Panforte ze skórką pomarańczową.
Daktylowy panforte ze skórką pomarańczową to jeszcze jeden pomysł na słynny toskański piernik, który oszałamia zarówno niezwykłym aromatem, jak i przebogatym smakiem.
Panforte di Siena to tradycyjny toskański placek pełen bakalii, czekolady i aromatycznych przypraw. Wywodzi się ze Sieny i jest jednym z typowych toskańskich wypieków bożonarodzeniowych. W zależności od rodzaju, może być słodszy lub bardziej pikantny, więc wśród licznych receptur każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od wersji, pachnie i smakuje obłędnie.
Włoski piernik doskonale się przechowuje. Zachowuje świeżość przez wiele miesięcy – wystarczy tylko niezbyt szczelnie zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć w suche miejsce w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Więcej informacji o tym niezwykłym deserowym klasyku znajdziesz między innymi tutaj.
Uwagi:
- Polecam upiec panforte co najmniej 4 tygodnie przed dniem, w którym planujesz go napocząć – placek upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej,
- Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń,
- Placek nie zawiera mąki ani rafinowanego cukru, jest naturalnie bezglutenowy.
Sprawdź pozostałe przepisy na panforte.
Panforte ze skórką pomarańczową – SKŁADNIKI:
Na formę o średnicy 17-20 cm
- 20 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
- 150 g mielonych migdałów
- ok. 400 g słoik skórki pomarańczowej w miodzie (w raz z miodem)
- sok wyciśnięty z kilku limonek albo z jednej soczystej pomarańczy (ok. 150 – 200 ml)
- 300 g gorzkiej czekolady Raw Cocoa, rozpuszczonej
- ok. 50 ml likieru kawowego Kahlúa
- ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
- 1 łyżeczka pieprzu Red Kampot (albo zwykłego czarnego pieprzu), roztartego w moździerzu
- gałka muszkatołowa, świeżo starta
- 20 strączków kardamonu (nasionka ze strączków roztarte w moździerzu) albo ok. 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- ok. 1 łyżeczki goździków, roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Panforte ze skórką pomarańczową – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawami.
- Dodaj wypestkowane i porwane na kawałki daktyle, wymieszaj.
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z taflą wody.
- Do suchych składników dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, sok z cytrusów i likier kawowy. Wymieszaj dokładnie.
- Silikonową formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
- Piecz ok. 40-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
- Wystudź w formie przez co najmniej 4-5 godzin (najlepiej przez noc), po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
- Warto pamiętać, że to solidny, zwarty i dość twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest naprawdę sycący, dlatego podaje się go w postaci krojonej w cienkie plastry lub cząstki – w zależności od upodobań oraz średnicy ciasta.
Czy ten nóż to dzieło Lotara? :)