Brukselka z kasztanami.

Jeszcze jeden fajny przepis na brukselkę (pozostałe znajdziesz tu: brukselka). W takich zapiekankach najbardziej cenię prostotę: dwa główne składniki, kilka dodatków dla podbicia smaku i gotowe. Kto lubi warzywa w roli głównej, potraktuje ten przepis jako samodzielne danie; pozostali mogą podać je jako side dish. Grunt, że jest pysznie, roślinnie i sezonowo.

Brukselka doskonale łączy się z miodem (polecam też przepis na miodową pieczoną brukselkę), a w wegańskiej wersji miód bez stresu zastąp aceto balsamico jak najlepszej jakości. Syrop daktylowy albo z agawy też będzie OK. Gotową zapiekankę możesz wtedy doprawić płatkami soli i aromatycznym pieprzem (świetnie sprawdzi się na przykład pieprz zielony). Brukselkę piekę na blasze wyłożonej pergaminem, ale nie ma przeszkód, by upiec całość w naczyniu do zapiekania.

Brukselka z kasztanami

Brukselka z kasztanami

Brukselka z kasztanami

Brukselka z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 800 g świeżej brukselki
  • 200 g obranych ugotowanych kasztanów (zobacz)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 duże szczypty płatków chilli
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • oliwa extra vergine
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Brukselka z kasztanami – PRZEPIS:

  1. Usuń z brukselki zewnętrzne brzydkie listki i przepłucz kapustki. 
  2. Ugotuj brukselkę al dente (tradycyjnie lub na parze, ok. 10 minut), odcedź i nieco przestudź. Kiedy gotuję brukselkę na parze, do wrzącej wody dodaję kilka listków laurowych dla wzbogacenia aromatu.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Brukselki przekrój na połówki. Najmniejsze sztuki możesz pozostawić w całości.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki brukselek. Dodaj kasztany. Całość skrop oliwą, posyp posiekanymi listkami rozmarynu i płatkami chilli.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (w razie potrzeby nieco dłużej) i piecz, aż brukselki ładnie się zrumienią.
  7. Brukselki z kasztanami podziel na porcje, przed podaniem obficie skrop je miodem i oliwą.

Brukselka z kasztanami

Brukselka z kasztanami