Sernik na słono z suszonymi pomidorami.

Sernik na słono z suszonymi pomidorami to trzecia wersja absolutnie doskonałego sernika w wytrawnym wydaniu.

Wcześniejsze dwa, czyli sernik z Parmigiano Reggiano oraz sernik z Sao Jorge, bezapelacyjnie podbiły Wasze serca, więc i ten skazany jest na sukces! 😉 O niezliczonych zaletach sernika na słono wszystko napisałem już wcześniej, dlatego nie będę się powtarzał, a zainteresowanych odsyłam do pierwszego przepisu.

W serniku na słono aromat i smak sera jest dobrze wyczuwalny, dlatego jakość sera – jak zawsze – ma znaczenie. Tym razem do sernika dodałem nasz ulubiony Asiago DOP. To kolejny włoski ser, o którym nie wypada napisać inaczej niż „jeden z najsłynniejszych”. Historia jego wytwarzania – podobnie jak Montebore – liczy około od tysiąca lat. Obecnie Asiago produkowany jest w prowincjach Vicenza, Trydent, w okolicach Padwy i Treviso, w czasie wegetacji dzikich ziół. To właśnie one nadają gotowemu Asiago niezwykle bogaty aromat i smak. Asiago jest chroniony geograficznym znakiem pochodzenia od roku 1996.

Ciasto ma idealną konsystencję: jest delikatne, lekko puszyste i zwarte zarazem. Idealnie kroi się nie tylko w typowo sernikowe trójkąty, ale też w cienkie, półcentymetrowe plastry. Doskonałym uzupełnieniem sernika jest lekka sałatka. Można podać go również z mniej lub bardziej wytrawnymi konfiturami do sera albo z owocowym chutneyem.

Sprawdź też cztery inne nietypowe serniki:

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Używam tortownicy o średnicy 23 cm

Na sernik:

  • ok. 1 kg twarogu jak najlepszej jakości
  • 130-150 g Asiago DOP świeżo startego na tarce; może być też Pecorino, Parmigiano Reggiano, Fiore Sardo, Gruyère, Grana Padano, nasz rodzimy Bursztyn lub inny podobny, byle był dobrej jakości (!)
  • 5 jajek (średnie, rozmiar M lub L – zerówki, wolny wybieg)
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej (ziemniaczana, ryżowa lub kukurydziana też będzie OK)
  • 3-4 łyżki suszonych pomidorów, najlepiej domowej roboty (przepis na suszone pomidory w oliwie), ok. 15-20 sztuk
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • 3-4 owoce długiego pieprzu, roztartego w moździerzu (albo 2 łyżeczki czarnego pieprzu)
  • odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
  • duża szczypta soli (opcjonalnie)

Na sałatkę:

  • ok. 50 g rukoli lub roszponki
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki suszonych pomidorów, najlepiej domowej roboty (przepis na suszone pomidory w oliwie), ok. 15 sztuk
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sernik na słono z suszonymi pomidorami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  2. Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: twaróg i przyprawy wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo wymieszać twaróg ręcznie w misce. Ciągle mieszając, (opcjonalnie) dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i świeżo starty Asiago lub inny ser. Miksuj jeszcze przez chwilę (1-2 minuty), aż składniki dobrze się połączą. Po wmieszaniu sera masa na sernik powinna być puszysta i gęsta. Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory.
  4. Przełóż masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Przechowuj w lodówce.
  5. W czasie, gdy piecze się sernik, przygotuj sałatkę: z bulwy fenkułu wytnij twardą końcówkę, fenkuł posiekaj. Przełóż do miski, dodaj rukolę, pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i suszone pomidory (jeżeli są za duże, pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj sok z cytryny i oliwę, wymieszaj.

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami

Sernik na słono z suszonymi pomidorami