Olej kokosowy – najzdrowszy tłuszcz na świecie, który pobudza przemianę materii.
Olej kokosowy uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Z uwagi na zawartość witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku stanowi nieocenione źródło składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, że olej olejowi nierówny. Po czym poznać wartościowy produkt i w jaki sposób korzystać z dobrodziejstw oleju kokosowego?
Kokos
Kokos wykazuje m.in. właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne (zabija pasożyty, grzyby i drożdżaki), ma pozytywny wpływ na wydajność fizyczną, wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych (pracę jelit, trzustki), chroni organizm przed miażdżycą tętnic i osteoporozą, reguluje poziom insuliny, cholesterolu, poprawia ogólny wygląd skóry. Jedną z postaci, w jakiej możemy wykorzystywać cały szereg dobrodziejstw tej rośliny, jest olej kokosowy.
Tłuszcz kokosowy
Olej kokosowy, który w formie stałej przyjmuje postać masła kokosowego, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego, otrzymywanym poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, tj. twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze poniżej 23-25°C struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go również mianem masła kokosowego. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem.
W sprzedaży dostępne są dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego: olej rafinowany i olej nierafinowany.
Czym różni się olej nierafinowany od rafinowanego?
Olej kokosowy występuje na rynku najczęściej w postaci rafinowanej, która jest odkwaszana, specjalnie wybielana i całkiem pozbawiona bardzo przyjemnego kokosowego aromatu. Ta wersja oleju kokosowego jest znacznie tańsza od olejów kokosowych nierafinowanych (extra virgin). Pod względem wartości odżywczych i korzystnego wpływu na organizm (od wewnątrz) rafinowany olej kokosowy jest produktem bezwartościowym, w związku z czym włączanie go do diety jest pozbawione sensu. Taki olej można wykorzystać do celów kosmetycznych – dobrze sprawdzi się jako kosmetyk pielęgnujący skórę, np. balsam do ciała albo krem do rąk. Do celów kosmetycznych można (i warto) wykorzystywać również oleje nierafinowane, ale z uwagi na ich wyższą cenę część konsumentów uznaje, że lepszym rozwiązaniem jest traktowanie olejów extra virgin jako składnika do przyrządzania posiłków, natomiast olejów rafinowanych – jako kosmetyków pochodzenia naturalnego.
Olej kokosowy nierafinowany (extra virgin) tłoczony jest na zimno. Taki olej wyróżnia przede wszystkim charakterystyczny zapach kokosa. Oleje nierafinowane wytwarza się na znacznie mniejszą skalę niż rafinowane, przez co traktuje się je jako cenny i wartościowy produkt leczniczy, spożywczy i pielęgnacyjny.
Olej kokosowy odchudza, leczy i wzmacnia organizm – CZYTAJ DALEJ.
Istnieje sobie taka książka Cud oleju kokosowego. Nie czytałam, ale jakbyś się potknął, przeczytał i zrecenzował – miło by było.
A o naszym lnianym, nieczyszczonym budwigowym jakoś tak mało się pisze. Co najwyżej jakieś kilkustronicowe ulotki reklamowe… a też coś gdzieś słyszałam, że to niby najlepszy olej. W każdym razie korzystam z obu, bo każdy do czego innego w kuchni się nada.
Niestety nie mogę się zgodzić. To, że olej nie ma aromatu kokosa nie znaczy, że nie może być nierafinowany. Z powodzeniem można kupić nierafinowany olej kokosowy pozbawiony aromatu kokosa (niektórzy zwyczajnie nie lubią tego aromatu, lub co gorsza nawet w tak niewielkich ilościach olej z aromatem [zawiera malutkie ilości białka kokosa, stąd aromat] może uczulać osoby, które są uczulone na inne orzechy, bo kokos to w końcu orzech). W takim wypadku producent najczęściej oznacza taki olej jako olej kokosowy nierafinowany premium.
Pozdrawiam!
Też używam i bardzo sobie chwalę. Nie dość, że zdrowy, to jeszcze bardzo wszechstronny jeśli chodzi o paletę możliwych zastosowań. Dla mnie to świetny produkt i bardzo dobrze, że upowszechnia się na polskim rynku
Fajny artykuł, dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy, dzięki :)
No, a jeszcze olej kokosowy jako wszechkosmetyk:D <3
Prawda. Coś tam o tym wspomniałem w dalszej części tekstu;-)
Olej kokosowy wymiata. Dosłownie i w przenośni, uwielbiam go.
Też lubię
Olej kokosowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju maseczek. Serdecznie polecam wymieszanie go z czekoladą – świetna maska na cerę, która w ogóle się nie zmarnuje, bo niewykorzystaną możemy zjeść :D
:-)
Bardzo ciekawy tekst
Też lubię i jem zamiast masła
Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, dziękuję za ten tekst
Bardzo ciekawy artykuł
Najlepszy tłuszcz
Też bardzo lubię, jest nie tylko pyszny ale też bardzo pożyteczny dla organizmu
najzdrowszy tłuszcz, dziwi mnie, że nie stał się bardziej popularny
Robię sobie sama olej kokosowy virgin na zimno z kokosa i muszę Wam powiedzieć, że olej virgin nie pachnie kokosem! Nie smażę go nawet na patelni. To jest mit! Albo…dodają sztucznych aromatów.