Czarna soczewica z papryką i halloumi.

Beluga (czarna soczewica) to znakomita baza prostych – nie tylko wegańskich – potraw, ponieważ wspaniale komponuje się zarówno z warzywami, jak i z owocami. Przyrządzam z niej posiłki przez okrągły rok, dodając do belugi bób, szparagi, szpinakpaprykę, pomarańcze, daktyle, przegrzebki, omlet i tak dalej.

Nie używam soli, ponieważ halloumi jest wystarczająco słony; jeśli jesteś innego zdania, dodaj sól. Paprykę kroję na spore kawałki, trochę większe niż kostki halloumi. W razie potrzeby, ramiro możesz zastąpić zwykłą papryką – czerwona dodaje całości koloru. Tradycyjnie, soczewicę gotuję krótko, po czym podsmażam przez kilka minut. Tyle wystarczy, by zmiękła, a jednocześnie pozostała al dente i zachowała dość ciemny kolor, który traci przy dłuższym gotowaniu. Tak przyrządzona beluga nabiera chrupkości i wyrazistego smaku. Sos jest kwaskowaty z wyraźną nutą słodyczy, dzięki czemu idealnie dopełnia smażony halloumi. Jeżeli wolisz słodszy dressing, dodaj sok z jednej limonki albo więcej miodu.

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200-250 g halloumi
  • 200 g belugi (czarnej soczewicy)
  • papryka Ramiro – 2 sztuki
  • czerwona cebula – 2 sztuki
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionej w moździerzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • duża garść listków kolendry
  • sok z 2 limonek
  • 3-4 łyżeczki miodu (tu: kasztanowy)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Czarna soczewica z papryką i halloumi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj belugę al dente (10 minut od momentu wrzucenia do wrzątku) i odcedź.
  2. Pokrój halloumi w kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż kawałki ładnie się zrumienią.
  3. Zdejmij halloumi z patelni, w razie potrzeby dodaj trochę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Duś, a w tym czasie pokrój paprykę na kawałki. 
  4. Dodaj paprykę na patelnię, przykryj i duś przez kilka minut, aż  zacznie mięknąć. Dodaj czarną soczewicę, suszone zioła, przyprawy i smaż całość około 5 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos: wlej do słoika sok z limonek, chlust oliwy i miód, zakręć i wymieszaj wszystko, porządnie potrząsając.
  6. Na koniec dodaj na patelnię podsmażony wcześniej halloumi i smaż jeszcze przez chwilę, by się podgrzał.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj większość listków kolendry.
  8. Przełóż całość na talerz, polej dressingiem i posyp pozostałymi listkami kolendry.

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi

Czarna soczewica z papryką i halloumi