Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy.

Wspaniałe, delikatne, kremowe, dziewicze śledzie holenderskie, czyli matiasy pięknie komponują się z owocami, dlatego wracam do tych połączeń co sezon. Soczyście słodkie mango, kwaskowate cytrusy oraz granaty doskonale przełamują łagodny smak i tłuściutką konsystencję matiasów. W tego typu sałatkach świetnie sprawdzają się również inne „zimowe” owoce, na przykład persymony, awokadogruszki oraz jabłka. Granat każdej potrawie dodaje uroku, orzechy wzbogacają zarówno smak, jak i fakturę, a do tego dobrze współgrają z olejem lnianym, który w tej prostej sałatce zastępuje oliwę.

Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie, szczególnie matiasy. Jeżeli Ty też, zamiast piec ciasta, komponuj na święta matiasowe przystawki :)

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Domowy olej lniany

Olej lniany (ze złocistego siemienia lnianego) tłoczony na zimno świetnie dopełnia smak matiasów. Nasiona lnu to łatwo dostępny i wydajny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach. Olej tłoczony z nich na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Przeczytaj też:

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 filety z matiasów holenderskich
  • 5-6 organicznych pomarańczy
  • mango
  • pestki z połowy granatu
  • garść listków świeżej mięty
  • garść orzechów pekan (albo włoskich, laskowych, nerkowców, etc.)
  • olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine) – z 400 g nasion otrzymasz ok. 150-200 ml przepysznego oleju

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Pomarańcze okrój nożem ze skórki i albedo, po czym wykrój zgrabne cząstki.
  2. Dodaj do nich mango pokrojone w drobną kostkę, posiekane listki mięty i wymieszaj (najmniejsze listki mięty odłóż).
  3. Wymieszaj owoce i podziel na porcje. Dodaj matiasy pokrojone np. w trójkąty.
  4. Posyp sałatkę pestkami granatu, posiekanymi orzechami i listkami mięty. Na koniec skrop całość świeżo tłoczonym olejem lnianym i odrobiną pozostałego w misce soku z pomarańczy (po filetowaniu cząstek owoców).

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy

Świąteczna sałatka z matiasów i pomarańczy