Sałatka śledziowa z zimowymi owocami – jeszcze jeden pomysł na matiasy.

Lubię łączyć ryby z owocami, a dotyczy to w szczególności matiasów, czyli dziewiczych śledzi oraz gravlaxa (na przykład z łososia, troci czy jesiotra). Pomarańcze, mandarynkijabłka, porzeczki, pomidory, awokado – matias przyjmie wszystko i z każdym owocem stworzy ultra pyszny zestaw. To samo dotyczy słodkiej persymony i soczysto-chrupkich pestek granatu – tłuściutkie matiasy komponują się z nimi doskonale, a całości dopełnia kwaskowata nuta, którą zapewnia delikatna czerwona cebula długo marynowana w cytrynie. Do tego jeszcze tylko orzechy włoskie i elegancka sałatka gotowa.

Uwaga: persymona nie powinna być przejrzała, czyli miękka i rozpadająca się w palcach po obraniu. Twardsze, mniej dojrzałe egzemplarze są nie tylko nieporównanie smaczniejsze (i chrupkie), ale też łatwiejsze w obróbce – takie sztuki łatwo pokroić w cienkie, ładne plasterki.

Sprawdź też inne przepisy z persymoną oraz na matiasy.

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 persymony, średnio dojrzałe (jeżeli będą zbyt miękkie, nie pokroisz ich w ładne plastry)
  • 3 filety z matiasów holenderskich
  • pestki z połowy granatu
  • duża garść orzechów włoskich (albo innych)
  • mała czerwona cebula
  • sok z cytryny (lub limonki)
  • łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami – PRZEPIS:

  1. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny*. Przełóż do małej miski, wlej sok z cytryny, przykryj i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Persymonę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny.
  3. Plasterki owoców ułóż na talerzach. Dodaj matiasy pokrojone w ładne kawałki. Całość posyp pestkami granatu oraz grubo posiekanymi orzechami.
  4. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę. Całość skrop sokiem z cytryny po marynowaniu cebuli oraz oliwą extra vergine. Na koniec dopraw obydwoma rodzajami pieprzu (z moździerza).

*To świetne urządzenie, a teraz dodatkowo kupisz je tutaj aż 40% taniej!

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami

Sałatka śledziowa z zimowymi owocami