• pół dyni piżmowej
  • 1 marchew
  • 1 szalotka lub zwykła cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 150 g piersi z indyka
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
  • puszka pomidorów (400 g)
  • sos jalfrezi
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
  • 100 g ryżu jaśminowego

Curry z dyni i indyka. Szybkie, proste, rozgrzewające i aromatyczne.

Szybkie i proste między innymi dlatego, że z użyciem gotowego sosu Jalfrezi.

Co do zasady, nie używam gotowych sosów ze słoika. Trzeba jednak przyznać, że można znaleźć w sklepach sosy (myślę tu przede wszystkim o sosach do dań z szeroko pojętej kuchni azjatyckiej), które wyróżnia naprawdę dobry skład – wolny od wszelkiego rodzaju zbędnych sztucznych dodatków. Gotowy, bardzo pikantny (i bezglutenowy) sos jalfrezi (ZOBACZ), który tu wykorzystałem, spełniał te standardy.

Sos jalfrezi jest na tyle pikantny, że nawet po dodaniu puszki pomidorów zachował konkretną ostrość i wyraźnie wyczuwalny smak innych przypraw; w razie potrzeby całość można doprawić wedle własnych upodobań.

Curry L_ 03

PRZEPIS:

1. Pokrój mięso na małe kawałki, wrzuć do miski, wlej sos jalfrezi, wymieszaj i odstaw. Jeśli masz czas, możesz wstawić mięso w marynacie do lodówki na noc.

2. Obierz butternuta ze skóry i pokrój w niewielką kostkę, marchew przekrój wzdłuż na ćwiartki i posiekaj na plasterki.

3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj marchew, posiekaną szalotkę i czosnek.

4. Smaż – mieszając – przez 3-4 minuty, po czym dodaj dynię. Wymieszaj i duś wszystko pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut.

5. Wlej pomidory z puszki wraz zalewą, przykryj rondel i gotuj ok. 10 minut.

6. Dodaj mięso wraz z sosem jalfrezi, wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.

7. Sprawdź, czy mięso jest już gotowe, dodaj pokrojone na duże kawałki obrane ze skóry pomidory. Duś jeszcze 2 minuty.

8. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub papryką. Dodaj posiekaną pietruszkę lub kolendrę i podawaj z ryżem.

Smacznego!

Curry L_ 01

Curry L_ 02

Curry L_ 04