Sałatka z bobu i kopru włoskiego.

Ta prosta zielona sałatka jest jak muśnięcie wiosny w środku zimy. Jasna tonacja kopru włoskiego, Parmezanu oraz talerzy świetnie współgra z soczystą zielenią bobu, który w hurtowych ilościach zamroziłem latem. Wspaniale jest móc zjeść w styczniu czy lutym coś zachowanego z zeszłego sezonu, co na straganach pojawi się nie wcześniej niż w maju. Po to właśnie wymyślono zamrażarki.

Sałatkę doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów nerkowca, bogatym w kwas oleinowy. Surowy olej z nerkowców doskonale się tu sprawdza – jest aromatyczny, mętny (jak każdy domowy olej w dniu wytłoczenia), słodkawy jak nerkowce, o kolorze mleka roślinnego. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu, to poziom nie do osiągnięcia. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).

Bogaty w kwas oleinowy olej z nerkowców wspomaga system odpornościowy organizmu. Zawiera cenne pierwiastki śladowe (fosfor, magnez, potas), które utrzymują mięśnie i centralny układ nerwowy w należytej kondycji. A poza tym, że jest ultra zdrowy, smakuje po prostu doskonale. Przypomina olej z orzechów macadamia, o którym pisałem przy okazji przepisu na tabbouleh.

Zależało mi na podkreśleniu naturalnych smaków poszczególnych składników, w tym w szczególności oleju z orzechów i Parmezanu, dlatego nie dodałem pieprzu ani soli (Parmezan z natury jest wystarczająco słony), ale nie ma przeszkód, by po nie sięgnąć. W prostocie siła – ten przepis w pełni to potwierdza.

Przeczytaj też:

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Wersja z Parmigiano Reggiano:

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

Sałatka

  • ładny fenkuł (koper włoski) średniej wielkości
  • ok. 500 g bobu (waga bez skórki, zamrażam latem, zimą zużywam – Jak mrozić bób?)
  • mała garść posiekanego koperku
  • mała garść posiekanych listków mięty
  • olej z nerkowców wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)
  • trochę soku z limonki lub cytryny
  • (opcjonalnie) 2 małe garście świeżo pokruszonego Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera 

Domowy olej z nerkowców

  • ok. 400 g nerkowców do wytłoczenia oleju

Sałatka z bobu i kopru włoskiego – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z nerkowców: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 400 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 200 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju, w zależności od jakości surowca.
  2. Ugotuj bób (3 minuty, polecam też wpis Jak gotować i mrozić bób), przelej go pod bieżącą zimną wodą (by zatrzymać proces gotowania) i obierz ze skórki. Jeśli używasz bobu samodzielnie mrożonego, podgrzej go na parze przez kilka minut, a następnie ostudź w zimnej wodzie.
  3. Przekrój fenkuł na pół, wytnij twardą końcówkę, po czym cienko posiekaj koper (warto użyć mandoliny) i przełóż do miski.
  4. Do miski z fenkułem dodaj ostudzony bób i posiekane zioła. Wlej olej z nerkowców (tyle, ile uznasz za stosowne) i wymieszaj.
  5. Podziel sałatkę na porcje i skrop sokiem z limonki lub cytryny. Podawaj od razu.
  6. Jeżeli chcesz, by sałatka była bardziej konkretna (a niekoniecznie wegańska), dodaj trochę świeżo pokruszonego Parmigiano Reggiano jak najlepszej jakości. Parmezan zadziała jak przyprawa i wzniesie całość na wyższy poziom smakowej abstrakcji.

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

Sałatka z bobu i kopru włoskiego

 

Sałatka z bobu i kopru włoskiego