• SPODY:
  • 100 g gorzkiego kakao (tu: Surovital)
  • 100 g mąki słonecznikowej
  • 100 g suszonych niesiarkowanych moreli
  • 50 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • WYPEŁNIENIE:
  • 150 g gorzkiej czekolady 80% (tu: kuwertura czekoladowa Callebaut)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • dowolne dodatki

Kolejny przepis na zdrowy deser w wersji RAW.

Bezglutenowe i wegańskie mini tarty czekoladowe bez pieczenia z pysznymi dodatkami – prażonymi solonymi migdałami, różową solą himalajską, kruszonym ziarnem kakao, suszonymi morelami, kolorowym pieprzem i orzechami.

Najbardziej tradycyjnym zestawieniem ze słodyczowego punktu widzenia jest tu tarta z suszonymi morelami.

Najbardziej ekstremalny wariant to ciacho z kolorowym pieprzem (czerwony jest łagodny, zielony – wyraźnie ostry, dzięki czemu świetnie przełamuje słodycz czekolady).

Tarty są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia piekarnika.

Mini tarty bezglut L_09

Mini tarty bezglut L_14

PRZEPIS:

1. Przygotuj masę na spód: suszone morele posiekaj na kawałki.

2. Do miski wrzuć kakao, mąkę słonecznikową, nierozpuszczony olej kokosowy, sól i kawałki moreli. Wymieszaj dokładnie dłońmi. Gotowa masa powinna przypominać… lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym).

3. Naczynia na tarty wyłóż folią spożywczą, na folię wysyp masę i dokładnie ugnieć, rozprowadzając ją również po ściankach – tak, żeby utworzyć wgłębienie, które zostanie wypełnione czekoladą i dodatkami.

Mini tarty bezglut L_01

Użyłem tu 4 naczynek widocznych poniżej: okrągłych foremek o średnicy – odpowiednio 4 cm i 11 cm oraz 2 prostokątnych o wymiarach 12 cm x 8 cm.

4. Wstaw spody do lodówki – na całą noc.

5. Następnego dnia wyjmij spody z naczynek i odstaw. Spody są zwarte i twarde – nie trzeba obchodzić się z nimi szczególnie delikatnie. Przy wyjmowaniu folii z formy jeden z prostokątów wypadł mi z hukiem na blat, ale nawet nie pękł;-)

Mini tarty bezglut L_02

6. W niedużym rondlu rozpuść 150 g czekolady i 3 łyżki oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj, tak by składniki idealnie się połączyły.

7. Przelej czekoladę do zagłębień spodów – najlepiej przekładać czekoladę np. łyżką, dzięki temu łatwiej kontrolować ilość i nie przesadzić z ilością nadzienia.

8. Wierzch każdej tarty udekoruj dowolnymi dodatkami, np.:

– kruszonym ziarnem kakao:

– suszonymi morelami:

– prażonymi i solonymi migdałami oraz różową solą himalajską:

– czerwonym i zielonym pieprzem wymieszanym z tłuczonymi orzechami brazylijskimi.

Mini tarty bezglut L_03

9. Odstaw do ostygnięcia i wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego!

Mini tarty bezglut L_08

Mini tarty bezglut L_22

Mini tarty bezglut L_10