Gofry z orzechami i kremem pistacjowym (bezglutenowe).

To prawdziwie dekadenckie gofry. Tak dekadenckie, jakby jutra miało nie być ;-) I tak dobre, że odmówić ich sobie po prostu nie wypada.

Można dyskutować, czy to jeszcze (wypasione) śniadanie, czy już (szalony) deser, ale właściwie po co? Lepiej od razu przystąpić do akcji. Połączenie miodu, pasty pistacjowej i trzech typów orzechów jest po prostu magiczne. A przy tym całość, jak łatwo się domyślić, jest naprawdę sycąca. Jeżeli chcesz zachować umiar, pamiętaj, że jedna sztuka traktowana jako deser spokojnie wystarcza na dwie porcje. Jeżeli natomiast planujesz podać gofry na śniadanie, przyjmij, że jedna sztuka = jedna porcja.

Ilości dodatków do gofrów podaję raczej umiarkowane, ale nie ma przeszkód, by ubogacić je czymkolwiek chcesz z jeszcze większym rozmachem. Więcej masła orzechowego, miodu, bakalii, kremu czekoladowego? Sky is the limit!

Gofry z orzechami i masłem pistacjowym

Gofry z orzechami i masłem pistacjowym

Gofry z orzechami i pastą pistacjową – SKŁADNIKI na 5 gofrów:

  • 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • ok. 220 ml gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki (na 1 porcję):

  • 2 kopiaste łyżeczki pasty pistacjowej (100% pistacji zmielonych na gładki krem)
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie: kasztanowy)
  • 2 łyżki orzechów laskowych (grubo posiekanych)
  • 2 kopiaste łyżki pistacji w całości
  • 1 kopiasta łyżka pinioli w całości

Gofry z orzechami i pastą pistacjową – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę.
  5. Natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki płyty grzejnej.
  6. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku to 10 minut.
  7. Jeszcze ciepłe gofry polej kilkoma łyżeczkami pasty pistacjowej, po czym posyp je orzechami oraz skrop miodem.
  8. Podawaj z czarną kawą lub dobrym czerwonym wytrawnym winem.

Gofry z orzechami i masłem pistacjowym

Gofry z orzechami i masłem pistacjowym

Gofry z orzechami i masłem pistacjowym