Kaszotto z kurkami i szparagami.
Biorąc pod uwagę metodę przyrządzania, kaszotto z grzybami – na przykład z kurkami, rydzami, smardzami, borowikami, podgrzybkami, boczniakami czy pieczarkami – można uznać za naszą rodzimą odpowiedź na klasyczne włoskie grzybowe risotto.
Wielką zaletą tego ujmująco prostego jednogarnkowego dania jest łatwość wykonania i wspaniały smak. Nawet jeżeli wydaje Ci się, że nie umiesz gotować, kaszotto naprawdę uda Ci się zawsze i wszędzie. Na milion procent :-) Kilka bazowych składników i mniej niż pół godziny w kuchni – tylko tyle musisz „zainwestować”, by przekonać się na własnej skórze, że nie ma nic prostszego niż samodzielne przyrządzenie znakomitego i – co równie ważne – zdrowego, pełnowartościowego posiłku.
Przepyszne kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania kaszotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: białej kaszy gryczanej (89%), suszonych kurek (5,2%), suszonych warzyw (5,8%), takich jak marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. Korzystając z takiego kaszotto nie musisz kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, co jest niezbędne do gotowania. Wystarczy patelnia, oliwa i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję kaszotto na samej wodzie). Po ok. 25 minutach postawisz na stole gorący, zdrowy i pożywny posiłek przyrządzony we własnej kuchni. Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi.
Uwagi:
- W razie potrzeby podane w przepisie zioła i przyprawy możesz zmienić na inne (użyj np. mięty, natki pietruszki, listków kolendry)
- Jeżeli nie zależy Ci na tym, by kaszotto było daniem wegańskim, dodaj masło lub Parmezan
- Wino wzbogaca smak kaszotto (tak samo, jak risotto), ale nie jest niezbędne – w razie potrzeby zrezygnuj z dodatku alkoholu
- Nie przegotuj szparagów, powinny pozostać chrupkie i delikatne
Sprawdź też:
- Ciasto z ryżu i cukinii
- Pomarańczowe risotto z dynią
- Pasztet z grzybowego kaszotto
- Zielone risotto z cukinią na każdą porę roku
- Zupa grzybowa na bazie risotto
- Grzybowe risotto z kiszonym jabłkiem
- Risotto bowl na wiosenne śniadanie
Kaszotto z kurkami i szparagami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 500 g zielonych szparagów
- opakowanie (215 g) kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
- kieliszek (ok. 150 ml) białego wytrawnego wina
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- mała garść listków bazylii (albo mięty / natki pietruszki / listków kolendry)
- oliwa extra vergine
- ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody
Kaszotto z kurkami i szparagami – PRZEPIS:
- Szparagi pokrój na kawałki (dowolnie, np. na ukos).
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, po czym wsyp na patelnię kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
- Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wrzątku).
- Gotuj kaszotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta.
- Na pięć minut przed końcem gotowania kaszotto dodaj zielone szparagi i przyprawy; gotuj, mieszając. W razie potrzeby dopraw kaszotto solą i pieprzem, dodaj bazylię (lub inne zioła) i wymieszaj.
- Podziel kaszotto na porcje, a przed podaniem skrop je oliwą.