Halibut grillowany i aromatyczna komosa ryżowa.
Grillowany halibut z doprawioną na bogato komosą ryżową to danie, które przyrządziłem w ostatnie święta jako główny punkt kolacji wigilijnej. Piękny filet z halibuta i kilka dodatków to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować bardzo proste, a zarazem eleganckie danie rybne, które naprawdę nie wymaga wiele zachodu.
Halibut to jedna z moich ulubionych ryb – wspaniała, o bardzo delikatnym, wręcz kremowym, a jednocześnie zwartym mięsie, dzięki czemu doskonale nadaje się między innymi do grillowania i smażenia. Orzeźwiający smak komosy, lekko kwaskowatej dzięki sporej ilości soku z limonek i doprawionej świeżym, tłoczonym w domu olejem lnianym świetnie komponuje się z rybą. Z podanych proporcji uzyskasz więcej komosy ryżowej niż potrzeba do podania dwóch standardowych porcji ryby, ale to żaden problem. Tak przygotowana komosa jest po prostu przepyszna, a przy okazji stanowi świetną bazę wszelkiego rodzaju sałatek.
Domowy olej lniany
Olej lniany (ze złocistego siemienia lnianego) tłoczony na zimno jest doskonałym dopełnieniem komosy. Nasiona lnu to łatwo dostępny i wydajny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach. Olej tłoczony z nich na zimno ma wyrazisty aromat i smak. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – czy warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
- Płynne złoto – olej z orzechów włoskich
- Olej z nerkowców – cud natury
- Domowy olej lniany – najlepszy z najlepszych!
Halibut grillowany i aromatyczna komosa ryżowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Halibut
- ok. 400-500 g halibuta bez skóry (filet)
- sól (różowa himalajska)
- pieprz
- odrobina oleju do grillowania
Quinoa
- 200 g białej komosy ryżowej
- 1 duża albo 2-3 małe czerwone cebule
- 3 limonki
- 5 łyżek oliwek Kalamata, wypestkowanych
- 4 garście pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (plus trochę do dekoracji)
- duża garść listków kolendry
- duża garść listków mięty (odłóż najmniejsze listki)
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine) – z 400 g nasion otrzymasz ok. 150-200 ml ultra świeżego i przepysznego oleju
Halibut grillowany i aromatyczna komosa ryżowa – PRZEPIS:
- Posiekaj dość drobno cebulę, przełóż do miseczki, zalej sokiem z limonek i odstaw.
- Przygotuj pozostałe składniki: wypestkuj i posiekaj oliwki Kalamata, pistacje i zioła oraz pokrój pomidorki.
- Przygotuj dwa ładne kawałki halibuta po około 200-250 g każdy. Oprósz je solą i czarnym pieprzem.
- Ugotuj komosę (quinoa) w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12-15 minut).
- Gotową komosę przełóż do miski. Dodaj wszystkie dodatki oraz cebulę wraz z sokiem z limonek, roztarty w moździerzu zielony pieprz i olej lniany. Wymieszaj i podziel na porcje.
- Dobrze rozgrzej patelnię grillową i przy pomocy silikonowego pędzelka natłuść ją olejem. Pod koniec gotowania komosy usmaż halibuta – po 2-3 minuty z każdej strony.
- Porcje halibuta ułóż na komosie, skrop olejem lnianym oraz oprósz czerwonym pieprzem, posiekanymi pistacjami i drobnymi listkami mięty.