Biszkoptowy placek z rabarbarem – bez glutenu i bez cukru.

Ciasto robi się ledwie kwadrans, po czym piecze dwa-trzy kwadranse, w zależności od wymiarów formy do pieczenia, która wpływa na grubość placka. Smakuje wybornie, jest lekkie, puszyste i pełne rabarbaru. 

Uwagi:

  • Placek jest bajecznie łatwy i zawsze się udaje – nieważne, czy zrobisz go z mąki pszennej czy w wersji bez glutenu
  • Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • W ten sam sposób możesz upiec ciasto z dowolnym innym nadzieniem, dodaj co chcesz: maliny, porzeczki, winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, żurawinę, jagody, etc.

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem – SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm:

Uwaga: mąkę i erytrytol odmierzam miarką 1 cup. Jeżeli nie masz takiej miarki, na potrzeby tego przepisu przyjmij, że szklanka = 200 ml.

  • ok. 4-5 dużych lasek rabarbaru
  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 3 szklanki mąki owsianej, bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 150 g ghee lub masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego
  • 3/4 szklanki erytrytolu + 1 łyżka do posypania (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • masło lub nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • ziarenko tonki, roztarte w moździerzu (opcjonalnie)

Biszkoptowy placek z rabarbarem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  3. Jajka ubij z erytrytolem do białości, czyli na jedwabistą, puszystą i jasną masę. Ubite jajka powinny zwiększyć objętość co najmniej 4- lub nawet 6-krotnie i zmienić kolor na alabastrowy, czyli prawie biały. Jajka możesz ubić w mikserze planetarnym albo ręcznym, z końcówkami do ubijania piany. Ja używam w tym celu KA z rózgą, ubijam jajka na 6 poziomie obrotów (trwa to ok. 6-8 minut).
  4. Rozpuść masło na patelni i odstaw.
  5. Do ubitej puszystej masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj (w KA na poziomie 2) do pełnego połączenia składników.
  6. Dodaj rozpuszczone masło, zmiksuj do pełnego połączenia składników. Gotowe ciasto jest dość gęste.
  7. Przełóż ciasto do natłuszczonej wcześniej blaszki i rozprowadź szpatułką tak, by wypełniło całą formę.
  8. Na wierzchu ciasta rozsyp cząstki rabarbaru, lekko wciskając je w masę. Posyp łyżką erytrytolu albo cukru.
  9. Piecz ok. 40-45 minut na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C (z grzaniem góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika odstaw, by placek nieco przestygł. W razie potrzeby na ostatnie 5-10 minut pieczenia możesz przykryć ciasto formę folią aluminiową.
  10. Placek możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, ale gwarantuję, że tyle nie postoi ?
  11. Przed podaniem posyp placek płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami / migdałami.

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem

Biszkoptowy placek z rabarbarem