- 100 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki bio nierafinowanego oleju kokosowego (tu: Kokonati)
- 5 łyżek gorzkiego surowego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa 70%)
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa 70%)
- 2 łyżki miodu (tu: Manuka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g uprażonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek
- 50 g mielonego lnu
- 60 g mąki kokosowej
- 2 średnie banany
Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej – bez pieczenia.
Kasza jaglana doskonale sprawdza się między innymi jako składnik deserów, także tych wegańskich i bezglutenowych. Wiele przepisów na ciasta bezglutenowe bazuje na zbyt dużej (jak dla mnie) ilości masła oraz cukru.
W tym przepisie zamiast masła dodaję tylko 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (ZOBACZ). Ciasto nie zawiera też białego cukru, stewii ani ksylitolu. Źródłem słodyczy są banany i gorzka czekolada o zawartości 70% kakao (bezglutenowa i wegańska, bez dodatku białego cukru – Raw Cocoa). Dodatkowo, ciasto zrobisz bez użycia piekarnika. Miód jest tu opcjonalnym dodatkiem, można go pominąć albo zastąpić np. organicznym syropem daktylowym lub innym słodzidłem.
Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji (ok. 3 x 3 cm). Jedna porcja ma ok. 360 kcal.
Ciasto jest kremowe, mocno czekoladowe, a jednocześnie zwarte i trzyma formę, więc bez problemu można podzielić je również na mniejsze porcje.
Jak wybrać dobry olej kokosowy: CZYTAJ TUTAJ
Sprawdź też inny przepis na wegańskie i bezglutenowe brownie bez pieczenia: PRZEPIS
PRZEPIS:
1. Ugotuj kaszę: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
2. Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy (w garnku) dodaj olej kokosowy i pozwól mu się rozpuścić.
3. Na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku upraż orzechy, po czym usuń z nich skórki. Odstaw.
4. Posiekaj 50 g czekolady.
5. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.
6. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady.
7. Kaszę z rozpuszczonym olejem kokosowym przełóż do miski. Dodaj len, mąkę kokosową, kakao, cynamon i rozgniecione wcześniej na papkę banany. Wymieszaj dokładnie dłońmi, wyrabiając jak ciasto.
8. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i znów wyrabiaj jak ciasto.
9. Do wyrobionego ciasta dodaj orzechy (w całości) i posiekaną wcześniej czekoladę. Wmieszaj je w masę.
10. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i łatwo da się formować w kulę, przełóż je do płaskiego kwadratowego naczynia wyłożonego pergaminem (papierem do pieczenia). Wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na noc.
11. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje. By porcje ciasta były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.
Smacznego!
REWELACJA!
wygląda nawet zachęcająco :)
Wygląda znakomicie, chętnie zatopiłabym zęby w takim ciacchu:)
Wszystko co ma w sobie kaszę jaglaną jest boskie:) Kiedyś robiłam podobne ciacho i wyszło rewelacyjne!
To wariacja na temat starego przepisu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/dietetyczne-ciasto-cynamonowe-z-kaszy-jaglanej-bez-cukru-bezglutenowe-ciasto-z-bakaliami/
Jestem pod wrażeniem składu ciasta, nie ma się do czego przyczepić! A czepianie się mam we krwi;)
Niedługo chyba będę musiała zmienić nazwę bloga na „gotuję z fikiem” ;)
Możemy stworzyć joint venture, a w przyszłości może przekształcimy się w holding?;-)
tego chyba jeszcze w blogosferze nie było ;D
Do odważnych świat należy, nie ma co oglądać się na innych:-)
To byłby dla Ciebie mało opłacalny interes ;p
Jutro robię ciacho, składniki kupione :)
Nigdy nie wiadomo, dobra inwestycja powinna mieć dobrą stopę zwrotu;-)
świetnie się prezentuje i jest na pewno bardzo smaczne:)
To żadne brownie, tylko znany już naszym matkom i babciom blok czekoladowy. Nie rozumiem używania angielskiej terminologii :)
Nigdy nie jadłem bloku czekoladowego, ale z tego co znajduję w necie wynika, że blok czekoladowy to smutny wynalazek PRLu bazujący na cukrze, maśle, mleku w proszku i ciasteczkach. W tym przepisie nie ma żadnego z tych składników, a jedynym punktem wspólnym są bakalie i kakao.
