Endemic 2017 Ferrer Gallego.

Choć Jaraguas brzmi jak nazwa meksykańskiej wioski, leży nie w Meksyku, a w Hiszpanii, w obrębie gminy Venta del Moro na obszarze Plana de Utiel-Requena, na zachód od Walencji, na wysokości ok. 800-900 m npm. To tu, w Jaraguas, trzej bracia – Raúl, Pablo i Miguel Angel Ferrer Gallego – urodzeni w rodzinie piekarzy z dziada pradziada, zainaugurowali rodzinny mikro projekt winiarski Vino Natural Endemic, w ramach którego produkują krótkie serie rzemieślniczych win naturalnych. Miguel Angel na co dzień kontynuuje rodzinną tradycję, prowadząc wiejską piekarnię z piecem opalanym drewnem, Pablo jest botanikiem w Centrum Badań i Eksperymentów Leśnych w Walencji, a Raúl enologiem po doktoracie. Wspólnie, we trójkę odpowiadają za agroekologiczny projekt viticultura de conservación, zainicjowany w roku 2012 produkcją pierwszych 300 butelek. Winnice Ferrer Gallego w Utiel-Requena obejmują 15 ha gruntów należących do rodziny od pokoleń, gdzie na trzech działkach uprawiane są dwie endemiczne dla regionu odmiany, czerwony Bobal i starożytna biała Tardana (Planta nova) oraz Tempranillo (Cencibel). Gleba to głównie muł i glina. Winorośle uprawiane są organicznie, bez użycia jakichkolwiek nawozów czy składników odżywczych. Zimą lokalne wiejskie owce zapewniają „odchwaszczanie” jak na Azorach, dostarczając przy tym naturalnego nawozu i wzbogacając podłoże. W piwnicy ukrytej przed światem wśród starych winnic dziadka, bracia Ferrer Gallego produkują ekologiczne wina, koncentrując się na odmianie Bobal: klasyczny Endemic (100% Bobal), Endemic Segundo (blend trzech lub dwóch odmian, w zależności od rocznika) oraz Endemic Etiqueta Negra (100% Bobal). Przetwarzanie i dojrzewanie wina również jest w pełni naturalne, bez zabiegów mechanicznych i chemicznych dodatków.

Endemic 2017 to rzemieślnicze wino wyprodukowane w 100% z odmiany Bobal ze starych co najmniej 60/80-letnich winorośli, pochodzących z działki Paraje Las Parideras. Spontaniczna fermentacja na rdzennych drożdżach, bez siarki i innych dodatków. Brak klarowania, brak filtrowania, naturalna „stabilizacja” dzięki wpływowi mroźnej zimy w piwnicy, 12 miesięcy dojrzewania w młodym francuskim dębie. Edycja w liczbie 1200 butelek. Głęboka, prawie czarna barwa. Aromat bogaty i pikantny, ziołowo-owocowy z nutami pieprzu, skóry, dymu i drzewa sandałowego. Na podniebieniu okrągłe, pełne, bardzo złożone, z mocnymi gładkimi taninami i dobrą kwasowością. Znakomity Bobal. 

Nazwa: Endemic 2017 Ferrer Gallego
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia, Utiel-Requena
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Bobal
Moc: 15,5%
Limitowana edycja 1200 butelek
Wino kupiliśmy w Walencji

Endemic 2017 Ferrer Gallego DO Valencia

Endemic 2017 Ferrer Gallego DO Valencia