• ok. 250 g jarmużu
  • ok. 500 g brukselki
  • 3 cukinie
  • 2-3 szalotki (lub 1 zwykła cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 mini papryczki np. żółte (lub 1/2 zwykłej, dużej)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu lub ostrej mielonej papryki
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Jarmuż duszony z brukselką i cukinią. Bogactwo sezonowych warzyw, trochę przypraw i nieco oliwy. Wege w całej okazałości.

Podobne przepisy na duszone warzywa, w różnych kombinacjach (w zależności od tego, co akurat mam pod ręką) i w dużych ilościach to coś, co lubię najbardziej. Albo prawie najbardziej, bo zawsze trudno mi się zdecydować na konkretne warzywa;-)

W każdym razie to właśnie tego typu dania doskonale oddają różnorodność zdrowej kuchni vege i bezglutenowej.

To tylko jeden z licznych możliwych wariantów tej potrawy, w razie potrzeby dopasuj swoją wersję do własnych upodobań.

Warzywa duszone L_ 05

PRZEPIS:

1. W nieosolonej wodzie ugotuj brukselkę z jarmużem (ok. 12 minut). Wcześniej ponacinaj dolną część brukselki nożem na krzyż, tak by równomiernie się ugotowała oraz usuń twarde łodygi z jarmużu i porwij liście na nieco mniejsze kawałki. Uważaj, by nie rozgotować brukselki!

2. Cukinie pokrój obieraczką do warzyw w paski, gniazda nasienne wyrzuć – nie będą potrzebne. Na dwie minuty przed końcem gotowania warzyw z pkt 1 do brukselki i jarmużu dodaj cukinię.

3. W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzej olej i dodaj posiekane szalotki oraz czosnek. Dodaj szczyptę soli i duś, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodaj paprykę (ZOBACZ) pokrojoną na niewielkie kawałki. Po kilku minutach dodaj sporo pieprzu i paprykę (pimenton) oraz wymieszaj.

4. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę wraz z jarmużem i cukinią przełóż do rondla.

5. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i ewentualnie pieprzem, i chwilę podduś całość, mieszając.

6. Wlej chlust oliwy z oliwek, która wzbogaci smak dania i podawaj.

Smacznego!

Warzywa duszone L_ 06

Warzywa duszone L_ 07