- SPODY:
- 100 g gorzkiego kakao (tu: Surovital)
- 100 g mąki słonecznikowej
- 100 g suszonych niesiarkowanych moreli
- 50 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- WYPEŁNIENIE:
- 150 g gorzkiej czekolady 80% (tu: kuwertura czekoladowa Callebaut)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- dowolne dodatki
Kolejny przepis na zdrowy deser w wersji RAW.
Bezglutenowe i wegańskie mini tarty czekoladowe bez pieczenia z pysznymi dodatkami – prażonymi solonymi migdałami, różową solą himalajską, kruszonym ziarnem kakao, suszonymi morelami, kolorowym pieprzem i orzechami.
Najbardziej tradycyjnym zestawieniem ze słodyczowego punktu widzenia jest tu tarta z suszonymi morelami.
Najbardziej ekstremalny wariant to ciacho z kolorowym pieprzem (czerwony jest łagodny, zielony – wyraźnie ostry, dzięki czemu świetnie przełamuje słodycz czekolady).
Tarty są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia piekarnika.
PRZEPIS:
1. Przygotuj masę na spód: suszone morele posiekaj na kawałki.
2. Do miski wrzuć kakao, mąkę słonecznikową, nierozpuszczony olej kokosowy, sól i kawałki moreli. Wymieszaj dokładnie dłońmi. Gotowa masa powinna przypominać… lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym).
3. Naczynia na tarty wyłóż folią spożywczą, na folię wysyp masę i dokładnie ugnieć, rozprowadzając ją również po ściankach – tak, żeby utworzyć wgłębienie, które zostanie wypełnione czekoladą i dodatkami.
Użyłem tu 4 naczynek widocznych poniżej: okrągłych foremek o średnicy – odpowiednio 4 cm i 11 cm oraz 2 prostokątnych o wymiarach 12 cm x 8 cm.
4. Wstaw spody do lodówki – na całą noc.
5. Następnego dnia wyjmij spody z naczynek i odstaw. Spody są zwarte i twarde – nie trzeba obchodzić się z nimi szczególnie delikatnie. Przy wyjmowaniu folii z formy jeden z prostokątów wypadł mi z hukiem na blat, ale nawet nie pękł;-)
6. W niedużym rondlu rozpuść 150 g czekolady i 3 łyżki oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj, tak by składniki idealnie się połączyły.
7. Przelej czekoladę do zagłębień spodów – najlepiej przekładać czekoladę np. łyżką, dzięki temu łatwiej kontrolować ilość i nie przesadzić z ilością nadzienia.
8. Wierzch każdej tarty udekoruj dowolnymi dodatkami, np.:
– kruszonym ziarnem kakao:
– suszonymi morelami:
– prażonymi i solonymi migdałami oraz różową solą himalajską:
– czerwonym i zielonym pieprzem wymieszanym z tłuczonymi orzechami brazylijskimi.
9. Odstaw do ostygnięcia i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Smacznego!
Piękne!!! Jak malowane :D
Cudne te Twoje bezglutenowe i wegan desery :))
Piękne, kusi mnie zwłaszcza ta wersja z pieprzem. Bardzo apetyczne kolory :)
Dziś zapisane, jutro będzie przygotowywane ;)
Moje dziecko szaleje ze szczęścia na ich widok :D tym bardziej że zgadzam się na takie szaleństwa sporadycznie
Wyglądają uroczo, jakby mówiły do mnie: zjedz ;)
Świetny deser dla alergika
Pyszności