Skórka pomarańczowa w miodzie.

Skórka pomarańczowa do ciast i wszystkich innych jadalnych pomysłów. Inna, ponieważ nie w cukrze, a w miodzie. Jakim? Akacjowym, ale sprawdzi się tu każdy inny miód o łagodnym smaku. 

Wczesną wiosną, w marcu tego roku, chwilę przed wylotem do Walencji zrobiłem trochę skórki pomarańczowej w miodzie, wstawiłem do lodówki kilka słoików i całkiem o nich zapomniałem. Przepis planowałem opublikować po powrocie, a że tak się nie stało, nadrabiam to dziś. Pyszna miodowa skórka z pomarańczy marynowała się przez 9 długich miesięcy, dzięki czemu teraz smakuje jak marzenie. Jest aromatyczna, słodka i mięsista. Bez cienia goryczki. Doskonała nie tylko do świątecznych wypieków, pyszna przez cały rok!

Uwagi:

  • Skórkę pomarańczową najlepiej robić wtedy, kiedy używasz większej ilości pomarańczy (miąższu) do realizacji innych kulinarnych pomysłów (sprawdź: przepisy z pomarańczami); wówczas skórka i tak jest produktem ubocznym tych działań, warto więc zgrać je w czasie. W przeciwnym razie staniesz przed dylematem, jak kreatywnie zjeść na raz 15 pomarańczy 😉
  • Skórkę pomarańczową robię tylko z organicznych i niewoskowanych owoców, które od jesieni do wiosny przybywają do nas z Sycylii. Jeżeli nie masz dostępu do czystych, organicznych pomarańczy, przed użyciem koniecznie wyszoruj je i wyparz.

Skórka pomarańczowa w miodzie

Skórka pomarańczowa w miodzie

Skórka pomarańczowa w miodzie – SKŁADNIKI na 3 średnie słoiki:

  • 15 pomarańczy z niezbyt grubą skórką, organicznych i niewoskowanych
  • woda
  • przyprawy (opcjonalnie), np. tonka lub cynamon – dodane do gotowania skórki pomarańczowej
  • ok. 500-700 g świeżego płynnego miodu, u mnie akacjowy (możliwe, że nie przyda się cały – ważne, żeby nie zabrakło)

Skórka pomarańczowa w miodzie – PRZEPIS:

  1. Słoiki wraz z pokrywkami umyj, a następnie wyparz w piekarniku. W tym celu wstaw je wraz z odkręconymi pokrywkami na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C. Słoiki możesz wstawić do pieca mokre, w takiej temperaturze idealnie wyschną. Wyparzone słoiki wystudź.
  2. Obierz pomarańcze ze skórki, usuń albedo (białą wewnętrzną błonę), skórkę pokrój w drobną kostkę. 
  3. Pokrojoną skórkę pomarańczową przełóż do niedużego garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odcedź skórkę, zalej świeżą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. godzinę. W razie potrzeby w trakcie gotowania można dolać wrzątku. Zdejmij z ognia, w razie potrzeby odcedź, przestudź.
  4. Przełóż do słoików, zalej płynnym miodem dobrej jakości, zakręć i wstaw do lodówki. Miodu wlej tyle, by całkowicie przykrył skórkę w momencie zalewania. Nie dolewaj wody ani żadnego innego płynu. Nawet płynny miód jest lepki i gęsty, dlatego zalanie skórki pomarańczowej trochę trwa – miód potrzebuje chwili, by wniknąć między cząstki i wypełnić przestrzeń między nimi.
  5. Tak przygotowaną skórkę możesz przechowywać co najmniej przez rok.

Skórka pomarańczowa w miodzie

Skórka pomarańczowa w miodzie

Skórka pomarańczowa w miodzie

Skórka pomarańczowa w miodzie