Sałatka z surowych szparagów, kwiatów i Parmezanu.
Maj to wyczekiwany przeze mnie z utęsknieniem start sezonu na piękne sałatki. Różniste zielone liście, kwiaty jadalne, przyprawy, do tego dobry ser i już. Feeria barw i pełnia smaku. Sałatki na śniadanie, lunch i kolację komponują się właściwie same. W tym roku, przez covidowy zamęt, z zaopatrzeniem w niektóre składniki jest może nieco trudniej, ale mimo bardziej wymagających okoliczności przyrody Gospodarstwo Majlertów i Hala Mirowska nie zawodzą.
Podstawowa zaleta sałatek polega na tym, że każdy sałatkowy przepis to otwarty punkt wyjścia do eksperymentów, komponowania i próbowania własnych zestawień. Sałatka z surowych szparagów, kwiatów i Parmezanu to coś dla tych, którzy nie boją się jeść surowizny, takiej jak na przykład surowe kwiaty cukinii albo szparagi. Szparagi nadające się do jedzenia na surowo to takie, które są młode, świeżo ścięte, chrupkie i soczyste – wówczas smakują naprawdę wspaniale, świeżością i chrupkością przypominając zielony groszek.
Parmezan (lub inny podobny ser) to składnik opcjonalny. Dorzucam go, ponieważ uwielbiam Parmigiano za jego maślaną strukturę i bogaty smak, ale nie jest to konieczne, więc jeśli wolisz, możesz poprzestać na wegańskiej wersji. Zamiast sera można wtedy dodać np. orzechy, komosę lub pieczone kasztany. Sprawdzą się tu każde jadalne liście – szpinak, sałata dowolnej odmiany, roszponka i tak dalej. Dodaj, co masz, im większe zróżnicowanie faktur i kolorów, tym lepiej.
Sałatka z surowych szparagów, kwiatów i Parmezanu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6-8 kwiatów cukinii (tu: męskie, czyli z łodyżkami; mogą być też kwiaty żeńskie, czyli z mini cukinią)
- dowolna mieszanka jadalnych zielonych liści (u mnie: rukiew wodna, amarantus, rukola, musztardowiec), łącznie ok. 50 g
- 8 świeżych zielonych szparagów (tylko świeże, młode szparagi nadają się do jedzenia na surowo)
- trochę Parmigiano Reggiano jak najlepszej jakości (tu: 60-miesięczny z Caseificio Rosola) albo inny dojrzewający ser o podobnej strukturze
- 1 owoc długiego pieprzu (albo pół łyżeczki czarnego pieprzu), roztartego w moździerzu
- duża szczypta sumaku
- oliwa extra vergine
Sałatka z surowych szparagów, kwiatów i Parmezanu – PRZEPIS:
- Na dużych płaskich talerzach rozłóż umiarkowanie zwartą warstwę opłukanych i dokładnie osuszonych liści. Najlepiej osusz je na papierowym ręczniku, suszarka do sałaty bywa zbyt inwazyjna.
- Dodaj kwiaty cukinii (wcześniej usuń pręcik znajdujący się wewnątrz kwiatowego kielicha) i odetnij łodyżkę. W przypadku żeńskich kwiatów cukinii, pozostaw je z mini cukinką.
- Usuń łuski ze szparagów i odetnij główki. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi w długie paski. Główki przekrój wzdłuż na połówki. Dodaj szparagi do sałatki.
- Parmigiano Reggiano pokrusz na większe kawałki i dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą extra vergine, oprósz pieprzem i sumakiem. Podawaj przez całe lato :-)
Ależ już czekam na kwiaty cukinii! Moja jeszcze nie wzeszła. Widzę, że podobnie jak ja kochasz jeść kwiaty.
Wow, wygląda jak obraz!
:-)