Czarna soczewica ze szparagami.

Czarna soczewica ze szparagami – sezonowa, prosta, szybka, pyszna. Lubię tak gotować i nigdy nie przestanę 😉

Soczewicę gotuję krótko, a następnie podsmażam, dzięki czemu zachowuje ciemny kolor, a przy okazji nabiera chrupkości i wyrazistego smaku. W tym ostatnim swój udział mają również przyprawy i świeże zioła, których naprawdę nie warto oszczędzać. Tak przyrządzona soczewica jest al dente; jeżeli chcesz, by zmiękła bardziej, po prostu gotuj ją trochę dłużej.

Beluga (czarna soczewica) to świetna baza prostych wegańskich potraw, ponieważ wspaniale komponuje się zarówno z warzywami, jak i z owocami. Doskonale pasują do niej m.in. szparagi oraz bób. Lekkie, świeże i chrupkie warzywa – np. zielone szparagi – świetnie równoważą aromatyczną smażoną soczewicę. Na koniec dorzuć kilka dowolnych jadalnych listków. Musztardowiec lub rukola dodadzą całości nie tylko lekkości, ale i więcej smaku.

Belugę ze szparagami podaję jako samodzielne roślinne danie, nie jako dodatek. Weź to pod uwagę, kalkulując proporcje w sytuacji, gdy postanowisz podać soczewicę do ryby lub mięsa.

Czarna soczewica ze szparagami

Czarna soczewica ze szparagami

Czarna soczewica ze szparagami

Czarna soczewica ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g czarnej soczewicy (beluga)
  • ok. 500 g zielonych szparagów
  • duża garść listków mięty
  • garść listków bazylii
  • duża garść listków musztardowca (albo rukoli)
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka kolendry, rozgniecionej w moździerzu
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Czarna soczewica ze szparagami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj soczewicę, aż zacznie mięknąć (ok. 10 minut).
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć soczewicę. Dodaj czarny pieprz, ziele angielskie, kolendrę i sól. Smaż soczewicę, mieszając, przez ok. 4-5 minut, aż stanie się chrupka.
  3. W tym czasie ugotuj szparagi (3 minuty) – najlepiej w dużym płaskim rondlu. Wysoki garnek do gotowania szparagów podaruj największemu wrogowi 😉
  4. Ugotowane szparagi pokrój na kawałki, dodaj listki ziół porwane (lub posiekane) na mniejsze kawałki, zielony pieprz i oliwę, wymieszaj.
  5. Soczewicę przełóż na półmisek lub duży talerz albo od razu podziel na porcje. Na soczewicę wyłóż szparagi. Dodaj kilka listków musztardowca lub rukoli, skrop oliwą i oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.

Czarna soczewica ze szparagami

Czarna soczewica ze szparagami

Czasem soczewicę ze szparagami przyrządzam również tak: na patelnię z belugą dodaję zielone szparagi i smażę wszystko razem, tj. soczewicę i szparagi z dodatkiem ziół i przypraw oraz innych składników, takich jak na przykład wcześniej blanszowany szpinak.

Czarna soczewica ze szparagami