Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami.

Mąka kasztanowa tak idealnie nadaje się do gofrów, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż właśnie do tego została stworzona. Jej przepyszny, wyjątkowy, naturalnie słodkawy smak świetnie sprawdza się w deserach, w tym m.in. w naleśnikach, plackach i w tych łatwych gofrach na słodko. Możesz podać je z dowolnym zestawem dodatków, a nawet bez niczego. Są tak smaczne, że można je chrupać również całkiem sauté.

Brunost (Brun Undredal) to tradycyjny norweski ser wytwarzany z surowego niepasteryzowanego koziego mleka. Smakuje jak solony karmel lub krówka. Powstaje poprzez gotowanie serwatki do momentu, aż zawarte w niej cukry skarmelizują się (reakcja Maillarda). Brun nie dojrzewa, nie zmienia postaci z upływem czasu, dzięki czemu można przechowywać go w lodówce przez wiele miesięcy. Brunost – przez swój charakterystyczny smak – doskonale nadaje się do potraw na słodko lub z nutą słodyczy. Jeszcze kilka lat temu brunosta można było co najwyżej przywieźć do PL jako pamiątkę z podróży do Skandynawii (albo z Cheese w Bra), ale od pewnego czasu można go znaleźć także w Polsce. Słodko-słony brunost to znakomity dodatek do deserowej odsłony gofrów. Świetnie komponuje się z borówkami, truskawkami, malinami, poziomkami czy jeżynami.

Sprawdź też inne przepisy z norweskim serem.

Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami

Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami

Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami – SKŁADNIKI:

Ciasto (na 5 sztuk)

  • 200 g mąki kasztanowej
  • ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki (na 1 sztukę)

  • kilka plasterków norweskiego sera Brunost (z koziego mleka)
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • trochę listków mięty

Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
  5. Zamknij gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
  6. Nożem do sera pokrój brunost w plasterki i od razu ułóż je na gofrach. 
  7. Gofry posyp borówkami i listkami mięty. Możesz również skropić je miodem.

Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami