• 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 5 łyżeczek solonego karmelu z czekoladą (link do przepisu - w treści)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 2 daktyle izraelskie
  • 1 banan
  • 1 łyżka surowego kakao

Ciasteczka owsiane z domowym solonym karmelem i bakaliami.

Pyszne, lekko chrupkie z zewnątrz, wilgotne i miękkie w środku. Pełne orzechów, suszonych owoców, z dodatkiem czekoladowego solonego karmelu. Tak dobre, że nie sposób im się oprzeć:-)

Ten przepis to pierwszy z trzech pomysłów (pozostałe pojawią się tu wkrótce) na wykorzystanie solonego karmelu z czekoladą z TEGO PRZEPISU. Jeśli wolisz, solony karmel możesz zastąpić nutellą, zrobioną według któregoś z moich przepisów – NUTELLA.

Z podanych proporcji składników otrzymasz 9 ciastek (ZOBACZ).

Ciastka owsiane L_ 08

Ciastka owsiane L_ 11

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Posiekaj orzechy.

3. Banana obierz ze skóry i rozgnieć miąższ na papkę.

4. Wymieszaj w misce suche składniki: płatki owsiane (użyłem TAKICH), suszoną żurawinę, orzechy, kakao i porwane na małe kawałki (albo posiekane) wypestkowane daktyle.

5. Dodaj do miski banana i solony karmel przygotowany wg TEGO PRZEPISU.

6. Wymieszaj wszystko do pełnego połączenia składników. Gotowa masa powinna być wilgotna i lepka.

7. Uformuj ciastka: małe kulki lekko rozpłaszcz w dłoniach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (ZOBACZ).

9. Po upieczeniu odstaw ciastka do ostygnięcia, a później zrób to –> ZOBACZ.

Smacznego!

Ciastka owsiane L_ 02

Ciastka owsiane L_ 09