Sałatka z matiasami i cykorią.

Kiedy grudniowe święta spędzamy sami, w domu, nie przemęczam się w kuchni. Przygotowuję rzeczy smaczne i proste, z których jedzeniem w większości nie trzeba się spieszyć. Święta powinny być – moim zdaniem – czasem niczym niezmąconego relaksu, a nie zawodów w nieposkromionym obżarstwie 😉

Jeżeli chodzi o jedzenie, w tym roku, jak zwykle, było umiarkowanie tradycyjnie. Na stół trafił m.in. gravlax z troci, matiasy z bakaliami i sokiem z pomarańczy, wegański pasztet grzybowy, zupa z suszonych węgierek (w Wigilię pokazywałem ją na Stories i wiem, że część z Was bardzo czeka na przepis – pojawi się niebawem), pieczone pstrągi z eko hodowli, panforte z białym makiem i kilka fajnych świątecznych sałatek, w tym ta, na którą przepis podaję poniżej: sałatka z matiasami i czerwoną cykorią.

To sałatka z najprostszych składników, dostępnych o każdej porze roku, nawet w środku zimy. Chrupka cykoria, soczyste pomidorki koktajlowe, tłuściutkie matiasy, aromatyczne suszone pomidorki daktylowe, które latem zamarynowałem w ziołach i oliwie, orzechy, kolendra i mięta. Tylko tyle wystarczy, by w kilka chwil stworzyć porcję pysznej sałatki, która jest na tyle pożywna, że może stanowić samodzielny posiłek.

Wspaniałe, rozpływające się w ustach matiasy doskonale sprawdzają się w sałatkach wszelkiego typu. Sprawdź też inne nietuzinkowe przepisy z matiasami w roli głównej.

Sałatka z matiasami i cykorią

Sałatka z matiasami i cykorią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 czerwone cykorie (białe też będą OK)
  • 4 garście pomidorków koktajlowych
  • 2 filety z matiasów (dziewiczych holenderskich śledzi)
  • 4 łyżeczki suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowych – przepis)
  • mała garść orzechów włoskich (lub innych)
  • garść listków kolendry
  • mała garść listków mięty (może być też koperek, bazylia, natka pietruszki)
  • trochę soku z cytryny lub limonki
  • szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu

Sałatka z matiasami i cykorią – PRZEPIS:

  1. Cykorie umyj, grubo posiekaj i przełóż do miski.
  2. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszone pomidory*, matiasy pokrojone na kawałki**, zioła, pokruszone orzechy oraz pieprz. Wlej trochę soku z cytryny i wymieszaj.

*Używam suszonych i marynowanych w oliwie pomidorków daktylowych (domowej roboty), które są znacznie mniejsze niż gotowe suszone pomidory dostępne w sklepach, dlatego nie trzeba kroić ich na mniejsze kawałki; większe pomidory pokrój.

**Do sałatki dodaję holenderskie matiasy w oleju, w związku z czym dodatkowa oliwa nie jest potrzebna.

Sałatka z matiasami i cykorią

Sałatka z matiasami i cykorią

Sałatka z matiasami i cykorią

Sałatka z matiasami i cykorią