- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 5 łyżeczek solonego karmelu z czekoladą (link do przepisu - w treści)
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- 2 daktyle izraelskie
- 1 banan
- 1 łyżka surowego kakao
Ciasteczka owsiane z domowym solonym karmelem i bakaliami.
Pyszne, lekko chrupkie z zewnątrz, wilgotne i miękkie w środku. Pełne orzechów, suszonych owoców, z dodatkiem czekoladowego solonego karmelu. Tak dobre, że nie sposób im się oprzeć:-)
Ten przepis to pierwszy z trzech pomysłów (pozostałe pojawią się tu wkrótce) na wykorzystanie solonego karmelu z czekoladą z TEGO PRZEPISU. Jeśli wolisz, solony karmel możesz zastąpić nutellą, zrobioną według któregoś z moich przepisów – NUTELLA.
Z podanych proporcji składników otrzymasz 9 ciastek (ZOBACZ).
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Posiekaj orzechy.
3. Banana obierz ze skóry i rozgnieć miąższ na papkę.
4. Wymieszaj w misce suche składniki: płatki owsiane (użyłem TAKICH), suszoną żurawinę, orzechy, kakao i porwane na małe kawałki (albo posiekane) wypestkowane daktyle.
5. Dodaj do miski banana i solony karmel przygotowany wg TEGO PRZEPISU.
6. Wymieszaj wszystko do pełnego połączenia składników. Gotowa masa powinna być wilgotna i lepka.
7. Uformuj ciastka: małe kulki lekko rozpłaszcz w dłoniach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (ZOBACZ).
9. Po upieczeniu odstaw ciastka do ostygnięcia, a później zrób to –> ZOBACZ.
Smacznego!
To ja to chyba prędzej z nutellą zrobię. Karmel jest tak dobry, że ja go mogę tylko: 1) łyżeczką ze słoika, 2) na cienkim wafelku ryżowym, 3) na naleśniku. Ale tak popróbować z różnymi nutellami… to już da się zrobić, nie zjadając w trakcie produkcji całej nutelli ;-)
Nie sądziłem, że karmel zrobi aż taką furorę;-) Smacznego:-)
Świetnie wyglądają. Ten karmel mnie straaasznie kusi ale boję się go zrobić…a raczej tego, że zjem cały na raz ;)
;-) Karmel bardzo dobrze przechowuje się w lodówce. Mój – zapakowany w trzy mini słoiki – zużyłem w 3 weekendy, po jednym do nowych przepisów. W ten sposób można jakoś okiełznać zapas karmelu:-)
jak dla mnie ciasteczka wręcz idealne, do tego tylko kubek kakao lub koktajlu i jestem w niebie! :)
Mała rzecz, a cieszy;-)
Kusisz tym solonym karmelem, oj kusisz!
Rewelacyjne ciacha, zapisane do zrobienia :)
Piękne :)
Jakie fajne, byłyby idealne do pracy jako przekąska
uwielbiam takie ciasteczka, bez cukru a słodkie dzięki bakaliom – rewelacja :)
Bardzo kuszące, przymierzam się do zrobienia w najbliższy weekend:) proszę trzymać kciuki, bo kucharz ze mnie żaden;)
Pyszności
a mozna w jakis sposob nie dodawac karmelu ani niczego co zawiera mleko??
Możesz skorzystać z tego przepisu na ciastka wegańskie https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciastka-brownie-z-kaszy-jaglanej-bezglutenowe-i-weganskie/ albo np. zastąpić karmel dobrą rozpuszczoną czekoladą (czekolady Raw Cocoa nie zawierają mleka)