Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku.
Nietuzinkowe, pyszne, soczyście zielone gofry z bobu podane z jajkiem po benedyktyńsku (albo – jak kto woli – jajkiem poche/w koszulce). Ciasto na zielone gofry przygotowuję według mojego pradawnego przepisu na placki z bobu.
Do bobu w każdej postaci, a zatem i do gofrów doskonale pasują jajka, szczególnie wyjątkowo delikatne, z kremowym płynnym środkiem – czyli po benedyktyńsku (w koszulkach). Jako dodatki świetnie sprawdzą się rukola, czarnuszka oraz pieprz. Używam tu nepalskiego pieprzu Timur, który wyróżnia się umiarkowaną ostrością oraz wspaniałym cytrusowym aromatem i smakiem. Do bobu jest idealny. W razie potrzeby zastąp go innym rodzajem pieprzu, najlepiej sprawdzą się bardziej aromatyczne odmiany.
Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku – SKŁADNIKI na 7 gofrów:
Ciasto na gofry
- ok. 700 g bobu (waga bez skórki, może być mrożony)
- 70 g mąki ryżowej
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- kilka gałązek natki pietruszki i koperku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- świeżo mielony pieprz (dowolny, tu: nepalski Timur o mocnym cytrusowym aromacie)
- sól
Plus
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki
- jajka (po jednym na każdego gofra)
- trochę rukoli (albo innej zieleniny)
- trochę czarnuszki (albo ewentualnie sezamu)
- trochę świeżo mielonego pieprzu (cytrusowy Timur sprawdza się znakomicie, ale może być też zwykły czarny pieprz)
- oliwa extra vergine
Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku – PRZEPIS:
- Jeżeli robisz gofry w sezonie na bób, czyli używasz świeżego bobu, ugotuj go, obierz ze skórki i ostudź. Jeśli używasz bobu zamrożonego latem (Jak mrozić bób?) postępuj zgodnie z opisem poczynając od pkt 2.
- Przygotuj ciasto: w dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (poza olejem do natłuszczania gofrownicy) i przełóż do miski. Miksowanie zajmie max. 30 sekund, Magimix rozdrabnia i łączy składniki błyskawicznie.
- Włącz i rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie wyłóż chochlę ciasta na środek każdej kratki i lekko rozprowadź, by uzyskać bardziej ‚gofrowy’ kształt.
- W ten sposób upiecz kolejno wszystkie gofry (w mojej gofrownicy czas pieczenia jednej porcji to ok. 9-10 minut).
- W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj wodę w szerokim rondlu o dość wysokich ściankach. Wbij jajka do osobnych małych miseczek.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i ostrożnie wlej jajka do wrzątku. Łopatką nadaj białku jako taki kształt i gotuj jajka przez ok. 3 minuty.
- Na gofry wyłóż po jednym jajku, dodaj trochę rukoli i skrop oliwą.
- Oprósz rozgniecionym w moździerzu pieprzem i czarnuszką.
rewelacyjnie całość wygląda!
Dzięki:-) smakuje jeszcze lepiej!
Piękny kolor bobu, mrożony ze sklepu nigdy tak nie wygląda :(
To genialny przepis! Testowałam na nim nową gofrownicę z breville i jestem mega zaskoczona!!!
Genialny tak samo, jak placki z bobu:-) https://www.facetikuchnia.com.pl/placki-z-bobu/
Wiedziałam, że mogę liczyć na coś pysznego odwiedzając Twój blog :) te gofry wyglądają obłędnie i jajko w koszulce też MmmM wystarczy to 30 sekund w magimixie, żeby wszystko się połączyło? Tylko nie wiem czy jajka wyjdą mi takie idealne :(
Ugotowany bób z pozostałymi składnikami miksuje się w mig, a jajka poché to łatwa sprawa, sama zobaczysz:-)
Super przepis! Nawet syn zjadł! Wypróbowałam na nim nową gofrownicę z breville i nic nie przywarło, dla mnie rewelacja.
Miło mi:-)