- 650 g tłustego twarogu ze Strzałkowa
- 250 g ricotty
- 100 g masła
- 1 ziarenko tonki (świeżo startej)
- 5 dużych jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 60 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
- szczypta soli
- olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy
- 100 g + 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Favarger)
- 2 łyżeczki miodu (tu: tymiankowy)
Sernik Straciatella – bez glutenu i bez cukru.
Sernik Straciatella to ciacho w pełni improwizowane i wbrew wszelkim sernikowym zasadom.
Na kilka dni przed urlopem okazało się, że mam w lodówce sporo dobrego wiejskiego twarogu i ricottę, a dodatkowo dość dawno temu zobowiązałem się sprawdzić w akcji pewną szwajcarską gorzką czekoladę do wypieków. Tyle sera + czekolada = wiadomo: sernik ;-) O tyle ekstremalny i wymykający się sernikowym standardom, że bez grama dodatkowego cukru, a w zamian za to pełen najlepszej czekolady.
Czekolada do wypieków, której używam w tym przepisie, zawiera 66% kakao, ale jak na gorzką jest dość słodka, co dodatkowo uzasadnia brak cukru w cieście. Sernik Straciatella w takiej wersji jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnie słodzonego ciasta.
Tonkę możesz zastąpić wanilią lub gałką muszkatołową.
Z podanych proporcji otrzymasz sernik, który dzieli się na 10 sporych porcji.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj masło ze szczyptą soli. Do masła dodaj jajka, zmiksuj.
- Stopniowo dodaj do masy twaróg i ricottę wymieszaną ze startą tonką.
- Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj skrobię. Krótko zmiksuj.
- Dodaj do masy serowej posiekaną czekoladę (100 g) i delikatnie wmieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.
- Przełóż masę serową do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz 60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, po ok. godzinie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
- Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny. Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
- Przed podaniem wyłóż na wierzch sernika 2 łyżeczki płynnego miodu i rozprowadź po powierzchni. Pokryty miodem wierzch posyp posiekaną czekoladą (50 g).
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak tylko czekać na kolejny wony jarmark, bo tylko tam można zakupić twaróg godny takiego sernika. A potem to już tylko upiec i jeść, jeść, jeść… A potem to truchcikiem za Dziecmi, które na hulajnogach na plac zabaw na drugim końcu osiedla się udadzą ;-)
Trucht zawsze wskazany! :D
Czy jakiegokolwiek rodzaju skrobia jest konieczna?? Czy da się zrobić bez?
Wiąże ser, ale wydaje się, że przy tłustym twarogu dobrej jakości i dobrze zmielonym nie jest niezbędna. Spróbuj i daj znać, jak wyszło.
Dało radę. Może konsystencja nie jest tak idealna, ale wszystko się trzyma.
Super:-) dzięki za info!
Ile w nim czekolady! Obłędnie wygląda:)
Może i wbrew zasadom, ale i tak wygląda zawodowo :)
Sernik wbrew regułom? To coś dla mojej anarchistycznej duszy:D Pieczenie jest w planie na weekend, już nie mogę się doczekać, aż spróbuję