Czarna soczewica z papryką i halloumi.
Beluga (czarna soczewica) to znakomita baza prostych – nie tylko wegańskich – potraw, ponieważ wspaniale komponuje się zarówno z warzywami, jak i z owocami. Przyrządzam z niej posiłki przez okrągły rok, dodając do belugi bób, szparagi, szpinak, paprykę, pomarańcze, daktyle, przegrzebki, omlet i tak dalej.
Nie używam soli, ponieważ halloumi jest wystarczająco słony; jeśli jesteś innego zdania, dodaj sól. Paprykę kroję na spore kawałki, trochę większe niż kostki halloumi. W razie potrzeby, ramiro możesz zastąpić zwykłą papryką – czerwona dodaje całości koloru. Tradycyjnie, soczewicę gotuję krótko, po czym podsmażam przez kilka minut. Tyle wystarczy, by zmiękła, a jednocześnie pozostała al dente i zachowała dość ciemny kolor, który traci przy dłuższym gotowaniu. Tak przyrządzona beluga nabiera chrupkości i wyrazistego smaku. Sos jest kwaskowaty z wyraźną nutą słodyczy, dzięki czemu idealnie dopełnia smażony halloumi. Jeżeli wolisz słodszy dressing, dodaj sok z jednej limonki albo więcej miodu.
Czarna soczewica z papryką i halloumi – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 200-250 g halloumi
- 200 g belugi (czarnej soczewicy)
- papryka Ramiro – 2 sztuki
- czerwona cebula – 2 sztuki
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionej w moździerzu
- szczypta płatków ostrej chili
- duża garść listków kolendry
- sok z 2 limonek
- 3-4 łyżeczki miodu (tu: kasztanowy)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Czarna soczewica z papryką i halloumi – PRZEPIS:
- Ugotuj belugę al dente (10 minut od momentu wrzucenia do wrzątku) i odcedź.
- Pokrój halloumi w kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż kawałki ładnie się zrumienią.
- Zdejmij halloumi z patelni, w razie potrzeby dodaj trochę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Duś, a w tym czasie pokrój paprykę na kawałki.
- Dodaj paprykę na patelnię, przykryj i duś przez kilka minut, aż zacznie mięknąć. Dodaj czarną soczewicę, suszone zioła, przyprawy i smaż całość około 5 minut.
- W tym czasie przygotuj sos: wlej do słoika sok z limonek, chlust oliwy i miód, zakręć i wymieszaj wszystko, porządnie potrząsając.
- Na koniec dodaj na patelnię podsmażony wcześniej halloumi i smaż jeszcze przez chwilę, by się podgrzał.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj większość listków kolendry.
- Przełóż całość na talerz, polej dressingiem i posyp pozostałymi listkami kolendry.