Pieczona brukselka z miodem i musztardą.

Pieczona brukselka to zawsze dobry pomysł, szczególnie wtedy, gdy sezon na małe zielone kapustki ma się ku końcowi. W oczekiwaniu na zielone szparagi podrzucam fajny przepis na przepyszne pieczone brukselki z miodem i musztardą.

Można podać je najprościej, czyli tylko z przyprawami albo pójść o krok dalej. Wystarczy w miarę wytrawny miód dobrej jakości (np. gryczany czy kasztanowy) i pikantna musztarda, by to wciąż niedoceniane warzywo nabrało całkiem nowego charakteru.

Uwagi:

  • Jeżeli masz płynny miód, możesz dodać go nieco więcej.
  • Dodaję tymianek i oregano, ponieważ to moja „ziołowa baza”, która pasuje tutaj idealnie, ale nie ma przeszkód, by sięgnąć po inne zioła, takie jak mięta lub kolendra.
  • Polecam muszardę Dijon, ponieważ używam jej w domu najczęściej. Tylko Dijon nie ma w składzie cukru i gwarantuje taki poziom ostrości, jakiego oczekuję od musztardy. Wybierając musztardę, jak zawsze czytaj skład – im krótsza lista składników na etykiecie, tym lepiej. Prawdziwa musztarda nie zawiera śmieci.

Pieczona brukselka z miodem i musztardą

Pieczona brukselka z miodem i musztardą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 1 kg brukselki
  • 1 kopiasta łyżka gęstego miodu (tu: gryczany)
  • 2 łyżki musztardy Dijon dobrej jakości (o czystym składzie)
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • oliwa extra vergine

Pieczona brukselka z miodem i musztardą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Usuń z brukselki zewnętrzne brzydkie listki, opłucz i osusz. Większe sztuki przekrój na połówki.
  3. Przełóż brukselki do dużej miski, wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy rozgniecione w moździerzu i wymieszaj.
  4. Przełóż brukselki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, by brukselka zmieściła się na blasze w jednej warstwie.
  5. Wstaw do piekarnika na około 30 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).
  6. Gotowe brukselki przełóż od razu do tej samej miski, w której były mieszane z oliwą i przyprawami, po czym dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, tak by cały miód rozpuścił się pod wpływem ciepła i pokrył brukselki.
  7. Dodaj musztardę i zioła, wymieszaj. Podziel na porcje i podawaj.

Pieczona brukselka z miodem i musztardą

Pieczona brukselka z miodem i musztardą