A amerykańskie brownie to niby z czego się składa? Ja też nie lubię wtykania anglicyzmów do naszego pięknego, starszego i o wiele bardziej bogatego języka. Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej też brzmi dobrze. Murzynek jaglany, brązowiec, czekoladowiec lub cokolwiek. Wyrazów w rodzimym słowniku mamy moc.
Mamy również – póki co – demokrację, a co za tym idzie wolność myśli, słowa i wyboru;-) Więcej tolerancji dla odmienności!:[
interesujące :)
Można mąkę kokosową zastąpić kukurydzianą i dodać zwykłego oleju?
Ciasto wygląda smacznie i zdrowo. Idealne jak się nie posiada piekarnika:)
Teoretycznie można wszystko;-) ale nie radzę tego robić. Mąkę kokosową można jeść na surowo, a kukurydzianą – nie. Olej kokosowy jest tu niezbędny dla konsystencji, struktury i związania wszystkich składników.
mam pytanie, czym można zastąpić mąkę kokosową? czy można z niej w ogóle zrezygnować? dziękuję za odpowiedź:)
Mąka kokosowa doskonale wchłania wilgoć i jest w tym przepisie niezbędna. Nie należy zastępować jej wiórkami kokosowymi – mają inną strukturę i nie sprawdzą się tu dobrze, pozdrawiam
Super, tylko czym mogę zastąpić mielony len? Chia dadzą radę?
Chia ma postać ziarenek, więc raczej nie. Mielony len jest tani i łatwo dostępny.
Można coś dodać zamiast bananów, bo ich nienawidze?
Możesz spróbować z awokado. Nie sprawdzałem tej wersji, ponieważ ja z kolei za awokado nie przepadam.
3×3 cm to chyba porcja dla jakiegoś krasnala! Żeby zjeść normalną porcję to trzeba nałożyć sobie 6-9 takich mikro-ciasteczek, a to wychodzi odpowiednio 2.160- 3.240 kcal. Coś mi tu nie pasuje w tym przepisie…
Od kiedy desery służą do tego, żeby się nimi najadać? Możesz zjeść 9 porcji na jeden raz, ktoś z takim spustem raczej nie liczy kalorii;-) smacznego!
Wygląda wspaniale, muszę kiedyś takie zdrowe ciasto spróbować :) a kaszę jaglaną w domu akurat mam, to jak znalazł :)
A skąd mam wziąść orzechy włoskie bez skórek? Czy mam je dwa dni sam obierać?
W przepisie jest mowa o orzechach laskowych – możesz uprażyć je na patelni albo w piekarniku, wtedy skórki odchodzą bardzo łatwo. Można też kupić laskowe bez skórek.
Jak się praży orzechy w piekarniku ?
Wysypujesz orzechy na blachę wyłożoną folią alu albo papierem do pieczenia i wstawiasz na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Orzechy warto obserwować i wyjąć z pieca, gdy będą zrumienione a skórka zacznie się na nich łuszczyć. Zajrzyj tu: http://instagram.com/p/x_uMVetIi8/?modal=true
Gotowe orzechy można łatwo obrać ze skórki pocierając je w palcach albo przez bawełnianą szmatkę (wtedy zawijasz je w suchą czystą ścierkę)
Mmm… pyszności, będę musiała zrobić, bo wygląda bardzo kusząco
Jak z miodem, to nie wegańskie.
Ale to tylko tak dla porządku – fajnie wygląda i zamierzam przetestować :)
Nigdzie nie napisałem, że ciasto czekoladowe z jaglanki jest weganskie:-)
Wiem, ze miód wegański nie jest;-)
Pyszne było :) Jedyną zmianą jaką poczyniłam to dodanie innej czekolady 85%. Polecam!
