• 1 kg bobu (waga ze skórką)
  • 2 jajka
  • ok. 5-6 łyżek mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo świeżych listków mięty
  • sól, pieprz
  • 4 duże pomidory
  • kiełki lucerny
  • oliwa extra vergine

Placki z bobu – najlepszy przepis.

Placki z bobu to HIT każdego lata. Przepis jest rewelacyjny pod każdym względem. Musicie go wypróbować!

Chłopaki z Kaliber 44 śpiewali swego czasu, że „przybysze są zieloni jak ciasto kiwi”. Najwyraźniej nie mieli przyjemności próbować placków z bobu 😉

Bób – zielony skarb

Uwielbiam bób – to chyba jedyne warzywo, które może w jakimś stopniu złagodzić ból wywołany końcem sezonu szparagowego; moja żona jest natomiast od bobu zwyczajnie uzależniona. W rezultacie przez cały sezon bób gotujemy niemal codziennie (stąd też tyle przepisów z bobem pojawia się co roku na blogu). Pyszne małe zielone fasolki – krótko gotowane – stanowią świetną bazę wielu potraw, w tym przede wszystkim błyskawicznych w przygotowaniu sałatek i duszonych warzyw.

Placki z bobu mają wiele zalet: po pierwsze – są zdrowe i przepyszne, po drugie – intensywnie i optymistycznie zielone, a po trzecie – i najważniejsze – bardzo proste w przygotowaniu, w każdym wariancie.

Placki z bobu bez glutenu

Osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć do placków dowolnej mąki bez glutenu (czystej – nie polecam używania gotowych mieszanek z wątpliwej jakości dodatkami). Sprawdzi się tu praktycznie każda mąka glutenfree: teff, kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana (najlepiej z niepalonej gryki), z ciecierzycy, ziemniaczana, z amarantusa, z sorgo, kukurydziana… Przepis na bezglutenowe placki z bobu znajdziesz w mojej książce Facet i Kuchnia bez glutenu.

Placki możesz podać w wersji podstawowej (np. saute lub z gęstym jogurtem czy śmietaną, creme fraiche, etc.) albo nieco urozmaicić – wystarczy do tego pomidor malinowy i trochę kiełków. Przy okazji, przypadkiem zachowałem botaniczną zgodność, lucerna należy bowiem do rodziny bobowatych.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 15 sztuk.

Sprawdź też inne PRZEPISY Z BOBEM.

Placki z bobu – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (ok. 3 minuty), przecedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. W blenderze zmiksuj bób, jajka, listki mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, a także trochę wody, by ułatwić pracę urządzenia.
  3. Przelej masę do miski, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą. Mąkę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz gęste ciasto o nieco naleśnikowej konsystencji.
  4. Smaż placki z dwu stron na lekko natłuszczonej patelni, aż się zrumienią.
  5. W tym czasie usmaż na patelni grillowej dość grube plastry pomidorów. Z gotowych plastrów najlepiej zdjąć skórkę.

Placki z bobu – jak podać?

Na każdym placku ułóż plaster pomidora i porcję kiełków, a całość skrop oliwą.

Sprawdź też:

Inne proste przepisy na pyszne placki i naleśniki bez glutenu – z różnych rodzajów mąki. Zdziwisz się, jak łatwo przygotujesz je samodzielnie w domu.

Placki z bobu - najlepszy przepis

Placki z bobu - najlepszy przepis