Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku.

Nietuzinkowe, pyszne, soczyście zielone gofry z bobu podane z jajkiem po benedyktyńsku (albo – jak kto woli – jajkiem poche/w koszulce). Ciasto na zielone gofry przygotowuję według mojego pradawnego przepisu na placki z bobu.

Do bobu w każdej postaci, a zatem i do gofrów doskonale pasują jajka, szczególnie wyjątkowo delikatne, z kremowym płynnym środkiem – czyli po benedyktyńsku (w koszulkach). Jako dodatki świetnie sprawdzą się rukola, czarnuszka oraz pieprz. Używam tu nepalskiego pieprzu Timur, który wyróżnia się umiarkowaną ostrością oraz wspaniałym cytrusowym aromatem i smakiem. Do bobu jest idealny. W razie potrzeby zastąp go innym rodzajem pieprzu, najlepiej sprawdzą się bardziej aromatyczne odmiany.

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku – SKŁADNIKI na 7 gofrów:

Ciasto na gofry

  • ok. 700 g bobu (waga bez skórki, może być mrożony)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • świeżo mielony pieprz (dowolny, tu: nepalski Timur o mocnym cytrusowym aromacie)
  • sól

Plus

  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki

  • jajka (po jednym na każdego gofra)
  • trochę rukoli (albo innej zieleniny)
  • trochę czarnuszki (albo ewentualnie sezamu)
  • trochę świeżo mielonego pieprzu (cytrusowy Timur sprawdza się znakomicie, ale może być też zwykły czarny pieprz)
  • oliwa extra vergine

Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku – PRZEPIS:

  1. Jeżeli robisz gofry w sezonie na bób, czyli używasz świeżego bobu, ugotuj go, obierz ze skórki i ostudź. Jeśli używasz bobu zamrożonego latem (Jak mrozić bób?) postępuj zgodnie z opisem poczynając od pkt 2.
  2. Przygotuj ciasto: w dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (poza olejem do natłuszczania gofrownicy) i przełóż do miski. Miksowanie zajmie max. 30 sekund, Magimix rozdrabnia i łączy składniki błyskawicznie.
  3. Włącz i rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie wyłóż chochlę ciasta na środek każdej kratki i lekko rozprowadź, by uzyskać bardziej ‚gofrowy’ kształt.
  4. W ten sposób upiecz kolejno wszystkie gofry (w mojej gofrownicy czas pieczenia jednej porcji to ok. 9-10 minut).
  5. W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj wodę w szerokim rondlu o dość wysokich ściankach. Wbij jajka do osobnych małych miseczek.
  6. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i ostrożnie wlej jajka do wrzątku. Łopatką nadaj białku jako taki kształt i gotuj jajka przez ok. 3 minuty.
  7. Na gofry wyłóż po jednym jajku, dodaj trochę rukoli i skrop oliwą.
  8. Oprósz rozgniecionym w moździerzu pieprzem i czarnuszką.

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu

Gofry z bobu