Biszkoptowy placek z rabarbarem – bez glutenu i bez cukru.
Ciasto robi się ledwie kwadrans, po czym piecze dwa-trzy kwadranse, w zależności od wymiarów formy do pieczenia, która wpływa na grubość placka. Smakuje wybornie, jest lekkie, puszyste i pełne rabarbaru.
Uwagi:
- Placek jest bajecznie łatwy i zawsze się udaje – nieważne, czy zrobisz go z mąki pszennej czy w wersji bez glutenu
- Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- W ten sam sposób możesz upiec ciasto z dowolnym innym nadzieniem, dodaj co chcesz: maliny, porzeczki, winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, żurawinę, jagody, etc.
Biszkoptowy placek z rabarbarem – SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm:
Uwaga: mąkę i erytrytol odmierzam miarką 1 cup. Jeżeli nie masz takiej miarki, na potrzeby tego przepisu przyjmij, że szklanka = 200 ml.
- ok. 4-5 dużych lasek rabarbaru
- 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 3 szklanki mąki owsianej, bezglutenowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 150 g ghee lub masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego
- 3/4 szklanki erytrytolu + 1 łyżka do posypania (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- masło lub nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
- ziarenko tonki, roztarte w moździerzu (opcjonalnie)
Biszkoptowy placek z rabarbarem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
- Jajka ubij z erytrytolem do białości, czyli na jedwabistą, puszystą i jasną masę. Ubite jajka powinny zwiększyć objętość co najmniej 4- lub nawet 6-krotnie i zmienić kolor na alabastrowy, czyli prawie biały. Jajka możesz ubić w mikserze planetarnym albo ręcznym, z końcówkami do ubijania piany. Ja używam w tym celu KA z rózgą, ubijam jajka na 6 poziomie obrotów (trwa to ok. 6-8 minut).
- Rozpuść masło na patelni i odstaw.
- Do ubitej puszystej masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj (w KA na poziomie 2) do pełnego połączenia składników.
- Dodaj rozpuszczone masło, zmiksuj do pełnego połączenia składników. Gotowe ciasto jest dość gęste.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej wcześniej blaszki i rozprowadź szpatułką tak, by wypełniło całą formę.
- Na wierzchu ciasta rozsyp cząstki rabarbaru, lekko wciskając je w masę. Posyp łyżką erytrytolu albo cukru.
- Piecz ok. 40-45 minut na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C (z grzaniem góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika odstaw, by placek nieco przestygł. W razie potrzeby na ostatnie 5-10 minut pieczenia możesz przykryć ciasto formę folią aluminiową.
- Placek możesz przechowywać w lodówce do 5 dni, ale gwarantuję, że tyle nie postoi
- Przed podaniem posyp placek płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami / migdałami.
A gdyby tak posypać migdałami przed pieczeniem?
Nie widzę przeszkód:-)
Wymiary blaszki liczone po dnie?
Tak