Panforte ze skórką pomarańczową.

Daktylowy panforte ze skórką pomarańczową to jeszcze jeden pomysł na słynny toskański piernik, który oszałamia zarówno niezwykłym aromatem, jak i przebogatym smakiem.

Panforte di Siena to tradycyjny toskański placek pełen bakalii, czekolady i aromatycznych przypraw. Wywodzi się ze Sieny i jest jednym z typowych toskańskich wypieków bożonarodzeniowych. W zależności od rodzaju, może być słodszy lub bardziej pikantny, więc wśród licznych receptur każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od wersji, pachnie i smakuje obłędnie. 

Włoski piernik doskonale się przechowuje. Zachowuje świeżość przez wiele miesięcy – wystarczy tylko niezbyt szczelnie zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć w suche miejsce w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Więcej informacji o tym niezwykłym deserowym klasyku znajdziesz między innymi tutaj.

Uwagi:

  • Polecam upiec panforte co najmniej 4 tygodnie przed dniem, w którym planujesz go napocząć – placek upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej,
  • Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń,
  • Placek nie zawiera mąki ani rafinowanego cukru, jest naturalnie bezglutenowy.

Sprawdź pozostałe przepisy na panforte.

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową – SKŁADNIKI:

Na formę o średnicy 17-20 cm

  • 20 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
  • 150 g mielonych migdałów
  • ok. 400 g słoik skórki pomarańczowej w miodzie (w raz z miodem)
  • sok wyciśnięty z kilku limonek albo z jednej soczystej pomarańczy (ok. 150 – 200 ml)
  • 300 g gorzkiej czekolady Raw Cocoa, rozpuszczonej
  • ok. 50 ml likieru kawowego Kahlúa
  • ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
  • 1 łyżeczka pieprzu Red Kampot (albo zwykłego czarnego pieprzu), roztartego w moździerzu
  • gałka muszkatołowa, świeżo starta
  • 20 strączków kardamonu (nasionka ze strączków roztarte w moździerzu) albo ok. 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • ok. 1 łyżeczki goździków, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Panforte ze skórką pomarańczową – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawami.
  3. Dodaj wypestkowane i porwane na kawałki daktyle, wymieszaj.
  4. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z taflą wody.
  5. Do suchych składników dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, sok z cytrusów i likier kawowy. Wymieszaj dokładnie.
  6. Silikonową formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
  7. Piecz ok. 40-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
  8. Wystudź w formie przez co najmniej 4-5 godzin (najlepiej przez noc), po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
  9. Warto pamiętać, że to solidny, zwarty i dość twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest naprawdę sycący, dlatego podaje się go w postaci krojonej w cienkie plastry lub cząstki – w zależności od upodobań oraz średnicy ciasta.

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową

Panforte ze skórką pomarańczową