- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- kawałek twardego sera z mleka koziego (może być też parmezan lub pecorino)
- 50 g kawioru (tu: świeży kawior z jesiotra ADAMAS YELLOW CAVIAR, 5 puszek x 10 g)
- trochę świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Placki z kaszy gryczanej z kawiorem.
Placki z kaszy gryczanej z kozim serem i kawiorem
Placki z kaszy gryczanej, wody i przypraw – przygotowane z najprostszych składników, które zapewne każdy ma zawsze pod ręką – to bardzo łatwy przepis na bezglutenową przekąskę lub np. śniadanie z zaledwie 2 składników.
Suchą kaszę gryczaną niepaloną wystarczy zalać świeżą wodą (ja używam mineralnej) i odstawić na noc. W tym czasie kasza mocno pęcznieje, idealnie mięknie i świetnie nadaje się do ciasta na gryczane placki lub naleśniki.
Nie żałuj przypraw. W tym przepisie nietypową nutę smakową zapewnia kmin rzymski, który znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami. Często dodaję też do takich placków inne przyprawy, np. nasiona fenkułu (kopru włoskiego) lub gałkę muszkatołową.
Placki smażę bez tłuszczu (na patelni z powłoką tytanową, o której więcej przeczytasz tutaj: Patelnia na lata – co wybrać).
Można podać je z dowolnymi składnikami (np. roślinnymi, dzięki czemu pozostaną wegańskie), ja jednak tym razem potraktowałem je jak gryczane bliny – dodałem kawior i pokrojony w cieniutkie plasterki kozi ser przywieziony z Finlandii (z niepasteryzowanego mleka). Jeśli wolisz, placki możesz podać również na słodko.
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 33 małych placków – jeden placek to jedna płaska łyżka stołowa ciasta (jeden placek ma ok. 50 kcal).
Placki z kaszy gryczanej z kawiorem – PRZEPIS:
- Wsyp suchą (surową) kaszę do garnka lub miski, zalej sporą ilością wody mineralnej (kilka cm ponad poziom kaszy) i odstaw na noc.
- Przecedź kaszę i przełóż do blendera. Wlej trochę świeżej wody mineralnej (tylko tyle, by ułatwić pracę urządzenia) i dokładnie zmiksuj wraz z przyprawami, uzyskując gładkie ciasto, bardziej gęste od naleśnikowego.
- Rozgrzej patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu i usmaż placki (ZOBACZ), nakładając porcje ciasta łyżką. Placki przewracaj na drugą stronę dopiero wówczas, gdy wyraźnie stężeją i lekko stwardnieją na krawędziach.
- Placki podaj tak, jak lubisz – na przykład z kozim serem, porcją kawioru i listkami świeżego tymianku.
Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy na placki.
Szy,
sprawdziłem ten przepis – dziękuję!
Mój set składał się z:
– nieco większych placków (24 szt),
– gorgonzoli,
– wędzonego łososia/pieczonego pstrąga,
– czosnkowego sorbetu – łosoś,
– chrzanu z czosnkiem niedźwiedzim – pstrąg,
– adekwatnych do całości cząstek zielonej papryki chili.
Kaszę dopieściłem grubo zmielonym czarnym pieprzem, za co była mi wdzięczna :-) Następnym razem potraktuję ją ciepłą wodą dla uzyskania jeszcze gładszej konsystencji.
A wraz z nowo odkrytym vinho verde całość zagrała niczym Bobby McFerrin&Chick Corea w duecie :-)
Przypraw można użyć dowolnych, ważne, by dodać ich od serca:-) Ciepła woda nie jest niezbędna, ale oczywiście można – wszystko zależy od mocy blendera.
Śliczności, u mnie były w wersji wegańskiej – z domowym hummusem. Pycha!
Czy kasza powinna być surowa?
Pozdrawiam,
Kama
Tak
MMM.. wygląda obłędnie!
Podsumuję przepis krótko: REWELACJA!
Usmażyłam na oliwie z oliwek, ponieważ mam zwykłą stalową patelnię bez powłoki zapobiegającej przywieraniu, dzięki temu placuszki wyszły lekko chrupiące.
Dzięki za inspirację i za dokładną recepturę (widziałam podobne przepisy w sieci, ale nie tak precyzyjne, jak na tym blogu, a tego mi było trzeba). :-)
Dzięki bardzo, zapraszam po więcej!