniej na kilka sposobów. Z kaszy gryczanej i wody. Z mąki kasztanowej i wody. Z mleka roślinnego, banana i płatków owsianych. Albo z mąki kasztanowej i cydru lub jego gruszkowej wersji – perry, który dodaje plackom smaku i słodyczy.

Mąka kasztanowa to świetna baza nie tylko ciast i ciasteczek, ale też gofrów, naleśników i placków. Od dawien dawna wiedzą o tym Włosi zamieszkujący północne regiony Półwyspu Apenińskiego; od mniej więcej dekady wiemy i my. Wiemy i nadrabiamy kasztanowe zaległości, a mąkę kasztanową kupić w Polsce coraz łatwiej. Warto z tego korzystać i smażyć pyszne placki!

Wjątkowy, naturalnie słodkawy smak mąki kasztanowej sprawia, że doskonale sprawdza się w daniach na słodko. Dzięki niej, klasycznie deserowe przepisy często nie zawierają cukru, ponieważ sama mąka nadaje im lekko słodkawy smak. W razie potrzeby mąkę kasztanową możesz zastąpić niepaloną gryczaną – w takim przypadku, z uwagi na jej charakterystyczny smak, ciasto na placki możesz lekko dosłodzić (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby).

Placki smaży się bardzo łatwo. Podaj je z dowolnymi dodatkami, np. z sezonowymi owocami. Jeżeli wśród dodatków pominiesz lub zastąpisz czymś miód, całość będzie bezglutenowa i w 100% roślinna (wegańska).

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników – SKŁADNIKI na 8 placków:

Placki

  • 300 g mąki kasztanowej
  • ok. 375 ml Perry Sadowski lub cydru Sadowski (Perry to fermentowany napój z gruszek, potocznie często zwany gruszkowym cydrem)
  • szczypta soli roztartej w moździerzu
  • olej do smażenia

Dodatki

  • pestki z połówki granatu
  • 2 garście borówek
  • kilka łyżeczek miodu (lub więcej)

Wegańskie placki z dwóch składników – PRZEPIS:

  1. Mąkę kasztanową przesiej przez sito i wsyp do dużej miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj Perry lub cydr, mieszając ciasto rózgą. Wlej tyle płynu, by uzyskać dość gęste ciasto – w miarę płynne, ale wyraźnie gęstsze od naleśnikowego.
  2. Smaż placki z dwóch stron na lekko natłuszczonej patelni. Na środek patelni wlewaj pojedynczo porcję (chochlę) ciasta – w ten sposób uzyskasz ładne placki średniej wielkości, sprężyste i trochę grubsze od naleśnika. Placki smażą się dość szybko, przewracaj je na drugą stronę, gdy zetną się krawędzie.
  3. Podaj je z owocami, na przykład z soczystymi pestkami granatu i listopadowymi borówkami bez smaku 😉 Opcjonalnie: polej miodem.

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników

Wegańskie placki z dwóch składników