Pannukakku z mąki kasztanowej.
O żadnej innej porze roku zimowa kuchnia nie pachnie tak, jak teraz. Tonka, cynamon, kardamon. Placki, gofry, naleśniki. A może by tak naleśnik z kardamonem?
Pannukakku z mąki kasztanowej to jeszcze jedna wersja fińskiego pieczonego naleśnika – bardzo maślanego, aromatycznego, pełnego kardamonu, a co najważniejsze ultra łatwego placka, który spełnia wszelkie wymogi udanego weekendowego śniadania.
Baza pannukakku nie różni się szczególnie od innych podobnych mu wypieków, jak dutch baby czy flaugnarde. Mleko, masło, mąka, jajka. Przy mące kasztanowej i dodatkach typu mango lub innych równie słodkich owocach, cukier w pannukakku jest całkowicie zbędny, ale jeżeli musisz – dodaj. Na sweet tooth chyba nie ma lekarstwa ;-) Różnica w przygotowaniu polega głównie na tym, że fiński naleśnik spędza w piekarniku dwa razy więcej czasu niż dutch baby (choć to wciąż błyskawica – tylko pół godziny!), okazale puchnie (na bezglutenowej mące też!), po wyjęciu z piekarnika nieco opada, a i tak pozostaje kremowy i puszysty.
Gotowy pannukakku jest wspaniale maślany, a jego konsystencji najbliżej do kremowego budyniu. Podaj go, z czym chcesz. Z sezonowymi owocami, ulubioną konfiturą, miodem albo dżemem. Jeżeli nie chcesz spałaszować naleśnika w całości, zawczasu podziel go na porcje, a nadwyżki odstaw poza zasięg wzroku.
Pannukakku z mąki kasztanowej – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
Średnica patelni to 28 cm przy górnej krawędzi, 23 cm na dnie
- 140 g mąki kasztanowej (używam BauckHof)
- kardamon (u mnie: zawartość ok. 15 zielonych strąków kardamonu, roztarta w moździerzu = 1 łyżeczka, jeżeli wolisz – dodaj mniej)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów)
- 2 szklanki mleka (=450 ml), może być roślinne
- 3 łyżki ghee lub niesolonego masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej roztartej w moździerzu
- opcjonalnie: 50 g erytrytolu, cukru kokosowego lub innego słodzidła
- 1-2 mango lub inne owoce do podania
Pannukakku z mąki kasztanowej – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę kasztanową, mleko, jajka, sól i kardamon. Odstaw pod przykryciem na 20 minut.
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw na 10 minut patelnię przystosowaną do używania w piecu.
- Po 10 minutach wyjmij rozgrzaną patelnię z pieca i rozpuść na niej masło tak by pokryło dno, po czym szybko wlej ciasto i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika.
- Piecz, aż ciasto spuchnie i ładnie się zrumieni – około 30 minut. Podziel na porcje, podawaj z owocami lub innymi dodatkami.