Brukselka z kasztanami.
Jeszcze jeden fajny przepis na brukselkę (pozostałe znajdziesz tu: brukselka). W takich zapiekankach najbardziej cenię prostotę: dwa główne składniki, kilka dodatków dla podbicia smaku i gotowe. Kto lubi warzywa w roli głównej, potraktuje ten przepis jako samodzielne danie; pozostali mogą podać je jako side dish. Grunt, że jest pysznie, roślinnie i sezonowo.
Brukselka doskonale łączy się z miodem (polecam też przepis na miodową pieczoną brukselkę), a w wegańskiej wersji miód bez stresu zastąp aceto balsamico jak najlepszej jakości. Syrop daktylowy albo z agawy też będzie OK. Gotową zapiekankę możesz wtedy doprawić płatkami soli i aromatycznym pieprzem (świetnie sprawdzi się na przykład pieprz zielony). Brukselkę piekę na blasze wyłożonej pergaminem, ale nie ma przeszkód, by upiec całość w naczyniu do zapiekania.
Brukselka z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 800 g świeżej brukselki
- 200 g obranych ugotowanych kasztanów (zobacz)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 duże szczypty płatków chilli
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- oliwa extra vergine
- szczypta soli (opcjonalnie)
Brukselka z kasztanami – PRZEPIS:
- Usuń z brukselki zewnętrzne brzydkie listki i przepłucz kapustki.
- Ugotuj brukselkę al dente (tradycyjnie lub na parze, ok. 10 minut), odcedź i nieco przestudź. Kiedy gotuję brukselkę na parze, do wrzącej wody dodaję kilka listków laurowych dla wzbogacenia aromatu.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Brukselki przekrój na połówki. Najmniejsze sztuki możesz pozostawić w całości.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki brukselek. Dodaj kasztany. Całość skrop oliwą, posyp posiekanymi listkami rozmarynu i płatkami chilli.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (w razie potrzeby nieco dłużej) i piecz, aż brukselki ładnie się zrumienią.
- Brukselki z kasztanami podziel na porcje, przed podaniem obficie skrop je miodem i oliwą.
Gdzie kupic te kasztany?
Kupuję w Komorowie. Podobno są też w selgrosie.