Pieczona brukselka z miodem i musztardą.
Pieczona brukselka to zawsze dobry pomysł, szczególnie wtedy, gdy sezon na małe zielone kapustki ma się ku końcowi. W oczekiwaniu na zielone szparagi podrzucam fajny przepis na przepyszne pieczone brukselki z miodem i musztardą.
Można podać je najprościej, czyli tylko z przyprawami albo pójść o krok dalej. Wystarczy w miarę wytrawny miód dobrej jakości (np. gryczany czy kasztanowy) i pikantna musztarda, by to wciąż niedoceniane warzywo nabrało całkiem nowego charakteru.
Uwagi:
- Jeżeli masz płynny miód, możesz dodać go nieco więcej.
- Dodaję tymianek i oregano, ponieważ to moja „ziołowa baza”, która pasuje tutaj idealnie, ale nie ma przeszkód, by sięgnąć po inne zioła, takie jak mięta lub kolendra.
- Polecam muszardę Dijon, ponieważ używam jej w domu najczęściej. Tylko Dijon nie ma w składzie cukru i gwarantuje taki poziom ostrości, jakiego oczekuję od musztardy. Wybierając musztardę, jak zawsze czytaj skład – im krótsza lista składników na etykiecie, tym lepiej. Prawdziwa musztarda nie zawiera śmieci.
Pieczona brukselka z miodem i musztardą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 1 kg brukselki
- 1 kopiasta łyżka gęstego miodu (tu: gryczany)
- 2 łyżki musztardy Dijon dobrej jakości (o czystym składzie)
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- oliwa extra vergine
Pieczona brukselka z miodem i musztardą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Usuń z brukselki zewnętrzne brzydkie listki, opłucz i osusz. Większe sztuki przekrój na połówki.
- Przełóż brukselki do dużej miski, wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy rozgniecione w moździerzu i wymieszaj.
- Przełóż brukselki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, by brukselka zmieściła się na blasze w jednej warstwie.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).
- Gotowe brukselki przełóż od razu do tej samej miski, w której były mieszane z oliwą i przyprawami, po czym dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, tak by cały miód rozpuścił się pod wpływem ciepła i pokrył brukselki.
- Dodaj musztardę i zioła, wymieszaj. Podziel na porcje i podawaj.
Hej, żałuję, że dopiero teraz wlazłam na tę stronę. Znienawidzona smakowo brukselka w tym wydaniu okazała się objawieniem dla całej rodzinki. Jutro wjadą na stół mi.in. ziemniaczki w cydrze – zamieszczę komentarz jak tylko znikną z talerzy. Szperałam też w innych przepisach – oryginalne, ciekawe, pomysłowe… Zakasam rękawy i do roboty. Dzięki wielkie! p.s.
Uwielbiam brukselkę na maśle i z tartą bułką, ale ten przepis wydaje mi się rewelacyjny. Spróbuję!!!