Ciasto z dyni.
Ciasto z dyni to bardzo fajny, lekki, niskokaloryczny jesienny wypiek, który nie zawiera mleka ani mąki, a dodatkowo bardzo łatwo zaadaptować go na potrzeby idei zero waste. Wiórki po tłoczeniu soku z dyni, który doskonale zastępuje bulion w risotto, są idealną bazą dyniowego ciasta. Używając ich, nie musisz już piec ani gotować dyni na ciasto – wystarczy, że skorzystasz tylko z tego, co zostało po tłoczeniu soku. W ten sposób, wyciskając sok z dyni, za jednym podejściem przyrządzasz dwa pyszne dania – najpierw dyniowe risotto z pomarańczami, a chwilę później dyniowe ciasto, które jest tak lekkie, że możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!
Gotowe ciasto z dyni jest bardzo delikatne i wilgotne, dzięki czemu następnego dnia jest tak samo świeże i lekkie, jak tuż po upieczeniu. Jakby tego było mało, wypełnia kuchnię korzennym aromatem tonki, kardamonu i gałki muszkatołowej. Tak smakuje jesień.
Ciasto z dyni – SKŁADNIKI:
Na tortownicę o średnicy 23 cm
- 1,2 kg wytłoków z dyni piżmowej
- 170 ml śmietanki kokosowej (użyłem takiej, o zawartości 70% kokosa – śmietanka kokosowa, tak samo jak pełnotłuste mleko kokosowe, powinna składać się tylko z miąższu kokosa i wody)
- 100 g erytrytolu
- 4 jajka (rozmiar L, zerówki, wolny chów)
- 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
- 30 g cukru kokosowego (jeżeli nie masz, użyj trzcinowego)
- 2 plasterki cytryny marynowanej w miodzie (jeżeli nie masz, użyj skórki otartej z 1 limonki lub cytryny)
- 1 tonka, rozgnieciona w moździerzu
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- łyżeczka kardamonu, roztartego w moździerzu
Ciasto z dyni – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wszystkie składniki ciasta przełóż do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj do pełnego połączenia składników.
- Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz dodatkowo natłuścić olejem kokosowym lub masłem.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 90 minut (środkowy poziom, grzanie góra – dół).
- Gotowe ciasto powinno być zrumienione z wierzchu. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia przez ok. godzinę.
- Przed podaniem możesz rozprowadzić na wierzchu ciasta 1-2 łyżki miodu i oprószyć je posiekanymi orzechami laskowymi. Przechowuj w lodówce.
Hej,
Czym zastąpić białko jaja?
Uczulenie.
Żółtko mogę.
Pozdrawiam,
Magda
Hej,
Czym zastąpić białko jaja?
Uczulenie, niestety.
Żółtko mogę.
Pozdrawiam,
Magda
Wydaje mi się, że aquafaba będzie odpowiednia. Weganie używają jej jako zamiennik jajek. To zalewa z puszki po cieciorce. Sama jej używałam, gdy się długo ubija to rzeczywiście powstaje taka piana jak z ubijania białek
Tu jest przepis na clafoutis z aquafabą, wynalazek stary jak świat;-) https://www.facetikuchnia.com.pl/clafoutis-z-winogronami-weganskie-i-bezglutenowe/
Nie polecam wody po ciecierzycy z puszki (jedno i drugie jest do bani), dobrze sprawdza się natomiast woda po gotowaniu ciecierzycy.
A jak mogę wytworzyć wiórki z dyni , nie używając tego urządzenia do tłoczenia soku? Czy można zetrzeć na tarce dynię surową ??? czy w innym sposób?