• Na ok. 18 placków:
  • 1 kg bobu (waga ze skórką)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki teff (lub dowolnej innej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo świeżych listków mięty
  • sól
  • pieprz
  • nieco wody mineralnej

Placki z bobu bezglutenowe – pyszne i delikatne – to jeden z FiK-owych hitów letniego sezonu.

To bezglutenowa wersja przepisu na placki z bobu (ZOBACZ), które od lat są jednym z największych blogowych hitów.

Przepis jest banalnie prosty. Placki świetnie udadzą się już za pierwszym razem nawet tym, którzy na co dzień trzymają się od kuchni z daleka.

Zamiana na wersję bez glutenu jest banalnie prosta – wystarczy mąkę pszenną zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową – w tym przypadku ze zboża teff (więcej o nim TUTAJ), ale spokojnie możesz użyć również innej. Najważniejsze, by użyć mąki czystej – nie polecam żadnych gotowych mieszanek do wypieków bezglutenowych, z wątpliwej jakości dodatkami. Sprawdzi się tu praktycznie każda mąka glutenfree: teff, kasztanowa, owsiana, ryżowa, jaglana, gryczana (najlepiej z niepalonej gryki), z ciecierzycy, ziemniaczana, z amarantusa, z sorgo, kukurydziana, etc.

Pozostała część przepisu nie wymaga zmian. Placki są puszyste, bardzo delikatne, a przede wszystkim doskonale smakują! Rezygnacja z mąki pszennej w żaden sposób nie wpływa negatywnie na ich walory. Nie ma również wpływu na kleistość ciasta czy smażenie. Placki pozostają zwarte i mają idealną konsystencję.

Placki z bobu bezglutenowe - HIT na lato!

Placki z bobu bezglutenowe – przepis:

  1. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przeczytaj też: Jak gotować bób?
  2. W blenderze zmiksuj bób, roztrzepane jajka, listki świeżej mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, a także trochę wody mineralnej, by ułatwić pracę urządzenia.
  3. Przelej masę do miski, dodaj mąkę i wymieszaj całość rózgą. Mąkę dodawaj do masy stopniowo, aż uzyskasz gęste ciasto o nieco naleśnikowej konsystencji (ZOBACZ).
  4. Smaż placki z dwu stron na lekko natłuszczonej patelni do momentu, aż ładnie się zrumienią (ZOBACZ). Smacznego! Na pewno będą Wam smakować 🙂

Sprawdź też:

Inne proste przepisy na pyszne placki i naleśniki bez glutenu – z różnych rodzajów mąki. Zdziwisz się, jak łatwo przygotujesz je samodzielnie w domu.

Placki z bobu bezglutenowe - HIT na lato!

Placki z bobu bezglutenowe - HIT na lato!

Placki z bobu bezglutenowe - HIT na lato!

Placki z bobu bezglutenowe - HIT na lato!