Kimchi z brukselki.

Sezon na brukselkę bez kimchi z brukselki byłby jakiś taki… niepełny, więc robimy! Jeżeli nie lubisz brukselki, a na hasło kimchi przechodzą Cię dreszcze, możesz nie czytać dalej. Wszystkich innych zapraszam. Kimchi z brukselki to świetny patent na małe zielone kapustki, które w takim wydaniu nabierają mocy, smaku i całkiem innego wymiaru. Gotowa kiszonka z brukselki stanowi wspaniały dodatek m.in. do zup i makaronów.

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki – SKŁADNIKI na 4 średnie słoiki:

  • 1 kg brukselki
  • 110 g soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
  • 7 płaskich łyżek gochugaru
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane
  • ok. 250-300 ml sosu rybnego (bezglutenowego); w razie potrzeby sos rybny zastąp sojowym
  • imbir (2 kawałki wielkości kciuka)
  • 1 kopiasta łyżka cukru kokosowego

Kimchi z brukselki – PRZEPIS:

  1. Brukselki opłucz, osusz i posiekaj. Jeżeli użyjesz robota kuchennego Magimix, jego dużej misy i odpowiedniej dodanej do niego szatkownicy, zajmie to dosłownie kilka sekund. Przełóż posiekaną brukselkę do miski, zasyp solą (110 g), przemieszaj, zalej wodą do pełna i przykryj, po czym odstaw na noc lub na co najmniej 8 godzin w temperaturze pokojowej.
  2. Przepłucz brukselkę z nadmiaru soli (najlepiej dwu- / trzykrotnie) i odsącz na durszlaku.
  3. Przygotuj pastę. W małej misie robota Magimix zmiksuj imbir, czosnek, gochugaru, sos rybny i cukier kokosowy.
  4. W misce połącz brukselkę z pikantną pastą. Dokładnie wymieszaj dłońmi (najlepiej w gumowych rękawiczkach przeznaczonych do kontaktu z żywnością), by pasta dokładnie pokryła posiekaną brukselkę.
  5. Przełóż brukselkę do czystych słoików, napełniając je maksymalnie do 2/3 wysokości (nie pod samą zakrętkę) i odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej (u mnie: ok. 20-21 stopni C). Po tym czasie wstaw słoiki do lodówki. Kimchi z brukselki próbuję nie wcześniej niż po ok. dwóch tygodniach, po takim czasie jest już wystarczająco ukiszone.

Uwagi:

Czytaj też:

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki

Kimchi z brukselki