Dyniowe risotto – niby znane, a całkiem inne.

Nowy patent na dyniowe risotto to risotto bez bulionu – gotowane na świeżo wyciśniętym soku z dyni, który doskonale zastępuje bulion. Do risotto dodaję kiszone pomarańcze, ponieważ wciąż sporo ich mam (to bardzo wydajny przepis), a Ty w razie potrzeby zastąp je kiszoną cytryną, miąższem cytryn marynowanych w miodzie albo po prostu świeżymi pomarańczami, obranymi ze skóry i albedo. Tak przyrządzone risotto z dynią ma nie tylko fajny, intensywnie pomarańczowy kolor, ale przede wszystkim wyrazisty, mocny i skoncentrowany smak. Poza tym, jedwabisty sok z dyni dodatkowo zagęszcza risotto, dodając mu treści i sytości. Zalecam nie pomijać wina, ale zrobisz, jak chcesz.

Ilość soku, jaką wyciśniesz z podanej ilości dyni, każdorazowo będzie zależeć od rodzaju dyni i stopnia jej dojrzałości (lub przejrzałości).

Dyniowe risotto

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 2,5 kg Butternuta lub innej dyni piżmowej (waga bez skórki i gniazda nasiennego – to mniej więcej 2 spore butternuty)
  • 200 g ryżu Carnaroli
  • 1 duża szalotka lub biała cebula (posiekana)
  • kiszona pomarańcza
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść listków natki pietruszki
  • sól roztarta w moździerzu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
  • olej do smażenia
  • oliwa extra vergine

Dyniowe risotto – PRZEPIS:

  1. Dynię obierz ze skórki i pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Z kawałków dyni wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej WartmannZ podanej ilości dyni piżmowej uzyskałem ok. 650 ml soku. Przelej sok do garnka i uzupełnij wodą, tak by otrzymać litr płynu, który zastąpi bulion. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
  2. W głębokiej patelni zeszklij na oleju cebulę, po czym wsyp ryż. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  3. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego soku z dyni.
  4. Gotuj risotto przez około 18-20 minut, aż do zużycia całego soku z dyni, regularnie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego soku za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. 
  5. W połowie gotowania dodaj sól i przyprawy. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojone na kawałki kiszone pomarańcze.
  6. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę. Podziel risotto na porcje, skrop oliwą i podawaj.

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu

Dyniowe risotto bez bulionu