- 1 kg bobu (waga ze skórką)
- 2 jajka
- ok. 5-6 łyżek mąki
- 2 ząbki czosnku
- sporo świeżych listków mięty
- sól, pieprz
- 4 duże pomidory
- kiełki lucerny
- oliwa extra vergine
Placki z bobu – najlepszy przepis.
Placki z bobu to HIT każdego lata. Przepis jest rewelacyjny pod każdym względem. Musicie go wypróbować!
Chłopaki z Kaliber 44 śpiewali swego czasu, że „przybysze są zieloni jak ciasto kiwi”. Najwyraźniej nie mieli przyjemności próbować placków z bobu ;-)
Bób – zielony skarb
Uwielbiam bób – to chyba jedyne warzywo, które może w jakimś stopniu złagodzić ból wywołany końcem sezonu szparagowego; moja żona jest natomiast od bobu zwyczajnie uzależniona. W rezultacie przez cały sezon bób gotujemy niemal codziennie (stąd też tyle przepisów z bobem pojawia się co roku na blogu). Pyszne małe zielone fasolki – krótko gotowane – stanowią świetną bazę wielu potraw, w tym przede wszystkim błyskawicznych w przygotowaniu sałatek i duszonych warzyw.
Placki z bobu mają wiele zalet: po pierwsze – są zdrowe i przepyszne, po drugie – intensywnie i optymistycznie zielone, a po trzecie – i najważniejsze – bardzo proste w przygotowaniu, w każdym wariancie.
Placki z bobu bez glutenu
Osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć do placków dowolnej mąki bez glutenu (czystej – nie polecam używania gotowych mieszanek z wątpliwej jakości dodatkami). Sprawdzi się tu praktycznie każda mąka glutenfree: teff, kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana (najlepiej z niepalonej gryki), z ciecierzycy, ziemniaczana, z amarantusa, z sorgo, kukurydziana… Przepis na bezglutenowe placki z bobu znajdziesz w mojej książce Facet i Kuchnia bez glutenu.
Placki możesz podać w wersji podstawowej (np. saute lub z gęstym jogurtem czy śmietaną, creme fraiche, etc.) albo nieco urozmaicić – wystarczy do tego pomidor malinowy i trochę kiełków. Przy okazji, przypadkiem zachowałem botaniczną zgodność, lucerna należy bowiem do rodziny bobowatych.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 15 sztuk.
Sprawdź też inne PRZEPISY Z BOBEM.
Placki z bobu – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (ok. 3 minuty), przecedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
- W blenderze zmiksuj bób, jajka, listki mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, a także trochę wody, by ułatwić pracę urządzenia.
- Przelej masę do miski, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą. Mąkę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz gęste ciasto o nieco naleśnikowej konsystencji.
- Smaż placki z dwu stron na lekko natłuszczonej patelni, aż się zrumienią.
- W tym czasie usmaż na patelni grillowej dość grube plastry pomidorów. Z gotowych plastrów najlepiej zdjąć skórkę.
Placki z bobu – jak podać?
Na każdym placku ułóż plaster pomidora i porcję kiełków, a całość skrop oliwą.
Sprawdź też:
Inne proste przepisy na pyszne placki i naleśniki bez glutenu – z różnych rodzajów mąki. Zdziwisz się, jak łatwo przygotujesz je samodzielnie w domu.
Czadowe, robię jutro na obiad!
jakie zieloniutkie! i kontrastujący czerwienią pomidor, pysznie.
Ten kolor jest genialny! Z pomidorem już w ogóle genialnie wygląda ;)
Pięknie podane
Placki z bobu są pyszne!
muszę spróbować :)
O! O takim podaniu bobu pierwszy raz słyszę! Osobiście sama wprowadziłam w domu inna wersję bobu niż tylko gotowany w wodzie, ale tak daleko moja wyobraźnia nie poszła ;)
wyglądają pysznie i zachwycają kolorem ;)
to chyba pora zrobić, kolor jest szalony :)
chyba będą musiały poczekać do weekendu na wykonanie
Coś mi nie chce dodawać komentarzy :/
Antyspam tak działa, a wyniki już na fanpage ;-)
ciekawy pomysł:)
Właśnie zjadam te placki i są tak pyszne, że aż ciężko mi to opisać, jak również to, jak bardzo bardzo uwielbiam Twoje przepisy <3
Jak to mówią, miód na moje serce;-)
Dzięki i zapraszam do lektury kolejnych:-)
Kiedy zaczyna się sezon na bób?
z mrożonego bobu można zrobić?
Tak
Rewelacja! Z mrożonego bobu też wychodzą szałowe i zajebiście mega mniam :D
:D
Nie mogę mięty czym zastapic
Dowolnym innym ziołem, można też po prostu pominąć.
Jaka maka wskazana? ;)
Każda, w wersji gf używam teff, ale może być dowolna inna bezglutenowa:
https://www.facetikuchnia.com.pl/placki-z-bobu-bezglutenowe/