Mąka kasztanowa – do czego używać? Wszystko o super mące z kasztanów jadalnych.

Mąka kasztanowa

Kasztany jadalne – za sprawą mąki kasztanowej – są jednym z ważniejszych składników diety bezglutenowej. Przepysznym, bogatym w składniki odżywcze (w tym w roślinne białko i błonnik) i doskonałym do wypieków, co wielu bezglutenowców ceni sobie najbardziej. Z mąki kasztanowej z powodzeniem możesz przygotować wszystko – gofry, ciasta, placki, naleśniki na milion sposobów, kruche i niekruche ciasteczka, puchate biszkoptowe omlety. Słowem, co tylko chcesz! W porównaniu z innymi rodzajami mąk bezglutenowych, mąka kasztanowa jest wyraźnie droższa, ale pod względem jakości i kulinarnej użyteczności dorównuje jej chyba tylko mąka teff oraz z fińskiego (ekologicznego) owsa.

Na południu Europy kasztany jadalne – jak każde inne kasztany – spadają z drzew jesienią. Przez gęstą kolczastą zewnętrzną skorupkę wyglądają jak… wegańskie jeżowce ;-) A środek, czyli kasztan w samej łupince wygląda trochę jak przerośnięty orzech laskowy. Portugalia, Hiszpania, Francja, Włochy (szczególnie Piemont), wszystkie te kraje z mąką kasztanową są oswojone bardziej niż bardzo, a ich kuchnie – pełne pysznych pomysłów na jej wykorzystanie.

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa to po prostu zmielone kasztany jadalne. Do rozmaitych wypieków nadaje się tak idealnie, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż właśnie do tego została stworzona. Jej przepyszny, wyjątkowy, naturalnie słodkawy smak świetnie sprawdza się zarówno w deserach, jak w daniach wytrawnych. Mąkę z kasztanów, jak każdą inną mąkę możesz dowolnie mieszać z innymi mąkami bg, ale ja najczęściej używam jej w czystej postaci, dla zachowania naturalnego smaku i delikatnej słodyczy mielonych kasztanów.

W Polsce najłatwiej dostępne są mąki kasztanowe niemieckich, włoskich i czeskich producentów. Kupisz je w szczególności w sklepach z żywnością dla alergików i z kuchniami świata – stacjonarnie lub online.

Czytaj też: Mąka kokosowa – jak używać? Poradnik z przepisami

Mąka kasztanowa – do czego używać – PRZEPISY:

By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Gofry 

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik

Mąka kasztanowa

Chleb piernikowy

Mąka kasztanowa

Panforte (dowolne – przepisy), na przykład z orzechami laskowymi i balsamico

Mąka kasztanowa

Placki ze świeżymi figami

Mąka kasztanowa

Placki z suszonymi figami

Mąka kasztanowa

Pieczywo chrupkie – o dowolnym smaku (przepisy), na przykład kakaowe

Mąka kasztanowa

Kruche ciasteczka maślane

Mąka kasztanowa

Wegańskie placki z dwóch składników (mąka + woda)

Mąka kasztanowa

Omlet biszkoptowy

Mąka kasztanowa

Placki z malinami

Mąka kasztanowa

Crumble z jabłkiem i żurawiną

Mąka kasztanowa

Ciasto oliwne z owocami

Mąka kasztanowa

Pieguski

Mąka kasztanowa

Kruche ciasteczka z orzechami

Mąka kasztanowa

Castagnaccio – włoski placek z bakaliami
Wersja wegańska (pierwsza) i z karmelowym serem – brunostem (druga)

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Castagnacci z doskonałym kremem kawowo-daktylowym

Mąka kasztanowa

Dolcetti alle nocciole

Mąka kasztanowa

Bruschetta na gofrze

Mąka kasztanowa

Placki z owocami

https://www.facetikuchnia.com.pl/placuszki-z-maki-kasztanowej-z-truskawkami/

Naleśniki mojej mamy

Mąka kasztanowa

Ciacci – włoskie naleśniki

Mąka kasztanowa