Mąka kasztanowa – do czego używać? Wszystko o super mące z kasztanów jadalnych.
Mąka kasztanowa
Kasztany jadalne – za sprawą mąki kasztanowej – są jednym z ważniejszych składników diety bezglutenowej. Przepysznym, bogatym w składniki odżywcze (w tym w roślinne białko i błonnik) i doskonałym do wypieków, co wielu bezglutenowców ceni sobie najbardziej. Z mąki kasztanowej z powodzeniem możesz przygotować wszystko – gofry, ciasta, placki, naleśniki na milion sposobów, kruche i niekruche ciasteczka, puchate biszkoptowe omlety. Słowem, co tylko chcesz! W porównaniu z innymi rodzajami mąk bezglutenowych, mąka kasztanowa jest wyraźnie droższa, ale pod względem jakości i kulinarnej użyteczności dorównuje jej chyba tylko mąka teff oraz z fińskiego (ekologicznego) owsa.
Na południu Europy kasztany jadalne – jak każde inne kasztany – spadają z drzew jesienią. Przez gęstą kolczastą zewnętrzną skorupkę wyglądają jak… wegańskie jeżowce ;-) A środek, czyli kasztan w samej łupince wygląda trochę jak przerośnięty orzech laskowy. Portugalia, Hiszpania, Francja, Włochy (szczególnie Piemont), wszystkie te kraje z mąką kasztanową są oswojone bardziej niż bardzo, a ich kuchnie – pełne pysznych pomysłów na jej wykorzystanie.
Mąka kasztanowa to po prostu zmielone kasztany jadalne. Do rozmaitych wypieków nadaje się tak idealnie, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż właśnie do tego została stworzona. Jej przepyszny, wyjątkowy, naturalnie słodkawy smak świetnie sprawdza się zarówno w deserach, jak w daniach wytrawnych. Mąkę z kasztanów, jak każdą inną mąkę możesz dowolnie mieszać z innymi mąkami bg, ale ja najczęściej używam jej w czystej postaci, dla zachowania naturalnego smaku i delikatnej słodyczy mielonych kasztanów.
W Polsce najłatwiej dostępne są mąki kasztanowe niemieckich, włoskich i czeskich producentów. Kupisz je w szczególności w sklepach z żywnością dla alergików i z kuchniami świata – stacjonarnie lub online.
Czytaj też: Mąka kokosowa – jak używać? Poradnik z przepisami