Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa w moim wykonaniu to tak naprawdę zupa pełna ogórków z całkiem pokaźnym dodatkiem kilku innych warzyw. Po prostu tak już mam, że bardzo lubię zupy pełne różnych warzyw. Tak czy owak, smak gotowej zupy w pełni uzasadnia kwalifikację do kategorii „Ogórkowa”, co niniejszym czynię.

Do przygotowania mojej ogórkowej używam zarówno ogórków kiszonych, jak i domowego przecieru z ogórków, który co roku mam szczęście dostawać od mamy. Mama preparuje słoiki z ogórkami w ten sam sposób, tradycyjnie od lat – zainteresowanym podrzucam poniżej skrócony przepis. Jeżeli wolisz, możesz użyć tylko ogórków kiszonych (z pominięciem przecieru), pamiętaj jednak, że ogórkowa im kwaśniejsza i bardziej pikantna, tym lepsza 🙂

Obecność dyni w zupie ogórkowej nie jest rzecz jasna obowiązkowa, ale dynia generalnie świetnie sprawdza się w zupach. Polecam szczególnie Butternut, który naprawdę trudno rozgotować. To również dobry sposób na zużycie kawałka dyni pozostałego po przyrządzaniu innej potrawy. 

Przepis na przecier ogórkowy mojej mamy: świeże ogórki gruntowe umyć, odciąć końce, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek oraz sól i odstawić na jakiś czas (edit: typowe, po co podawać ścisły czas! 😉 ), by ogórki puściły wodę. Do wyparzonych słoików (ja wyparzam tak jak tutaj – pkt 6) dodać kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, kulki czarnego pieprzu i ziela angielskiego (ilości przypraw wedle uznania – radzę nie oszczędzać). Dodać starte ogórki i zalać wydzieloną z nich wodą. Zakręcić słoik i odstawić na jakiś czas (!). Słoiki – jak przy każdej kiszonce – powinny nieco kipić i puścić trochę wody. Gdy przestaną cieknąć, ogórki można odłożyć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zupa ogorkowa

Zupa ogorkowa

Zupa ogórkowa – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • 2 średnie słoiki przecieru ogórkowego domowej roboty (albo ok. 10-12 ogórków kiszonych)
  • ok. 10 ogórków kiszonych wraz z zalewą
  • pół małego Butternuta (dyni piżmowej) albo mniejszy kawałek, jeżeli dynia jest duża
  • 2 małe marchewki
  • mały seler albo pół większego
  • 2 pietruszki
  • duża szalotka lub biała cebula (u mnie: jedna duża cebula jabłkowa)
  • kilka listków laurowych
  • pół łyżeczki białej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • woda
  • olej do smażenia

Zupa ogórkowa – PRZEPIS:

  1. Używając odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix zetrzyj na tarce cebulę i przełóż do miski.
  2. W głębokiej patelni podduś cebulę, aż zmięknie, po czym przełóż do garnka.
  3. W tym samym czasie, używając tej samej tarczy do Magimixa zetrzyj pozostałe warzywa obrane ze skórki: dynię, marchew, seler i pietruszkę. W tej samej patelni, w której dusiła się cebula podsmaż partiami pozostałe warzywa, kolejno przekładając je do garnka.
  4. Używając tej samej tarczy do Magimixa zetrzyj kiszone ogórki.
  5. Gdy do garnka trafią wszystkie przesmażone warzywa, dodaj starte ogórki i przecier ogórkowy oraz wodę z zalewy po kiszeniu. Dodaj listki laurowe i wlej wodę (tyle, ile uznasz za potrzebne, ja preferuję gęste zupy we włoskim stylu).
  6. Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Gotuj około 15-20 minut. Zupa ogórkowa, jak każda inna zupa, jest najsmaczniejsza na drugi dzień. Smaki powinny się przegryźć.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogorkowa