Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami.
Mąka kasztanowa tak idealnie nadaje się do gofrów, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż właśnie do tego została stworzona. Jej przepyszny, wyjątkowy, naturalnie słodkawy smak świetnie sprawdza się w deserach, w tym m.in. w naleśnikach, plackach i w tych łatwych gofrach na słodko. Możesz podać je z dowolnym zestawem dodatków, a nawet bez niczego. Są tak smaczne, że można je chrupać również całkiem sauté.
Brunost (Brun Undredal) to tradycyjny norweski ser wytwarzany z surowego niepasteryzowanego koziego mleka. Smakuje jak solony karmel lub krówka. Powstaje poprzez gotowanie serwatki do momentu, aż zawarte w niej cukry skarmelizują się (reakcja Maillarda). Brun nie dojrzewa, nie zmienia postaci z upływem czasu, dzięki czemu można przechowywać go w lodówce przez wiele miesięcy. Brunost – przez swój charakterystyczny smak – doskonale nadaje się do potraw na słodko lub z nutą słodyczy. Jeszcze kilka lat temu brunosta można było co najwyżej przywieźć do PL jako pamiątkę z podróży do Skandynawii (albo z Cheese w Bra), ale od pewnego czasu można go znaleźć także w Polsce. Słodko-słony brunost to znakomity dodatek do deserowej odsłony gofrów. Świetnie komponuje się z borówkami, truskawkami, malinami, poziomkami czy jeżynami.
Sprawdź też inne przepisy z norweskim serem.
Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami – SKŁADNIKI:
Ciasto (na 5 sztuk)
- 200 g mąki kasztanowej
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki (na 1 sztukę)
- kilka plasterków norweskiego sera Brunost (z koziego mleka)
- 2 garście borówki amerykańskiej
- trochę listków mięty
Gofry kasztanowe z brunostem i borówkami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Zamknij gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
- Nożem do sera pokrój brunost w plasterki i od razu ułóż je na gofrach.
- Gofry posyp borówkami i listkami mięty. Możesz również skropić je miodem.
Dziś w wyniku kombinowałam z tagiego sera lody. Boskie! Polecam.
Nie wątpię, świetny pomysł:-) Z nietuzinkowych smaków polecam np. https://www.facetikuchnia.com.pl/lody-z-sera-plesniowego-i-orzechow-pecan-z-sosem-figowym/ i https://www.facetikuchnia.com.pl/sernik-norweski/