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2015/01/DSC_0148.jpg
Świetne:-) cieszę się, że smakowało:-)
Zrobione, zjedzone, przepyszne. Wkrótce powtórka :D
Przepis bomba. Ciasto smakuje wyśmienice dla kogos kto jest fanem wszystkiego co mocno czekoladowe ;) Co wiecej, przepis mozna dowolnie modyfikowac… Polecam :)
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:-). To prawda, można dodać np. dowolne suszone owoce, zwłaszcza goji, żurawinę albo wiśnie, które doskonale komponują się z czekoladą. Niebawem wstawię przepis na inny wariant, pozdrawiam
Obłędne jest!
Brzmi świetnie
Fantastyczny przepis! Az się prosi, żeby go zrealizować. Dzięki za inspirację :D
Bardzo proszę, smacznego!
Fantastyczny przepis! Az się prosi, żeby go zrealizować. Dzięki za inspirację :)
Nie rozumiem dlaczego biały cukier jest demoniziwany a miód gloryfikowany. Wartości odżywcze miodu sa przecenione, a jest on tak samo kaloryczny i niezdrowy jak biały cukier. Poza tym to ciasto musi być okropne. Kasza? Jako produkt podstawowy w cieście?. Wszystkie Polki maja bzika na punkcie kaszy. Czy to nagle jakieś panaceum i woda swięcona w jednym?? Totalna głupota.
Skoro nie rozumiesz, to najwyraźniej nie jest to miejsce dla Ciebie. „Wartości odżywcze miodu są przecenione, a miód jest równoważny cukrowi rafinowanemu”, ponieważ…? Tak orzekła Agata? Pozwolisz, że zostanę przy swoim;-) Jak dla mnie, cukier rafinowany możesz jeść łyżkami, miód możesz krytykować, ja nikogo nie nawracam. Przedstawiam tu – tylko i aż – swój punkt widzenia; każdy może zająć względem niego własne stanowisko:-) Poza tym, w zdrowym żywieniu nie chodzi wyłącznie o kaloryczność, to tylko jeden z elementów racjonalnej, zbilansowanej diety; wcale nie najważniejszy.
Ślinotok;)
Tylko to mielone siemię lniane trzeba zalać gorącą wodą, albo łączyć z sokami owocowymi, albo nie rezygnować jednak z tego miodu w przepisie. W siemieniu lnianym po zmieleniu występuje kwas pruski (cyjanowodór), który jest bardzo toksyczny i żeby go zneutralizować siemię lniane należy albo potraktować wrzątkiem albo wspomnianymi komponentami (może być jeszcze nabiał, ale tu nie do końca pasuje).
Ciasto świetne, ale ta łyżeczka przepiękna :)
:-) dzięki, to pamiątka rodzinna
Dzięki temu przepisowi dołączyłam do FiKa:D i już nigdy nie odejdę:)
:D
:D
Smakowało całej rodzinie, nawet mojej 7-letniej córce, dziękuję za przepis
Jaki spam? napisałam komentarz, a strona mi mówi że to spam. co to znaczy?
Już sobie wyobrażam ten smak, uwielbiam wszystko co łączy jaglankę i czekoladę…
jest pyszne
Rewelacja, dzięki za przepis
będzie na święta:)
Witam!
Mam pytanie z innej beczki: skąd pochodzi łyżeczka :D ? Poluję na coś takiego ;]
Z góry dzięki!
Ze spadku:-) Jest bardzo stara, a jej poprzedni właściciele całe życie podróżowali. To pamiątka z którejś z wypraw.
Tak myślałem że to nie będzie zbyt proste :P
Piękne dzięki!
;-) bardzo proszę!
Szczerze mówiąc tak średnio mi smakuje. Bardzo czuć len mielony ?
Bardzo dobre! Smakowakowało 8 osobom – wszystkim! Bardzo dziękuję 😋
Super, dzięki za wiadomość!:-)
Wow, w końcu znalazłem ten przepis! Robiłem kilka lat temu i było rewelacyjne. Mam też pytanko – jak długo takie ciasto można trzymać w lodówce?
W lodówce spokojnie wytrzyma co najmniej 5 dni.