- Na ok. 18 placków:
- 1 kg bobu (waga ze skórką)
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki teff (lub dowolnej innej)
- 2 ząbki czosnku
- sporo świeżych listków mięty
- sól
- pieprz
- nieco wody mineralnej
Placki z bobu bezglutenowe – pyszne i delikatne – to jeden z FiK-owych hitów letniego sezonu.
To bezglutenowa wersja przepisu na placki z bobu (ZOBACZ), które od lat są jednym z największych blogowych hitów.
Przepis jest banalnie prosty. Placki świetnie udadzą się już za pierwszym razem nawet tym, którzy na co dzień trzymają się od kuchni z daleka.
Zamiana na wersję bez glutenu jest banalnie prosta – wystarczy mąkę pszenną zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową – w tym przypadku ze zboża teff (więcej o nim TUTAJ), ale spokojnie możesz użyć również innej. Najważniejsze, by użyć mąki czystej – nie polecam żadnych gotowych mieszanek do wypieków bezglutenowych, z wątpliwej jakości dodatkami. Sprawdzi się tu praktycznie każda mąka glutenfree: teff, kasztanowa, owsiana, ryżowa, jaglana, gryczana (najlepiej z niepalonej gryki), z ciecierzycy, ziemniaczana, z amarantusa, z sorgo, kukurydziana, etc.
Pozostała część przepisu nie wymaga zmian. Placki są puszyste, bardzo delikatne, a przede wszystkim doskonale smakują! Rezygnacja z mąki pszennej w żaden sposób nie wpływa negatywnie na ich walory. Nie ma również wpływu na kleistość ciasta czy smażenie. Placki pozostają zwarte i mają idealną konsystencję.
Placki z bobu bezglutenowe – przepis:
- Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przeczytaj też: Jak gotować bób?
- W blenderze zmiksuj bób, roztrzepane jajka, listki świeżej mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, a także trochę wody mineralnej, by ułatwić pracę urządzenia.
- Przelej masę do miski, dodaj mąkę i wymieszaj całość rózgą. Mąkę dodawaj do masy stopniowo, aż uzyskasz gęste ciasto o nieco naleśnikowej konsystencji (ZOBACZ).
- Smaż placki z dwu stron na lekko natłuszczonej patelni do momentu, aż ładnie się zrumienią (ZOBACZ). Smacznego! Na pewno będą Wam smakować :-)
Sprawdź też:
Inne proste przepisy na pyszne placki i naleśniki bez glutenu – z różnych rodzajów mąki. Zdziwisz się, jak łatwo przygotujesz je samodzielnie w domu.
Bobu nigdy dość! :) testowałam już kilka innych twoich przepisów z bobem, tego tez nie omine!
Rewelacja :) właśnie zajadam :)
Super! :-)
Świetny przepis, moje dziecko uwielbia wszelkie FiKowe placki. Nie pierwszy to zresztą raz. Powinieneś wydać książkę „Przepisy dla małych niejadków”. Na podstawie mojej latorośli wnioskuję, że masz autentyczny talent do karmienia marudnych dzieciaków :D pozdrawiam
Dzięki;-) i smacznego!
Świetny pomysł, placki wychodzą pyszne, takie delikatne i kremowe. Dzięki bardzo za przepis i gratuluję super bloga!
W moim domu to hit tego sezonu, dzięki za pomysł :-)
Świetny przepis :). Czy te placki dałoby się upiec zamiast usmażyć?
Tak, jeśli zdążę podam przepis w tym sezonie.
Całe lato nie miałem czasu, ale pod wpływem Pana wpisu zamroziłem 10 kg i teraz sobie działam. Te placki to MISTRZOSTWO ŚWIATA, uzależniłem się :D
To uzależnienie najlepsze z możliwych, miło mi:-), pozdrawiam