Kaszotto z kurkami i szparagami.

Biorąc pod uwagę metodę przyrządzania, kaszotto z grzybami – na przykład z kurkami, rydzami, smardzami, borowikami, podgrzybkami, boczniakami czy pieczarkami – można uznać za naszą rodzimą odpowiedź na klasyczne włoskie grzybowe risotto.

Wielką zaletą tego ujmująco prostego jednogarnkowego dania jest łatwość wykonania i wspaniały smak. Nawet jeżeli wydaje Ci się, że nie umiesz gotować, kaszotto naprawdę uda Ci się zawsze i wszędzie. Na milion procent  🙂 Kilka bazowych składników i mniej niż pół godziny w kuchni – tylko tyle musisz „zainwestować”, by przekonać się na własnej skórze, że nie ma nic prostszego niż samodzielne przyrządzenie znakomitego i – co równie ważne – zdrowego, pełnowartościowego posiłku.

Przepyszne kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania kaszotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: białej kaszy gryczanej (89%), suszonych kurek (5,2%), suszonych warzyw (5,8%), takich jak marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. Korzystając z takiego kaszotto nie musisz kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, co jest niezbędne do gotowania. Wystarczy patelnia, oliwa i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję kaszotto na samej wodzie). Po ok. 25 minutach postawisz na stole gorący, zdrowy i pożywny posiłek przyrządzony we własnej kuchni. Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi.

Uwagi:

  • W razie potrzeby podane w przepisie zioła i przyprawy możesz zmienić na inne (użyj np. mięty, natki pietruszki, listków kolendry)
  • Jeżeli nie zależy Ci na tym, by kaszotto było daniem wegańskim, dodaj masło lub Parmezan
  • Wino wzbogaca smak kaszotto (tak samo, jak risotto), ale nie jest niezbędne – w razie potrzeby zrezygnuj z dodatku alkoholu
  • Nie przegotuj szparagów, powinny pozostać chrupkie i delikatne

Sprawdź też:

Kaszotto z kurkami i szparagami

Kaszotto z kurkami i szparagami

Kaszotto z kurkami i szparagami

Kaszotto z kurkami i szparagami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 500 g zielonych szparagów
  • opakowanie (215 g) kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
  • kieliszek (ok. 150 ml) białego wytrawnego wina
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • łyżeczka białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
  • mała garść listków bazylii (albo mięty / natki pietruszki / listków kolendry)
  • oliwa extra vergine
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody

Kaszotto z kurkami i szparagami – PRZEPIS:

  1. Szparagi pokrój na kawałki (dowolnie, np. na ukos).
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, po czym wsyp na patelnię kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
  3. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wrzątku).
  4. Gotuj kaszotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta.
  5. Na pięć minut przed końcem gotowania kaszotto dodaj zielone szparagi i przyprawy; gotuj, mieszając. W razie potrzeby dopraw kaszotto solą i pieprzem, dodaj bazylię (lub inne zioła) i wymieszaj.
  6. Podziel kaszotto na porcje, a przed podaniem skrop je oliwą.

Kaszotto z kurkami i szparagami

Kaszotto z kurkami i szparagami

Kaszotto z kurkami i szparagami