Szaszłyki z miecznika z ciecierzycą.
Gdyby nie fakt, że obok paru walizek wina, przypraw i innych smakołyków przywieźliśmy z Madery również kilka gałązek wawrzynu (gałązek laurowych) przeznaczonych do szaszłyków (po co, skoro jemy praktycznie same warzywa? tego nie wie nikt), wpis byłby o samej ciecierzycy, a tak jest też o mieczniku.
Kiedy nie chcesz jeść szaszłyków z mięsa, miecznik lub tuńczyk – ze względu na jędrne i zwarte mięso – jest najlepszym wyborem. Miecznik świetnie sprawdza się przyrządzony w formie steków, ale do szaszłyków nadaje się równie dobrze. Gałązki laurowe są dość grube, wyraźnie grubsze od standardowych szaszłykowych patyczków, dlatego najlepiej nadają się do „nabijania” mięsa, a do warzyw już niekoniecznie.
Ciecierzyca*, choć formalnie stanowi tu tylko dodatek do ryby, tak naprawdę gra pierwsze skrzypce. Jest gwiazdą drugiego planu. Przyrządzam ją bardzo prosto, dzięki czemu nic niepotrzebnie nie tłumi jej smaku; jest aromatyczna i pyszna.
Jeżeli ryby zupełnie Cię nie interesują, przygotuj samą ciecierzycę. To jeden z tych dodatków, który z powodzeniem może stanowić (i u nas najczęściej stanowi) całkiem samodzielne danie.
*Nie szargaj godności ciecierzycy i nie kupuj jej w puszce!
Szaszłyki z miecznika z ciecierzycą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Miecznik
- ok. 600 g polędwicy z miecznika
- sól
- pieprz
- trochę oleju do smażenia
Ciecierzyca
- 400 g suchej ciecierzycy
- żółta papryka
- zielona papryka
- suszona lub świeża papryczka chilli (u mnie: chilli Malagueta)
- czerwona cebula
- pół pęczka świeżej kolendry
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu i kolendry, roztartych w moździerzu
- czerwony pieprz
- sól roztarta w moździerzu
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- oliwa extra vergine dobrej jakości
Szaszłyki z miecznika z ciecierzycą – PRZEPIS:
- Namocz ciecierzycę przez noc, po czym odcedź i ugotuj pod przykryciem (ok. 60 minut).
- Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i podduś posiekaną cebulę, po czym dodaj chilli, posiekane łodyżki kolendry, dość drobno pokrojoną paprykę oraz przyprawy (sól, czarny pieprz i kolendrę, roztarte w moździerzu).
- Smaż, co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie, a następnie dodaj ciecierzycę. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec wlej trochę oliwy i dodaj posiekane listki kolendry.
- W tym czasie polędwicę z miecznika pokrój na w miarę zgrabne, niezbyt duże kawałki i nadziej je na patyczki do szaszłyków. Oprósz rybę pieprzem i solą.
- Grilluj szaszłyki na mocno rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej.
- Gotową ciecierzycę podziel na porcje, a na niej ułóż szaszłyki. Całość skrop oliwą, posyp grubo siekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.